Laatste nieuws
00.20Twente kan voorronde Champions League ruiken na zege op kampioen gelijke spelen
00.09Excelsior-trainer haalt uit naar VAR na grove charge Gaaei: ‘Ongekend, weet niet wat die meneer aan het doen was’
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.50Virgil van Dijk gaat in op aanstaande komst van Arne Slot naar Liverpool
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
23.25Ajax ontsnapt aan verlies tegen Excelsior, Europa League-ticket op de tocht
23.21Derksen en V/d Gijp unaniem: dit moet de nieuwe Feyenoord-trainer worden
23.18'Krankzinnig slecht en zielig' Ajax weer onder vuur: 'Het is niet te geloven'
23.15Sprookjeseinde raakt verder uit zicht voor Klopp na zeperd in Merseyside Derby
23.15Barcelona hoeft toch geen nieuwe trainer te zoeken: Xavi blijft
23.15Erik ten Hag en Manchester United ontsnappen aan nieuwe blamage na comeback tegen hekkensluiter
23.11Teun Koopmeiners helpt Atalanta met goal aan plek in finale Coppa Italia
23.10Wéér averij voor Liverpool in titelstrijd: Van Dijk onderuit in Merseyside Derby
23.10Kylian Mbappé steelt de show met heerlijke panna, PSG zet grote stap richting landstitel
23.10Twente rekent af met Almere City en blijft op koers naar Champions League-voorronde
23.07Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
23.05Paris Saint-Germain doet wat het moet doen en kan zaterdag kampioen worden
23.05Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag in Merseyside Derby
23.04Goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk: Atalanta naar finale Coppa Italia
23.04Atalanta na goal Koopmeiners en weergaloos slotstuk naar Italiaanse bekerfinale
23.04Weergaloos slotstuk en Koopmeiners leiden Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
23.02PSG krijgt geen hulp en moet nog drie dagen wachten op de titel
23.01Scamacca lijkt in alles op Zlatan en produceert wereldgoal met omhaal
Resultaten x
Binnenland

Deze spelers haalden via Excelsior de top

Het was vrijdag een feestdag voor alle fans van Excelsior. Hun club was namelijk jarig en bestaat alweer 119 jaar. Om dat te vieren kijken we de meest succesvolle spelers die een verleden in Kralingen hebben. Welke voetballers haalden via Excelsior de top?

24-07-2021 11:34 door Krist Stoelwinder

Thomas Buffel

We trappen af met de enige Belg in de lijst. Thomas Buffel kunnen we echter bijna een halve Nederlander noemen, want hij streek op zijn 16e neer in ons land en bleef ruim zeven jaar lang. De middenvelder werd door Feyenoord opgepikt uit de jeugd van Cercle Brugge en maakte een goede indruk in de opleiding. Met Jon Dahl Tomasson speelde er echter al een geweldige nummer 10 bij de club en daarom werd Buffel eerst verhuurd aan Excelsior. In zijn debuutseizoen leidde hij de Kralingers met 12 doelpunten en legio assists naar de tweede plaats in de eerste divisie. Het jaar erna huurde Excelsior de inmiddels 20-jarige spelmaker opnieuw en daarin presteerde hij nog beter met 15 doelpunten, Excelsior eindigde opnieuw als tweede. Na het vertrek van Tomasson kreeg hij de kans bij Feyenoord en dat beschaamde hij niet met 35 doelpunten in zijn eerste twee seizoenen. Buffel dwong een toptransfer af naar Glasgow Rangers en werd international voor België. In 35 interlands kwam hij tot zes doelpunten.

Michel Bastos

Veel Excelsior-fans zullen gek opgekeken hebben toen ze op het WK 2010 een bekende naam zagen opduiken bij één voor de topfavorieten voor de eindwinst. Bij Brazilië stond naast bekende namen als Kaka, Dani Alves, Robinho en Maicon een speler met verleden bij de kleinste club van Rotterdam. Michel Bastos stond namelijk in het veld bij de Goddelijke Kanaries, 7 jaar eerder had hij nog op huurbasis bij Excelsior 28 wedstrijden in het eerste gespeeld. In 2001 haalde Feyenoord de linksback naar Nederland omdat hij gezien werd als de nieuwe Roberto Carlos. Hij zou uiteindelijk geen wedstrijd in het eerste spelen en na een jaartje Excelsior vertrok hij 2003 weer naar zijn thuisland. Bastos vocht zich daar terug, dwong een transfer af naar Lille en na goede prestaties daar werd hij een sterkhouder bij Olympique Lyon. in september 2019 stopte hij op 36-jarige leeftijd met voetballen.

Mounir El Hamdaoui

Nummer drie Mounir El Hamdaoui brak niet alleen door bij Excelsior, maar keerde er op latere leeftijd ook nog terug en bewees toen eveneens zijn waarde. De Rotterdammer kwam op zijn 12e terecht in de jeugdopleiding van Excelsior en maakte ruim vijf jaar later al zijn debuut in het eerste onder Adrie Koster. Door de goede prestaties van Buffel promoveerde Excelsior in 2002 en in de Eredivisie was El Hamdaoui al veelal basisspeler. Na de degradatie een jaar later ging hij helemaal los. In anderhalf seizoen maakte hij 28 doelpunten in de competitie, waarna een toptransfer naar Tottenham Hotspur volgde. Uiteindelijk liet El Hamdaoui vooral AZ en Ajax prachtige dingen zien, waarna hij via Fiorentina, Malaga en verschillende avonturen in de zandbak uiteindelijk terugkeerde bij Excelsior in 2018. Hij kon niet voorkomen dat de ploeg na play-offs degradeerde.

Salomon Kalou

Het brengt ons bij de waarschijnlijk meest succesvolle speler uit de lijst.Toch zullen veel voetballiefhebbers vergeten zijn dat Salomon Kalou überhaupt bij Excelsior speelde. De Ivoriaan werd op zijn 18e weggehaald uit zijn thuisland door Feyenoord, maar door de vele concurrentie voorin werd hij na een half jaar verhuurd. Kalou vormde een succesvol duo met El Hamdaoui, in een half jaar speelde hij zelf 11 wedstrijden en gaf hij vier assists. Ruud Gullit had vervolgens vertrouwen in de razendsnelle aanvaller en gaf hem de kans bij Feyenoord in de aanval naast Dirk Kuyt. K2 was al snel geboren en in 79 wedstrijden bij de Rotterdammers maakte hij 40 doelpunten en gaf hij 19 assists. Marco van Basten wilde Kalou vervolgens laten neutraliseren tot Nederlander, maar Rita Verdonk stak daar een stokje voor. In 254 wedstrijden was hij direct betrokken bij meer dan 100 doelpunten, daarnaast pakte Kalou er het kampioenschap en de Champions League. Na succesvolle periodes bij Lille en Hertha BSC is hij inmiddels clubloos op bijna 36-jarige leeftijd.

Andwelé Slory

In tegenstelling tot veel van de eerder genoemde spelers was Slory niet een Feyenoord-talent dat verhuurd werd aan Exceslior, maar een speler die zijn strepen verdiende in Kralingen en zo een transfer afdwong naar de grote broer. Als jeugdproduct van Telstar speelde Slory lange tijd in het de marge van het profvoetbal. Door zijn goede prestaties nam Excelsior de laatbloeier in 2005 over. Met die club promoveerde hij als één van de sterspelers naar de Eredivisie. Op het hoogste podium presteerde hij weer heel goed, waarna een oproep voor het Nederlands Elftal volgde. Marco van Basten liet de snelle buitenspeler meespelen tegen Zuid-Korea en Thailand. Samen met het grote talent Luigi Bruins vertrok Slory vervolgens naar Feyenoord. Waar Bruins volledig mislukte, pendelde Slory tussen bank en basis en zo was hij 2,5 een gewaardeerde kracht. Slory won er de beker en vertrok uiteindelijk naar West Bromwich Albion..

Bonus: Jerdy Schouten

We sluiten de lijst af met een bonuskandidaat. Het is immers nog te vroeg om te zeggen dat Jerdy Schouten de top al gehaald heeft, maar de middenvelder is goed op weg. Hij werd in 2017 te licht bevonden door ADO Den Haag en moest zich daarom bewijzen bij Telstar. In IJmuiden toonde hij zich als een uitstekende stofzuiger en daarnaast een speler die veel voetbal in de ploeg bracht. Het hielp hem naar de Eredivisie, want Excelsior durfde het wel met hem aan. Op het hoogste niveau etaleerde hij zijn kwaliteiten opnieuw, waaarna Bologna (ondanks de degradatie van Excelsior) miljoenen voor hem over had. Schouten werd met een prijskaartje van drie miljoen de duurste verkoop van Excelsior ooit. Het bleek een koopje, want in de Serie A heeft Schouten zich geprovileerd als een uitstekende speler. Het zorgde ervoor dat Frank de Boer voor het EK aangaf dat hij in de gaten werd gehouden voor het Nederlands Elftal. Daarnaast lijkt Schouten deze zomer een toptransfer te kunnen maken, onder meer Napoli heeft namelijk veel interesse in hem.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <