Op zondagmiddag 1 april 1888 wordt Sparta als voetbal- en cricketclub ingeschreven. De eerste shirts kwamen in Rotterdam terecht via de haven, gokken we zo: dat waren tweedehands tenues van het Engelse Sunderland. In 1916 werd het Kasteel neergezet en sindsdien is dat de thuisbasis van de club van Spangen, al zijn alleen de twee torentjes nog over van dat originele ontwerp. Sparta is bovendien de oudste betaald voetbalclub in Nederland met die 131 jaar. Hoe verhoudt zich dat tot andere landen?
Duitsland: Hertha BSC (1892)
In heel Duitsland loopt geen profclub rond die zo oud is als Sparta! In 1888 werd in Berlijn ook BFC Germania opgericht, maar die club speelt ergens in een competitie zo laag dat Wamberto er nog voor moet bukken. Hertha BSC, in Duitsland wel eens liefkozend of spottend Alte Bertha genoemd, maakt haar bijnaam van de Oude Dame waar: in 1892 werd de ploeg uit Berlijn opgericht. En 1860 München dan? Wel: 1860 München bestaat als vereniging inderdaad, zoals de naam doet vermoeden, al 159 jaar, maar pas helemaal aan het eind van de negentiende eeuw ging de TSV (Turn- en Sportvereniging) ook voetballen.
België: Antwerp (1880)
Antwerp, in alle Vlaamse media regelmatig ‘The Great Old’ genoemd, heeft natuurlijk dezelfde situatie als Sparta. Gelegen in een havenstad hadden ze veel sneller contact met de Engelsen, de uitvinders van het moderne voetbal, dan de meeste andere grote steden op het Europese vasteland. Bronnen op internet suggereren dat AA Gent ouder is. Klopt, maar net als 1860 München waren ze lang een gymnastiekclubje. Antwerp daarentegen is in 1880 gelijk gaan voetballen en heeft officieel erkenning als oudste club van België: de KBVB heeft ze het stamnummer 1 gegeven. Dat zit heel kitscherig ook in het clublogo verwerkt.
Italië: Genoa (1893)
In 1893 hadden wat kostschooljongens uit Engeland het idee om hun sportcultuur over het continent te verspreiden ook in Genua aan de man gebracht. In de eerste jaren is Genoa CFC vooral een cricketclub, nog steeds speelt het opgevoerde slagbal waar rijke Engelsen zo wild van worden een belangrijke rol in de clubcultuur. Genoa is intussen wél uitgegroeid tot een heuse voetbalclub, eentje die ook na ruim 125 jaar nog meegaat in de Serie A.
Engeland: Notts County (1862)
Ervaring zegt dus niet alles in het voetbal. Notts County, na amateurclub Sheffield FC de oudste van Engeland, lijdt al tientallen jaren een zieltogend bestaan in de kelder van het Engelse profvoetbal. De club is wél verantwoordelijk voor de iconische zwart-witte shirts van Ajax-opponent Juventus: de club uit Turijn heeft de kleuren gewoon afgekeken van de bespeler van Meadow Lane. In 1894 won de club wél de FA Cup.
Schotland: Queen’s Park (1867)
In de industriezone rondom Glasgow was voetbal ook diep in de 19e eeuw al een populair tijdverdrijf. De oudste club, Queen’s Park, is er een met een opmerkelijk verhaal. De ploeg uit Glasgow is namelijk nog steeds bespeler van Hampden Park, het nationale stadion. Dit terwijl Queen’s Park in de vierde divisie van het Schotse voetbal zieltoogt en altijd een amateurclub is gebleven. Bij de ploeg uit Glasgow hebben ze nog nooit een pond betaald, waarmee Queen’s Park technisch gezien geen profclub is. In dat geval is het twee jaar jongere Kilmarnock de gelukkige.