Dario Cvitanich
We trappen het lijstje aankopen van Marco van Basten af met Dario Cvitanich. De man die vandaag zijn 36e verjaardag viert, werd 12 jaar geleden voor de 7,5 miljoen euro overgenomen. Hij werd opgeleid door CA Banfield, debuteerde daar al op zijn 18e in het eerste en werd een belangrijke pion. In Amsterdam werd hij gehaald als de opvolger van Klaas-Jan Huntelaar dus verbleef hij in eerste instantie in de luwte. De Argentijn maakte hattricks tegen ADO Den Haag en NAC Breda, maar wist verder niet te imponeren. In de jaren die volgden speelde hij steevast bij clubs in een 442-systeem, bij OSG Nice presteerde hij erg goed. Inmiddels voetbalt hij weer in Argentinië bij Racing Club.
Miralem Sulejmani
In dezelfde transferperiode haalde Marco van Basten met Miralem Sulejmani de duurste aankoop aller tijden naar de hoofdstad. De jonge Serviër was kort daarvoor verkozen tot grootste talent van de Eredivisie, door zijn indrukwekkende prestaties bij sc Heerenveen. Marco van Basten gaf in zijn biografie aan dat hij de buitenspeler perse moest hebben, maar de recordaankoop raakte al snel geblesseerd en vervolgens ging het mis met de aanvaller. Hij was te zwaar, oogde ongelukkig en presteerde matig. Tragisch dieptepunt was dat hij onder Martin Jol voor straf op de trappen van de ArenA moest rennen. Het kwam uiteindelijk nog helemaal goed met zijn loopbaan, inmiddels is hij al jaren een belangrijke kracht bij Young Boys.
Ismaïl Aissati
Toen Ismaïl Aissati zijn Champions League-debuut in 2005 maakte tegen AC Milan, was de internationale pers lovend over de groeibriljant van PSV. Zijn belofte was groot, dat bleef zo tijdens zijn verhuurperiode aan FC Twente. Onder Rutte profileerde hij zich tot één van de beste spelers van de subtopper, maar een vaste basisplaats bij PSV bleef uit. Van Basten geloofde in het talent en Ajax betaalde 4,5 miljoen euro voor de net 21-jarige middenvelder. Bij Ajax pendelde hij in eerste instantie tussen bank en basis, maar onder Jol kreeg hij helemaal geen kans meer. Onder Frank de Boer vocht hij zich terug en had hij een aandeel in de landstitel van 2012. Vervolgens ging hij van club naar club en stond hij bij Atalyaspor, Terek Grozny, Alanyaspor, Balikesirspor onder contract. Inmiddels voetbalt hij alweer twee jaar bij Denizlispor.
Oleguer
Ook in de verdediging kon Ajax versterking gebruiken en Van Basten koos daarbij voor ervaring. Bij FC Barcelona had Oleguer zich gemanifesteerd als een goede twaalfde man, die tijdens de Champions League-finale in 2006 tegen Arsenal zelfs basisspeler was. Het jeugdproduct van de topclub vertrok uiteindelijk voor drie miljoen naar Nederland. Bij Ajax liet hij inderdaad zien goed te kunnen verdedigen, maar desondanks kon hij worden bestempeld als een miskoop. Hij was niet snel genoeg en draaide te langzaam, met ruimte in de rug spelen was daarom een drama. Hij viel in de hoofdstad vooral op doordat hij mee demonstreerde voor een zelfstandig Catalonië. Voetballen deed hij bij Ajax na het vertrek van Van Basten bijna niet meer, na de derde ster hing hij de schoenen definitief aan de wilgen.
Evander Sno
Voor de breedte kon er ook nog wel versterking bijkomen, was de stellige overtuiging van Van Basten. Tot verrassing van veel fans en kenners werd daarom Evander Sno van Celtic overgenomen voor één miljoen euro. De supporters bleven zich afvragen waarom de middenvelder was aangetrokken, want hij kreeg amper speeltijd en maakte in de minuten die hij kreeg een matige indruk. Martin Jol was er daarom al snel klaar mee en verhuurde hem aan Bristol City. Vervolgens keerde Sno terug en sloeg het noodlot toe. Hij kreeg bij een wedstrijd van Jong Ajax een hartstilstand en kon maanden niet voetballen. Bij NEC en RKC liet hij later nog mooie dingen zien, maar hartproblemen bleven hem dwarszitten. In 2017 stopte hij als profvoetballer op30-jarige leeftijd.
Eyong Enoh
De aankoop van Van Basten die het beste presteerde was de goedkoopste. Steker, Eyong Enoh werd in 2008 vlak voor het sluiten van de transfermarkt gratis overgenomen. Hij maakte de overstap van de Zuid-Afrikaanse zusterclub Ajax Cape Town. Ondanks het feit dat hij voetballend wat tekort kwam en niet een geweldige techniek, was hij razendpopulair bij de Nederlandse recordkampioen. Dat kwam omdat hij keihard werkte en zich profileerde als stofzuiger op het middenvelder. Daarnaast was hij een sympathieke en bescheiden man die hart voor de club had. Na mooie jaren onder Van Basten en Jol kwam hij onder De Boer langzaam op het tweede terecht. Bij Fulham, Antalyaspor, Standard Luik, Willem II, Paralimmiou en Olympiakos Nikosia begon hij steeds vol goede moed, maar een succes werd het nooit.