Met laatstgenoemde gingen we naar zijn vaste kapper in Amsterdam. Met Peet Bijen, die afgelopen maand met pijn in zijn hart afscheid moest nemen van het betaald voetbal, laten we de hond uit in de rubriek Viervoeters. Als cliché behandelen we het vraagstuk dat voormalige spitsen nooit goede trainers kunnen worden. We nemen de tatoeages van Milan van Ewijk, rechtsback van sc Heerenveen, door en Niklas Tarvajärvi zet zijn Superelf voor ons speciaal op papier. Daarnaast een prachtig achtergrondverhaal over de terugkeer van sleeping giant Nottingham Forest in de Premier League, we zetten de mooiste clubliederen voor je op een rij, net als de grootste missers op shirtgebied en gingen op bezoek bij Helmond Sport. De club die binnen drie jaar in de Eredivisie wil uitkomen. Alles te lezen in ELF Voetbal nummer 9. Online via deze link ook handig te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.
Kenneth Taylor
De route naar de top telt meer valkuilen dan de gemiddelde Belgische snelweg. Gelukkig kon Kenneth Taylor op weg naar een basisplaats bij Ajax rekenen op hulp bij het navigeren. Speciaal voor ELF Voetbal stelde hij een lijst samen met de belangrijkste personen in zijn carrière tot dusver. "Ik werd elke dag uit de klas gestuurd. Serieus, elke dag. Op een gegeven moment moest ik standaard apart zitten in de les. Met mijn rug naar de klas toe. Iedere woensdag zat mijn moeder op school voor een evaluatiegesprek."
Nottingham Forest
Wie aan de Engelse topclubs denkt, noemt anno 2022 al snel Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur en tegenwoordig ook Manchester City. Qua Europees palmares hoort daar toch echt nog een club tussen. En laat die ploeg na bijna 25 jaar zijn teruggekeerd in de Premier League. Voetballiefhebbers van boven de vijftig zullen het zich herinneren: Nottingham Forest won als Europese topploeg de Europacup I in 1979 en 1980. Hun terugkeer op het hoogste niveau is vertederend. Wat is er eigenlijk met ze gebeurd in de tussentijd?
Inktverhalen: Milan van Ewijk
Het begon met zijn Eredivisie-debuut. Een paar weken na zijn vuurdoop als profvoetballer liet Milan van Ewijk de datum van zijn debuut tatoeëren, op zijn borst. Sindsdien volgden talrijke plaatjes met bijbehorende verhalen. Over onder meer een duif, een handgebaar en een oog uit een Japanse cartoon. Het doel? "Laten zien wie ik ben, wat ik heb meegemaakt en dat ik er sterker uitgekomen ben."
Michel Vorm
Rustig roerend in zijn koffie, zonder al te diep te hoeven graven, rakelt Michel Vorm herinnering na herinnering op. Het was de bedoeling dat de in 2020 gestopte keeper een aantal mooie attributen die hij gedurende zijn carrière verzamelde meebracht naar het interview. Maar in tegenstelling tot zijn shirtjesverzameling heeft Vorms collectie medailles en individuele prijzen sinds de verhuizing van Londen naar Schaijk geen daglicht gezien. Ze zitten nog in een verhuisdoos. Een verhuisdoos van het onvindbare soort. Gelukkig heeft hij die medailles niet nodig als geheugensteun om ons de mooiste verhalen te vertellen. Zijn carrière in vogelvlucht, uit het blote hoofd. "Ik werd gewaardeerd om wie ik was."
Jens Toornstra
Wie als vroege tiener de lokroep van een profclub weerstaat om zich volledig op school te kunnen focussen, staat sterk in zijn schoenen. Toch sloeg ook bij Jens Toornstra soms de twijfel toe. "Ik heb altijd gezegd dat ik er geen spijt van had, maar hoe langer het duurde voordat ik de kans kreeg, hoe vaker ik dacht: had ik het misschien toch moeten doen? Uiteindelijk is het goed gekomen en heb ik me die vraag nooit meer hoeven stellen."
Joshua Zirkzee
Positioneren van Robert Lewandowski, koppen van Graziano Pellè en afwerken van Miroslav Klose. Joshua Zirkzee (21) had in zijn nog prille loopbaan over gekwalificeerde leermeesters niets te klagen. "Door alleen naar Lewandowski te kijken, leer je al. Ik had het geluk dat ik hem bij Bayern van dichtbij aan het werk kon zien."
Myron Boadu
Monegasken komen niet aan zijn haar. Dat privilege is toevertrouwd aan een rustige maar zelfverzekerde Amsterdammer die zichzelf Marra the Barberr noemt. Myron Boadu maakt graag een verre omweg om zijn haar en sik te laten bijwerken door Marra. "In Monaco zitten geen goede kappers. Tenminste, niet zo goed als Marra."
En verder:
Helmond Sport: van afwassen naar aanpakken
In beeld: vertrekken en thuiskomen
Catwalk of shame: de meest controversiële voetbalshirts ooit
De mooiste clubliederen
Cliché: goede aanvallers worden geen goede trainers
Viervoeters: Peet Bijen en Golden Retriever Freddy
Superelf: Niklas Tarvajärvi
Talent: Isaac Babadi
Blikvanger
Warming-up
ELF Voetbal nummer 9 is uit en bij de abonnees op de deurmat gevallen. Daarnaast is de editie verkrijgbaar op de bekende verkoopplaatsen als de grote supermarkten, de boekenzaken en reislocaties als de NS-stations, Schiphol en Eindhoven Airport. Daarnaast is de editie ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link snel gebeurd. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!