Gabor Babos
De absolute routinier van N.E.C. was met Gabor Babos een sympathieke Hongaar. De doelman had zich in de subtop van de Eredivisie bewezen bij NAC Breda, maar mislukte daarna aardig in de top bij Feyenoord. N.E.C. raapte hem op en daar zou hij zeven prachtige jaren kennen. Het Europese succes in 2008 was het absolute hoogtepunt, maar voor Babos was het vooral ook belangrijk dat hij zich had herpakt na een tegenvallende periode in Rotterdam.
Dani Fernandez
Toen Dani Fernandez leek door te breken bij FC Barcelona, trainde hij dagelijks met wereldsterren als Ronaldinho, Lionel Messi, Xavi, Samuel Eto'o en Andres Iniesta. Uiteindelijk was er niet genoeg ruimte in het eerste, waardoor de rechtsback vertrok. Eerst speelde hij in Oekraïne bij Metalurg Donetsk en Arsenal Kiev, waarna N.E.C. hem naar de Eredivisie haalde. In het succesvolle seizoen 2008/09 was hij één van de sterspelers, waardoor hij een toptransfer afdwong naar Feyenoord.
Milano Koenders
In het seizoen 2006/07 maakte Milano Koenders erg veel indruk bij RKC Waalwijk, waardoor hij op zijn twintigste een toptransfer maakte naar het AZ van Louis van Gaal. Het bleek net te hoog gegrepen, waardoor hij verhuurd werd aan N.E.C en later nog aan Sparta Rotterdam en NAC Breda. Uiteindelijk legde Heracles Almelo hem in 2012 definitief vast en daar kende hij drie aardige jaren, waarna hij een lange periode zonder club kwam te zitten. Uiteindelijk tekende hij in Roemenië, waar hij nog kort bij Concordia Chianja speelde.
Ramon Zomer
In het hart van de verdediging was Ramon Zomer een stabiele kracht. De verdediger was na zes jaar overgenomen van FC Twente en zorgde in Nijmegen voor rust en zekerheid. Tussendoor werd hij Europees kampioen met Jong Oranje en door zijn goede prestaties bij N.E.C. mocht hij een kleine stap omhoog zetten. sc Heerenveen nam hem in 2011 over, maar in Friesland werd hij nooit een vaste waarde. Daarom vertrok hij in 2014 naar Heracles Almelo, waar hij twee jaar later zijn carrière besloot.
Youssef El Akchaoui
De aanvoerder van N.E.C. was Youssef El Akchaoui, die een erg goede band had met trainer Mario Been. Na het vertrek van de trainer mocht de linksback ook al snel uitkijken naar een andere werkgever en vertrok hij op huurbasis naar FC Augsburg. Daarna haalde sc Heerenveen hem naar de subtop van Nederland, maar daar wist hij nooit een vaste waarde te worden. Dat lukte hem daarna ook niet bij VVV-Venlo, NAC Breda en Excelsior.
Bas Sibum
We gaan door met een speler die eigenlijk zijn hele loopbaan in de middenmoot heeft gevoetbald. Bas Sibum belandde via FC Emmen bij FC Twente en daar deed hij het degelijk. Dezelfde classificatie zou kunnen worden gegeven aan zijn periode bij Roda JC en N.E.C. De middenvelder zei Nederland vervolgens vaarwel en speelde nog voor Alemannia Aachen en Waasland-Beveren, waarna hij in 2016 zijn loopbaan besloot bij Heracles Almelo.
Lorenzo Davids
In Amsterdam-West speelden met Ryan Babel, Hedwiges Maduro, Urby Emanuelson en Lorenzo Davids in het eind van de jaren negentig erg grote talenten. De eerste drie spelers werden opgenomen in de jeugdopleiding van Ajax, maar voor Davids ging het niet zo makkelijk. Via Voorland, Waterwijk, FC Omniworld en FC Utrecht kwam hij pas in 2006 terecht bij een topclub met Feyenoord. Een echte doorbraak bleef uit, waarna Been hem meenam vanuit de beloften van Feyenoord naar N.E.C. Hij kende er vier mooie jaren en maakte daarna een mooi transfer naar FC Augsburg. Het bleek het begin van het einde, want een groot succes werd die periode niet en via Bournemouth en Randers keerde Davids in 2015 terug naar de amateurs.
Lasse Schöne
De meest succesvolle speler uit de het elftal van de Nijmegenaren is ook meteen de enige speler die anno 2022 nog bij de club speelt. Lasse Schöne wist bij sc Heerenveen nooit door te breken, waarna hij via De Graafschap bij N.E.C. terecht kwam. Daar was hij vier jaar lang één van de sterspelers. In zeven jaar Amsterdam werd hij een ware publiekslieveling en de buitenlander met de meeste wedstrijden ooit voor de Nederlandse recordkampioen. Zijn absolute hoogtepunt was zijn wonderdoelpunt tegen Real Madrid.
Dennis Rommedahl
N.E.C. huurde Dennis Rommedahl een half jaartje van Ajax en de buitenspeler had er al een aardige loopbaan opzitten. Hij had eerder in de Eredivisie veel succes gehad bij RKC en vooral PSV, waar hij vier keer landskampioen mee werd. De 126-voudig international van Denemarken was op zijn best als hij in de ruimte kon spelen, dan kon hij namelijk zijn enorme snelheid inzetten. Dat lukte hem drie jaar lang alleraardigst bij Charlton Athletic. Omdat Ajax vaak in de kleine ruimte speelde, kwam het er in Amsterdam niet helemaal uit. Als invaller kon hij zijn grote wapen wel inzetten en dat deed hij met meer succes.
Tim Janssen
In de jeugd van PSV werd Tim Janssen gezien als een groot talent, maar doorbreken lukte hem niet. Bij FC Zwolle, FC Eindhoven en RKC Waalwijk presteerde hij wel erg goed. Het leverde hem een selectie op voor het jeugd EK in 2007, waarin Oranje ook Europees kampioen wist te worden. Daarna nam N.E.C. hem over en hij deed het er best aardig, maar scoorde amper. Dat deed hij later wel in Denemarken bij Esbjerg en FC Midtjylland.
Saidi Ntibazonkiza
Weinig voetballiefhebbers zullen er van op de hoogte zijn, maar de 35-jarige Saidi Ntibazonkiza is nog altijd profvoetballer. Dat doet hij overigens wel op bescheiden niveau, want hij speelt momenteel in Tanzania bij Young Africans. Ntibazonkiza kwam in 2005 als asielzoeker uit Burundi naar Nederland. Doordat hij in eigen land profvoetballer was geweest, mocht hij een keer meetrainen met de A-jeugd van de club. In het begin maakt hij veel indruk en leek hij zelfs een droomtransfer te gaan maken naar Red Bull Salzburg. Het liep iets anders en hij trok uiteindelijk in 2010 naar Cracovia Krakow. Via Turkije en Frankrijk ging hij uiteindelijk het avontuur aan in Kazachstan en vertrok hij naar Afrika.