DOEL
SERGIO PADT (FC GRONINGEN)
Ieder team heeft een keeper nodig, maar met Sergio Padt onder de lat hoeft dit elftal zich niet te schamen. Bemachtigde afgelopen seizoen een plek in het Nederlands elftal nadat er in 2011 bij Ajax geen perspectief meer voor hem was. Werd begin oktober door Koeman niet opgeroepen voor de dubbel met Duitsland en België. Koeman vond hem niet fit en een opstandige treinrit sprak ook niet bepaald in zijn voordeel.
RECHTSBACK
LEON BERGSMA (AZ)
Staat nog aan het begin van zijn journey. Vertrok afgelopen zomer transfervrij naar AZ. Wordt in Alkmaar klaargestoomd voor het eerste elftal. Doorliep met groot succes de Ajax-jeugdopleiding, waar hij deel uitmaakte van de gouden lichting ’97. Werd voorbijgestreefd door Matthijs de Ligt, maar was wel de aanvoerder van het kampioenselftal van Jong Ajax in de Jupiler League.
CENTRALE VERDEDIGER
TIMOTHY FOSU-MENSAH (MANCHESTER UNITED, VERHUURD AAN FULHAM)
Het vertrek van Timothy Fosu-Mensah (20) was een grote klap voor de Amsterdammers. Ajax had grote plannen met de verdediger, die acht jaar in de jeugdopleiding had gezeten. Fosu-Mensah was niet ontevreden in Amsterdam, maar tegen Manchester United kon hij simpelweg geen nee zeggen. Inmiddels heeft hij al drie caps achter zijn naam staan en speelt hij op huurbasis voor Fulham in het Premiership.
CENTRALE VERDEDIGER
PHILIPPE SANDLER (MANCHESTER CITY)
Ook een mooi verhaal. Philippe Sandler, 21 jaar, vertrok tweeënhalf jaar geleden via de achterdeur bij Ajax. Dat zat zo: de A2 van Ajax, het elftal waarin Sandler speelde, werd opgeheven. Volgens de technische leiding was het team overbodig. De meeste spelers kregen geen contract aangeboden en konden hun biezen pakken. Sandler vond onderdak bij PEC Zwolle, ontbolsterde onder John van ’t Schip en verdiende vorig seizoen een contract naar Manchester City.
LINKSBACK
RIDGECIANO HAPS (FEYENOORD)
Ridgeciano Haps (25) huilde tranen met tuiten toen hij van Ajax te horen kreeg dat hij na zijn tweede seizoen al weer moest vertrekken van De Toekomst. Dat was het dan, dacht Haps, nu kan ik nooit meer profvoetballer worden. Maar Haps rechtte op advies van zijn ouders zijn rug, hervond het spelplezier bij de amateurs en dwong een uitnodiging van AZ af. Ook AZ stuurde hem weg, maar herstelde die fout een jaar later. Haps brak door bij AZ en speelde zich in de kijker bij Feyenoord.
RECHTSHALF
JUAN FAMILIA-CASTILLO (CHELSEA ONDER 23)
Deze alleskunner koos op zijn zestiende voor een avontuur bij Chelsea. De Londenaren troefden daarmee Manchester United af, dat ook gecharmeerd was van het grote Amsterdamse talent. Voor Castillo (18) was het klip en klaar: bij Chelsea kon hij zich beter door ontwikkelen dan bij Ajax. Het forse salaris dat hem in het vooruitzicht werd gesteld, speelde in zijn keuze geen rol.
CENTRALE MIDDENVELDER
PABLO ROSARIO (PSV)
Bam! Pablo Rosario haalt de laatste weken zijn gram ten opzichte van Ajax. De 21-jarige Amsterdammer, afkomstig van Swift, werd vier jaar geleden door zijn trainer Saïd Ouaali de deur gewezen op De Toekomst. Die gebeurtenis was volgens Rosario “het beste wat me is overkomen.” Wat heet: de verdedigende middenvelder dwong via Almere City een transfer af naar PSV, excelleert daar wekelijks, maakte vorige week een wereldgoal tegen Inter en mag zich nu neo-international worden.
LINKSHALF
JAVAIRÔ DILROSUN (HERTHA BSC)
Na het vertrek van Fosu-Mensah en Javairô Dilrosun (20) naar Engeland brak er op de burelen van Ajax paniek uit. De talenten-exodus moest ten koste van alles een halt toegeroepen worden. Op instigatie van Johan Cruijff kregen Abdelhak Nouri, Donny van de Beek en Gino Dekker volwassen contracten aangeboden. Dilrosun vertrok naar Manchester City. Die club ruilde hij afgelopen zomer in voor Hertha BSC, waar hij de sterren van de hemel speelt.
RECHTSBUITEN
QUINCY PROMES (SEVILLA)
Oh ja, dat is waar ook. Quincy Promes (26) speelde óók in de jeugd bij Ajax. De Amsterdamse clubleiding stuurde de C-junior die kampte met gedragsproblemen op zijn vijftiende weg. Promes had een jaartje nodig om te beseffen dat de wereld niet zat te wachten op betwetertjes zoals hij. De knop ging om en vanaf dat moment is het leven van de aanvaller een ongekende successtory. Bij FC Twente verdiende de vleugelspeler een contract bij Spartak Moskou, waar hij uitgroeide tot de beste speler van de Russische competitie. Sevilla haalde de Oranje-international afgelopen zomer voor twintig miljoen op.
SPITS
DONYELL MALEN (PSV)
Nog zo’n speler waar ze bij Ajax doodziek van zijn dat die de deur van De Toekomst eigenhandig achter zich dichttrok. Ook Malen trok op zijn zestiende naar Engeland. Hij werd in twee jaar tijd volwassen bij Arsenal, maar keerde verrassend snel weer terug naar Nederland. Niet Ajax, maar PSV ontfermde zich over het raspaardje uit Wieringen. Nee, geflopt was Malen allerminst. Sterker nog: van de bloedsnelle spits wordt heel verwacht in Eindhoven.
LINKSBUITEN
STEVEN BERGWIJN (PSV)
Er gaan nogal wat verhalen rond over het vertrek van Steven Bergwijn bij Ajax. Het enige juiste: de kleine Steven voelde zich allesbehalve op zijn gemak op De Toekomst. Toen hij voor de zoveelste keer met betraande ogen thuis kwam, vonden zijn ouders, Ajacieden in hart en nieren, het welletjes. PSV ontfermde zich over het aanvallertje, gaf hem een aai over de bol waar nodig. Bergwijn leefde op in de gemoedelijke omgeving van De Herdgang en groeide uit tot een van de meest begeerde spelers van de Eredivisie.
MARKTWAARDE
De transferwaarde van het elftal Ajax-verlaters mag er zijn: 68,4 miljoen. Quincy Promes (24 miljoen) en Steven Bergwijn (20 miljoen) zijn de kroonjuwelen van het elftal. Dit getal (68,4 miljoen) is gebaseerd op de bedragen die transfermarkt.de hanteert. Daarmee komt dit team lang niet in de buurt van het elftal Ajacieden dat vorige week tegen AZ startte: 194 miljoen. De basiself van PSV tegen VVV-Venlo was zo’n 125 miljoen waard. Het elftal vertrokken kroonjuwelen van Ajax is wel meer waard dan het Feyenoord dat tegen Willem II in actie kwam. Het basiselftal van Feyenoord was 67 miljoen waard.