Hoe verliep de wedstrijd? “Het was wat vreemd, want vooraf ging het met name over Graham Arnold, de nieuwe bondscoach. En de voorbereidingen op de Asia Cup, die in januari van start gaat, zijn ook belangrijk. Daarom was het een beetje een raar afscheid.” Over de status van Cahill Down Under bestaan geen twijfels, toch? “Nee, hij is de beste doelpuntenmaker die Australië ooit heeft gehad. Vijftig goals, belangrijke goals op het WK en in de kwalificatierondes, goals die iedereen zich herinnert", zegt Holman.
De voetballer Cahill behoeft misschien niet veel introductie, maar hoe is de speler Tim Cahill? “Druk! Erg energiek ook, hij laat zich graag horen. Hij heeft een grote persoonlijkheid, altijd vrolijk en hij zorgt heel goed voor zichzelf”, blaast Holman uitgebreid de loftrompet. Leuk en aardig, maar heeft hij naast Holman ook de volgende generatie geïnspireerd? Deels. “Er voetballen steeds meer kinderen in Australië, het is de populairste sport onder de jeugd”, aldus de middenvelder.
“De problemen doen zich voor op het moment dat jeugdspelers naar profs doorgroeien. De gouden generatie die we hadden, met Mark Schwarzer, Mark Viduka, Harry Kewell en Tim(Holman is te bescheiden om zichzelf te noemen, red.) kan op die manier geen vervolg krijgen.” Australië haalde nochtans de laatste vier WK-toernooien. Holman beleefde zelf zijn finest hour in Zuid-Afrika in 2010, waar hij tweemaal doeltreffend was voor de Socceroos.
Met al die ervaring, Holman speelde ook in de Premier League en het Midden-Oosten, keerde hij enkele jaren geleden terug in Australië, bij Brisbane Roar om precies te zijn. Hoe gaat het daar? “Ja, goed. Ik ben wel al lang geblesseerd, maar ik ga kijken of ik binnenkort weer kan voetballen. In ieder geval geniet ik er nog van om voetballer te zijn.” Wie hem in de Eredivisie heeft zien spelen, zou daar ook geen moment aan twijfelen. Hoe kijkt hij terug op zijn dagen in Nederland?
Het is de juiste vraag. Holman begint enthousiast te vertellen. “Dat was de beste tijd in mijn loopbaan. I’ve been everywhere maar Nederland was het beste. Ik houd nog steeds contact met sommige spelers.” Het rijtje namen dat volgt is imposant. Onder meer met Gill Swerts, Erik Heijblok en Nick van der Velden praat hij nog geregeld. “Ik volg ook NEC en AZ nog. Het is jammer dat NEC niet kon promoveren vorig seizoen, de competitie is nu heel sterk.”
Over AZ heeft hij nog meer te vertellen. “Dat was natuurlijk een eer, om daar kampioen te worden. Als iemand als Louis van Gaal het in je ziet zitten is dat heel mooi. Ronald Koeman was ook goed voor mij. Zijn ontslag was ongunstig voor mij, maar voor hem heeft het gewerkt. Hij gaat sindsdien als een speer. Het Nederlandse voetbal is ideaal om je technisch in te ontwikkelen. Als ik later een rol krijg bij het opleiden van spelers in Australië, zal ik het Nederlandse model zeker volgen.”