Maarten Stekelenburg
De enige speler die ruim 17 jaar later nog altijd bij Ajax onder contract staat is Maarten Stekelenburg. De toen net 23-jarige doelman werd in het voor Ajax moeizaam seizoen 2005/06 eindelijk definitief eerste keeper. Dat zou hij blijven totdat hij in 2011 als sterkhouder met een landstitel afscheid nemen. De buitenlandse avonturen voor Stekelenburg verliepen moeizaam, waarna hij in 2020 terugkeerde. Het zorgde er onder meer voor dat hij eerste keeper op het EK van 2020 was.
Zdenek Grygera
Danny Blind koos tegen NEC verrassend voor een 3-4-3 opstelling in een ruit. Mede daardoor was er een plekje vrij voor Zdenek Grygera. Ajax had de Tsjech in 2003 overgenomen van Sparta Praag en in Amsterdam presteerde hij redelijk. Het leverde hem in 2007 een mooie transfer op naaar Juventus. Bij de Oude Dame was hij in zijn eerste seizoenen basisspeler, maar uiteindelijk was hij steeds vaker bankzitter en daarom vertrok hij in 2011 naar Fulham. Door blessures zat dat avontuur en daarmee zijn loopbaan er al snel op.
John Heitinga
Als we het over echte Ajacieden hebben, moet John Gijsbert Alan Heitinga zeker genoemd worden. De verdediger brak in 2001 door bij de Amsterdammers en zou er pas in 2008 als aanvoerder afscheid nemen. In 2015 keerde hij nog kort terug, maar dit was geen succes. Heitinga was over the hill. Sindsdien bleef hij aan de club verbonden, inmiddels is hij trainer van Jong Ajax. De 87-voudig international speelde verder onder meer bij Atletico Madrid en Everton en pakte een rode kaart tijdens de WK-finale in 2010.
Thomas Vermaelen
De derde verdediger bij Ajax was de talentvolle Thomas Vermaelen. Blind kende hem al van zijn tijd in de jeugdopleiding van Ajax en durfde het daarom wel met de Belg aan. Het bleek een uitstekend besluit. Vermaelen zou zich ontwikkelen tot sterkhouder en aanvoerder tot hij in 2009 zijn droomtransfer naar Arsenal kreeg. Bij The Gunners was hij ook een gewaardeerde kracht die populair was bij de fans. Zijn goede prestaties zorgden ervoor dat hij in 2014 bij zijn droomclub FC Barcelona mocht tekenen.
Hedwiges Maduro
We kennen Hedwiges Maduro de laatste jaren als bekend gezicht van ESPN, maar hij kende ook een verdienstelijke profloopbaan. Maduro liet in 2005 zien een enorm talent te zijn, waardoor Marco van Basten hem al na vijf wedstrijden bij Ajax 1 liet debuteren in het Nederlands Elftal. Hij nam hem uiteindelijk ook mee naar het WK 2006. De middenvelder speelde later nog bij mooie clubs als Sevilla en Valencia, maar maakte de enorme verwachtingen nooit helemaal waar.
Nigel de Jong
Deze week kwam het verrassende nieuws naar buiten dat Nigel de Jong de nieuwe directeur topvoetbal wordt bij de KNVB. Een opvallende keuze, aangezien de voormalig Ajacied geen enkele bestuurlijke ervaring heeft. Wat De Jong wel heeft is een prachtig voetbalverleden. Zo speelde hij onder meer bij HSV, Manchester City, AC Milan en Galatasaray. Als international was hij een belangrijke kracht op de succesvolle eindtoernooien van 2008, 2010 en 2014. Hij kwam uiteindelijk tot 81 interlands.
Urby Emanuelson
Met Urby Emanuelson gaan we door met nog een talent uit de eigen opleiding. Kort voor zijn vertrek liet Ronald Koeman hem debuteren in het seizoen 2004/05. Het 18-jarige talent leek de linksback van de toekomst te gaan worden, maar hij speelde zelf veel liever op het middenveld. In het veld liet hij regelmatig zien waarom. Hij had namelijk een prachtige linksback, maar toonde zich defensief regelmatig kwetsbaar. Toch zou hij het uiteindelijk nog tot AC Milan weten te schoppen.
Wesley Sneijder
Door met de speler die de mooiste loopbaan had van de basiselftal tegen NEC. Wesley Sneijder brak in het seizoen 2002/03 door en zou vanaf dat moment een belangrijke speler blijven tot zijn vertrek in 2007. Real Madrid zag dat het goud in handen had, maar toch kwam het er nooit helemaal uit. Dat gebeurde later wel bij Internazionale, waar Sneijder in 2010 misschien wel de beste speler te wereld was. Hij leidde Internazionale naar de Champions League-winst en Oranje naar de WK-finale.
Mauro Rosales
Op de Olympische spelen van 2004 gaf Mauro Rosales de beslissende voorzet, waardoor Carlos Tevez het land naar het goud kon schieten. De buitenspeler werd international van de A-ploeg en maakte ook indruk bij Newell's Old Boys, waardoor Diego Maradona graag zijn shirtje wilde hebben. Mede door zware blessures kwam het er bij Ajax nooit helemaal uit, waarna Rosales na drie jaar terugkeerde naar zijn thuisland. Toch kijkt hij positief terug op zijn avontuur in Amsterdam, hij post namelijk nog regelmatige zogeheten throwbacks op zijn Instagram.
Yannis Anastasiou
Door met een enorme miskoop. Yannis Anastasiou scoorde als ervaren man bij Roda JC aan de lopende band en Koeman had een spits nodig. De transfer kwam er in 2004, maar de aanvaller was meevoetballend veel te beperkt voor Ajax. Na 2,5 jaar vertrok hij naar Sparta Rotterdam, maar zelfs daar had hij het lastig. Hij besloot zijn loopbaan in anonimiteit bij Almere City (toen nog FC Omniworld). In 2016 zagen we hem nog even in Nederland als de trainer van Roda JC.
Ryan Babel
We sluiten de lijst af met naast Stekelenburg de enige speler die nog altijd actief is. Ryan Babel komt anno 2022 uit op het tweede niveau van Turkije als speler van Eyüpspor. Hij is aanvoerder van de ambitieuze club en lijkt ze naar de Süper Lig te helpen, want Eyüpspor staat bovenaan. Het is aardig toetje op een prima loopbaan die hem langs onder meer Ajax, Liverpool, Hoffenheim, Galatasaray en Besiktas zou brengen. Daarnaast kwam Babel tot 79 interlands.