Ryan Thomas zette vorig jaar een reuzenstap in zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij groeide uit van een bleue buitenspeler tot een centrale middenvelder met het vermogen om ballen af te pakken en het spel te verdelen. Het ging hem vrijwel direct goed af, ook verdedigend. “Toen ik vijf jaar geleden binnenkwam bij PEC, woog ik 61 kilogram. Inmiddels tik ik de zeventig aan”, vertelde Thomas vorig jaar tegen De Stentor.
De Squawka-statistieken van de Nieuw-Zeelander van vorig seizoen wijzen uit dat hij vooral qua passing niet onderdeed voor zelfde soort spelers als Lasse Schöne, Karim El Ahmadi en Jorrit Hendrix. Verdedigend was hij ook verrassend goed voor een omgeturnde buitenspeler, want Thomas deed ook niet onder voor andere centrale middenvelders qua duelkracht. In Eindhoven geldt de balvirtuoos als opvolger van Marco van Ginkel, die na een verhuurperiode weer terugkeerde bij Chelsea. Is hij de ideale vervanger van Van Ginkel?
Marco van Ginkel & Luuk de Jong
Rendement
Wat natuurlijk direct opvalt is dat Thomas in de verste verte niet aan het scorend vermogen van Van Ginkel kan tippen. Nooit maakte Thomas meer dan drie doelpunten in een seizoen, waardoor hij zich wel moet onderscheiden via andere manieren om het te maken bij PSV. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Van Ginkel vorig seizoen het merendeel van zijn doelpunten via een strafschop maakte.
Winnaar: Van Ginkel
Passing
Qua passing ontlopen Van Ginkel en Thomas elkaar niet veel. De laatste is iets secuurder en zag vorig jaar 83 procent van zijn passes aankomen op de juiste bestemming. Voor Van Ginkel was dat 79 procent. Thomas werd ook iets vaker in het spel betrokken en zocht zijn oplossing iets vaker vooruit. Maar de verschillen zijn klein.
Winnaar: Thomas
Creatieve passes
Het is voor een Eredivisiespeler soms al een hele klus om een pass over vijf meter te geven, maar voor Van Ginkel en Thomas geldt dat niet. Toch zal je met een tikkie breed het verschil niet maken en daarom nemen we de sleutelpasses en gecreëerde kansen van beiden onder de loep. Op dit onderdeel legt Thomas het duidelijk af tegen Van Ginkel. De Amersfoorter gaf 1.52 sleutelpass gemiddeld per wedstrijd, tegenover 1.03 van Thomas. Ook wat betreft het creëren van kansen scoort Van Ginkel significant beter.
Winnaar: Van Ginkel
Aanvallende impulsen
Als je niet schiet, dan kun je niet scoren. Zo luidde een van de bekendste uitspraken van Johan Cruijff. Wie scoort beter qua gevaar voor de goal? Ook in dit geval wint Van Ginkel het van Thomas. Gemiddeld 2.85 doelpoging per wedstrijd om gemiddeld 1.20. Van Ginkel is bovendien nauwkeuriger in zijn schoten.
Winnaar: Van Ginkel
Duelkracht
Opvallend, maar wel waar. Thomas was vorig jaar qua duelkracht veel sterker dan Van Ginkel. Op alle facetten, zelfs wat betreft luchtduels. Van Ginkel won 44 procent van zijn persoonlijke duels, terwijl Thomas 55 procent van zijn duels winnend afsloot. Nog knapper zijn de cijfers van Thomas op het gebied van het afpakken van de bal. Alsof N’Golo Kanté vorig seizoen in Zwolle voetbalde. Liefst 70,5 procent van zijn duels ten opzichte van een dribbelende speler sloot hij winnend af.
Winnaar: Ryan Thomas
Verdedigend
Intercepties, blocks en opruimingen op moeilijke momenten: op al deze onderdelen scoort Thomas beter. Daartoe kreeg hij bij PEC Zwolle natuurlijk ook vaker de kans dan bij PSV, maar het zegt wel iets over zijn bereidheid tot verdedigen en kwaliteiten in defensief opzicht. Ook op dit vlak scoort Thomas beter. Thomas is desondanks duidelijk niet de ideale opvolger, want de kwaliteiten van beide spelers liggen op hele andere gebieden.
Winnaar: Thomas
Thomas: vooral sterk in de duels en passing