Enter Sandman en welkom Chong! (En Hoever?)
Zeker weten doen we het niet, maar we durven toch te denken dat Philippe Sandler geen fan is van hardrock. Of hij bekend is met de plaat Enter Sandman van de formatie Metallica, geen idee. Het was wel het bijschrift van Manchester City bij het debuut van de ex-speler van PEC Zwolle in het hemelsblauwe tricot van de Citizens. Het was een goede dag voor een entree: City won zonder moeite met 7-0 van Rotherham United. Het was niet het eerste Nederlandse debuut in Manchester van het weekend: amper 24 uur stelde Tahith Chong zich voor aan het publiek van United tijdens de 2-0 zege op Reading. Wie weet kan Ki-Jana Hoever maandagavond nog een rol spelen voor Liverpool!
Enter Sandman ?
— Manchester City (@ManCity) 6 januari 2019
? 5-0 ? #cityvrufc #mancity pic.twitter.com/EZp1T30AGT
Verrassingen blijven komen
Het venijn zat hem in de zondag. Oké: Cardiff City en Huddersfield Town waren al gesneuveld tegen ploegen van lager niveau, maar het werd nog gekker. Fulham liet zich op het eigen Craven Cottage uitschakelen door Oldham Athletic, dat enkele jaren terug onder meer Liverpool elimineerde. Enkele uren later bleek Leicester City niet geleerd te hebben: tegen League Two-ploeg Newport County vond de kampioen van 2016 al meteen zijn Waterloo. Op de Rodney Parade won de thuisploeg met 2-1. Leicester-fan Gary Lineker keek zuinigjes maar moest bekennen: ook dit is de magic of the cup.
Adios Cesc!
Chelsea – Nottingham Forest 2-0. Op het eerste gezicht een wedstrijd waar zelfs Bart Chabot niet langer dan tien seconden over zou kunnen praten. Groot wint van klein is als hond bijt man: geen nieuws. Het treffen op Stamford Bridge kon wel eens de geschiedenis in gaan als de laatste wedstrijd van Cesc Fàbregas op Engelse bodem. De Spanjaard lijkt zijn weg bij AS Monaco te gaan vervolgen. Het zou een einde betekenen aan in totaal zo’n tien jaar in het Engelse voetbal voor de fijnbesnaarde middenvelder, die zijn hoogtijdagen kende als maatje van Robin van Persie bij Arsenal.
Toernooi als demonstratie
Engeland ziet Blackpool als een dertigjarige de tatoeage die hij tien jaar eerder dronken liet zetten: als het even niet hoeft, kijken ze liever ergens anders heen. Blackpool FC had alleen het grote Arsenal geloot en daardoor moesten de mensen dus wel naar de foeilelijke badplaats in Lancashire kijken. Daar is al jaren een protest gaande tegen eigenaar Owen Oyston: het sfeervolle Bloomfield Road is met negenduizend bezoekers, merendeels uit Londen meegereisd, niet meer dan een spookhuis. Protesten ook in Newcastle, waar United voor een lang niet uitverkocht St. James’ Park speelde en vooral in Bolton. Het Macron Stadium kan dertigduizend man herbergen. Voor Bolton Wanderers – Walsall kwamen er 5.506. Tja..