Record
Zijn doel behaalde bondscoach Louis van Gaal niet. Hij hoopte met de wereldbeker naar huis te vliegen, maar latere winnaar Argentinië bleek na strafschoppen sterker dan Oranje. In de reguliere speeltijd bleef het bij 2-2 en die uitslag staat op papier nog steeds. Van Gaal heeft daardoor een ongeslagen status in al zijn twaalf WK-duels. Er is maar één bondscoach die dat ook kan zeggen: de Braziliaan Luiz Felipe Scolari. Het WK 2002 won hij met zijn thuisland Brazilië en vier jaar strandde hij met Portugal in de halve finale. Opvallend is dat Van Gaal geen WK won. Hij werd twee keer uitgeschakeld na strafschoppen tegen beide keren Argentinië.
Meer voetbal
De eerste wedstrijden was het even wennen: de hoeveelheid blessuretijd. Vooral het groepsduel tussen Engeland en Iran leek maar niet te eindigen. De arbiter floot uiteindelijk pas na 117 minuten en 4 seconden. Het kwam allemaal doordat blessuretijd beter werd berekend door de vierde man. Dat leverde een aantal extra spannende wedstrijden op. Zo scoorde Wout Weghorst in de laatste seconde de gelijkmaker tegen Argentinië. Daarnaast zorgde de langere blessuretijd voor meer zuivere speeltijd. Gemiddeld rolde de bal 58 minuten en 8 seconden. Vorige WK's lag dit aantal veel lager. Vorige editie lag het aantal op 55 minuten en 9 seconden. Er is dus een stijging van drie minuten te zien. In 2014 lag het aantal nog lager: 53 minuten en 55 seconden.
Muur
Dominik Livakovic is één van de WK-helden. Hij ontpopte zich tot een strafschopkiller en was ook in de wedstrijd een lastige klant voor onder meer Neymar. De Kroaat heeft van alle doelmannen de meeste ballen tegengehouden. Hij kreeg er in zeven wedstrijden slechts zes om zijn oren en dan tellen de strafschoppenseries niet mee. De Argentijn Emiliano Martínez werd verkozen tot de beste doelman, maar hij heeft een negatief saldo van 1.6 en hij pakte één strafschop minder (4 om 3). Onze eigen Andries Noppert staat derde op de lijst. Hij vindt alleen de Pool Wojciech Szczesny voor zich.