Vliegende start
Het WK ging op 11 juni van start met het treffen tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico. Een cruciaal duel meteen voor de outsiders uit de groep, want ze zaten in één poule met de sterke landen Frankrijk en Uruguay. Van Zuid-Afrika was weinig bekend, veel spelers speelden nog in de eigen competitie en het land had bijna alle oefenwedstrijden voor het eindtoernooi verloren. Maar in het openingduel schoten de Zuid-Afrikanen uit de startblokken. Kort na de pauze bood Teko Modise Siphiwe Tshabalala een mooie kans. De buitenspeler schoot de bal op geweldige wijze in de kruising, maar het commentaar was misschien nog wel mooier. Op Sky Sports schreeuwde Peter Drury "Tshabalala ...Goal Bafana Bafana! Goal for South Africa, goal for all Africa!".
Franse puinhoop
Qua naam werd Frankrijk ook in 2010 gezien als een absolute grootmacht, maar dat kwam zeker niet door de prestaties in de kwalificatie. De ploeg van Raymond Domenech speelde zwak en ongeïnspireerd en plaatst zich uiteindelijk nog maar net door een handsbal van Thierry Henry tegen Ierland. In Zuid-Afrika ging het al na het gelijkspel tegen Uruguay binnen de selectie goed mis. Nicolas Anelka schold zijn trainer in vreselijke bewoordingen uit en werd naar huis gestuurd. De dag erna boycotte namelijk de hele selectie de training van Domenech. Na twee pijnlijke nederlagen op Mexico en Zuid-Afrika eindigde het eindtoernooi voor Frankrijk in een drama. Na het WK werden Anelka (18 duels) Patrice Evra (vijf), Franck Ribery (drie) en Jeremy Toulalan (één) geschorst door de Franse bond.
Het gemis van de VAR
Al ver voor het WK waren de voetbalsupporters helemaal klaar met Sepp Blatter. De FIFA-baas werd gezien als een onbetrouwbare bobo, die vooral bezig was met heel veel geld verdienen. Over de rug van het gewone volk. De Zwitser is dé reden dat het WK voetbal in 2022 in Qatar plaatsvindt, met alle misstanden van dien. Een ander kritiekpunt op Blatter was dat hij erg conservatief was. Zo hield hij doellijntechnologie jarenlang tegen. Het zorgde na de achtste finale van het WK voor enorm veel kritiek. Een schot van Frank Lampard ging via de lat ver over de lijn heen, maar werd toch niet goedgekeurd. Daardoor vloog Engeland uit het toernooi. De Engelse commentatoren gingen los: "Thanks very much, Sepp Blatter. I hope he's here, I hope he's squirming in his seat, by the way."
Suarez laat Ghanese droom uiteen spatten
Waar Engeland door het schandaal uit het WK vloog, ging Ghana wél door naar de kwartfinale. In een poule met Servië, Australië en Duitsland gingen de Afrikanen ternauwernood door, waarna Asamoah Gyan in de slotseconde van de achtste finale de Verenigde Staten uitschakelde. Na een spannende wedstrijd leek Ghana weer in de slotseconde toe te slaan, ditmaal in het slot van de verlenging. Dominic Adiyiah leek binnen te koppen, maar Luis Suarez sloeg de bal met de hand van de lijn. De toegekende strafschop werd door Gyan gemist. Het gevolg was een strafschoppenserie, waarin penalty's door Uruguay beter werden genomen.
Oranje-machine naar de finale
Toen Arjen Robben vlak voor het blessure uitviel met een zware blessure, hadden weinig mensen gerekend op Nederlands succes in Zuid-Afrika. Maar dat is precies wat er wel gebeurde. Na een moeizame start tegen Denemarken en Japan kwam Robben terug in de ploeg. De razendsnelle buitenspeler imponeerde samen met Wesley Sneijder en zo werden overtuigende resultaten behaald. Met de spannend kwartfinale tegen Brazilië als uitschieter. Het elftal van Bert van Marwijk speelde niet altijd fraai, maar zakte ook nooit door de ondergrens. De Oranje-machine haalde uiteindelijk de finale, maar die werd uiteindelijk in extremis verloren van Spanje.