Gerrit Keizer
The Flying Dutchman was zijn bijnaam. Gerard Pieter Keizer was de eerste Nederlander die ooit die clubkleuren van Arsenal mocht verdedigen. De in Amsterdam geboren doelman begon in de jeugd van DEO Amsterdam, voordat hij op zestienjarige leeftijd naar Ajax vertrok. Gek genoeg als linksbuiten. Bij Ajax zagen ze echter al snel talent voor een andere positie. Toen toenmalig keeper Jan de Boer geblesseerd raakte mocht Keizer op doel. Hierdoor zou hij vier wedstrijden keepen voor de Amsterdammers. In 1929 vertrok hij naar Engeland om te werken als groenteman. Eerst nog bij de amateurs van Margate, maar Keizer wilde hogerop. Hij vertrok naar Arsenal. Hier won hij in 1931 de eerste landstitel met Arsenal ooit. Keizer keerde na periodes bij Charlton Athletic en Queens Park Rangers terug in Nederland bij zijn geliefde Ajax. Hij zou in vijftien seizoenen nog 298 wedstrijden spelen voor de Amsterdammers. Ook als materiaalman was hij geliefd. In 1947 had Ajax door de Tweede Wereldoorlog bijna geen geld voor tenues. De keeper kon door zijn contacten bij Arsenal echter nog een hele hoop shirts regelen. Ajax werd hierdoor kampioen tegen N.E.C. met het tricot van Arsenal.
Mythe
Hij kreeg de bijnaam Flying Dutchman omdat werd gedacht dat Keizer weleens heen en weer vloog voor wedstrijden van Arsenal en Ajax. Er is echter nooit bewijs gevonden dat dit ook daadwerkelijk is gebeurd. Uitgaande van het historisch materiaal wat op dit moment beschikbaar is, is het onmogelijk te stellen dat Gerrit Keizer tegelijk voor twee clubs speelde. Zijn bijnaam blijft dus een mythe.
Robin van Persie
De man die de titel Flying Dutchman wel met eer draagt. 102 interlands en 194 Premier League-wedstrijden voor Arsenal. Van Persie begon zijn profcarrière bij Feyenoord. Hier brak hij in het seizoen 2001/2002 door. Geen slecht debuutseizoen. Niet alleen wonnen de Rotterdammers dat seizoen de UEFA Cup, maar RvP kreeg dat seizoen ook de prijs voor Talent van het Jaar. De Nederlander ontwikkelde zich in rap tempo, maar mede door zijn gedrag stagneerde zijn ontwikkeling. Zelfs zo erg dat de spits in 2004 op eigen verzoek bij Jong Feyenoord wilde voetballen om maar minuten te maken. Arsenal nam Van Persie die zomer over. Hier groeide hij uit tot een van de beste Nederlandse spelers ooit. In acht seizoenen bij de Gunners was hij goed voor 96 doelpunten. Zijn laatste seizoen in het rood-wit was zijn beste seizoen. Van Persie maakte in de jaargang 2011/2012 maar liefst dertig doelpunten en gaf twaalf assists. Extra pijnlijk voor Arsenal dat hij juist na dit seizoen vertrok. Die zomer verliet hij Arsenal voor 32 miljoen euro en verkaste naar rivaal Manchester United. Iets wat hem nog steeds niet in dank wordt afgenomen.
Dennis Bergkamp
The Non-Flying Dutchman. Je zou bijna zeggen dat het een criteria is bij de scouting van Arsenal. Dennis Bergkamp is bij de aanhang van Arsenal de meest geliefde Nederlander. Als enige speler afkomstig uit ons kikkerlandje pronkt hij in de Engelse Hall of Fame. Bergkamp kwam van Internazionale. Maar waar het Italiaanse voetbal hem niet lag, was het Engelse spel op zijn lijf geschreven. 315 Premier League-wedstrijden en 87 doelpunten. Doelpunten die niet zouden misstaan in een voorstelling over de schoonheid van balbeheersing. Dat bleek ook wel uit het Doelpunt van Maand-verkiezing in september 1997. The Iceman kreeg het voor elkaar om met zijn hattrick tegen Leicester City op plek één, twee en drie te komen. Een unicum. Zijn mooiste doelpunt zal altijd de goal tegen Newcastle United blijven. Een doelpunt zo mooi dat hij niet te beschrijven valt. De treffer werd verkozen tot mooiste Premier League-doelpunt ooit. Zijn manier van spelen was soms gemeen en hard, maar zijn voeten waren zacht. Zo zacht dat Thierry Henry hem zijn beste teamgenoot uit zijn carrière noemde (“buiten aliens als Lionel Messi, Ronaldinho en Zinédine Zidane”). Bergkamp was onderdeel van het legendarische Invincibles elftal uit 2004, dat een heel seizoen ongeslagen bleef. Tijdens zijn periode won hij drie landstitels en vier FA Cup’s.
Of hij geregeld langsgaat bij Arsenal is de vraag. Dennis Bergkamp kreeg zijn bijnaam The Non-Flying Dutchman namelijk door zijn vliegangst. Bergkamp miste nog weleens Europese wedstrijden en nam in het binnenland vaak de trein. Zijn voetbalkwaliteiten werden er in ieder geval niet minder van. De Nederlander zette in 2006 een punt achter zijn carrière. In stijl. Met een afscheidswedstrijd in het gloednieuwe Emirates Stadium namen Ajax en Arsenal het tegen elkaar op. Spelers als Johan Cruijff en Marco van Basten waren die dag ook van de partij. Het was precies het afscheidstoneel wat een artiest als Dennis Bergkamp verdiende.
Marc Overmars
Minder succesvol, maar wel geliefd. Overmars stapte in 1997 over van Ajax naar Arsenal. Hier zou hij drie seizoenen de linkerflank bestrijken. Als klassieke linksbuiten speelde hij honderd Premier League wedstrijden voor Arsenal waarin hij zelf vaak scoorde, maar ook doelpunten voorbereidde. 25 doelpunten en 27 assists. Hij won samen met Dennis Bergkamp de double en scoorde dat seizoen in de FA Cup-finale. Uiteindelijk vertrok hij in 2000 voor 40 miljoen euro naar Barcelona. Dit maakte hem lange tijd de duurste Nederlander ooit. Virgil van Dijk nam dit record van 2018 van hem over.
(Marc Overmars samen met Andries Jonker. Jonker was jarenlang hoofd jeugdopleiding bij Arsenal)
Giovanni van Bronckhorst
Na sterke periodes bij Feyenoord en Glasgow Rangers, mocht Van Bronckhorst het nu op Highbury (oude Arsenal stadion) laten zien. De middenvelder moest het verlies van Emmanuel Petit komen opvangen. Helaas werd het nooit een groot succes. De oud-Feyenoord coach raakte in het begin van zijn tijd in Londen zwaar geblesseerd. Hierdoor kon hij nooit echt zijn stempel drukken. Hierdoor bleef zijn tijd bij Arsenal beperkt tot slechts twee seizoenen. Hij zou uiteindelijk de overstap maken naar Barcelona waar hij zou transformeren tot linksback. Gio zou tot 2007 in de stad van de Sagrada Familia spelen. Hierna keerde hij terug bij jeugdliefde Feyenoord. Zijn afscheid was op het WK van 2010. Ondanks het verlies in de finale zal de 106-voudig international altijd worden herinnerd voor zijn doelpunt in de halve finale tegen Uruguay.