Japanners in De kuip
Feyenoord kende wel meer succesvolle Japanners in het verleden. De meest spraakmakende Japanner in Rotterdam was Ryo Miyaichi. Alhoewel de vleugelspeler slechts drie doelpunten maakte in één seizoen in Rotterdam, was hij een enorme publiekslieveling. In zijn twaalf wedstrijden voor de Rotterdammers maakte hij zich onsterfelijk voor de Feyenoord-fans en werd hij op handen gedragen door het publiek. Het voormalig Arsenal-talent zou zijn potentie vervolgens nergens echt waar maken.
De beste Japanner ooit in de Eredivisie is waarschijnlijk Shinji Ono. De middenvelder was rond de eeuwwisseling een leidende factor in het succesvolle team van Feyenoord. Hij was belangrijk tijdens de UEFA Cup overwinning, met onder meer een doelpunt tegen Freiburg en Rangers, waardoor Feyenoord tot in de finale kwam, waarin de middenvelder een assist gaf op de 3-1 van John Dahl Tomasson. Hij vierde de bekeroverwinning alvorens hij terugkeerde naar Japan. Daarna hoorden we niks meer van de oud-sterkhouder van de Rotterdammers.
Recent Succes
Ook afgelopen seizoen genoten we van Japanners in de Eredivisie. Bij Sparta, iets verderop in Rotterdam, zijn ze ook maar wat blij met hun Japanse aanvaller. Koki Saito was een uitblinker in het stuntelftal van Sparta en speelt komend seizoen nog een jaar in de Eredivisie. De Rotterdammers huren hem namelijk nogmaals van Lommel SK. Saito gaat op jacht naar zijn eerste interland.
Yukinara Sugawara speelde al een aantal interlands. De Japanner arriveerde in 2019 als een onbekend talent in Alkmaar, maar is met 156 wedstrijden voor AZ inmiddels een gevestigde Eredivisie-naam. De aanvallend ingestelde vleugelverdediger stal in de afgelopen jaren langzaamaan de harten van de AZ-fans.
Ook Ritsu Doan kende recent nog een succesvolle periode in de Eredivisie bij FC Groningen en PSV.
Havenaar record, VVV'ers geliefd
Hij speelde maar liefst 138 wedstrijden op het hoogste niveau van Nederland. Daarin was Mike Havenaar goed voor maar liefst 51 doelpunten in dienst van Vitesse en ADO Den Haag. Hiermee is hij ook meteen de meest productieve Japanner ooit in de Eredivisie. Ondanks zijn iet wat houterige motoriek en lage snelheid wist Havenaar altijd het net te vinden. Ondanks hij zich Japans voelde, had hij Nederlandse wortels en een voorliefde voor oliebollen en stroopwafels.
Één van de eerste Eredivisie-aankopen uit Japan was meteen een schot in de roos. De man die doet denken aan een merk dat motors verkoopt, ontpopte zich bij VVV tot een middenvelder die het niveau van zijn club ontsteeg. Keisuke Honda wist zijn ploeg echter niet te behoeden voor degradatie en in 2008 kwam de geblondeerde Japanner met zijn team uit op het tweede niveau van Nederland. Dat gebeurde terwijl hij zijn debuut voor de nationale ploeg al had gemaakt. Honda bleef de Limburgers echter trouw en nam zijn ploeg bij de hand. In de Jupiler League bleek al snel dat de middenvelder ver onder zijn niveau speelde. Het was alsof Max Verstappen even bij het bedrijfsuitje karten meedeed. Na een jaar promoveerde VVV weer en ook Honda speelde zich weer in de kijker. Verschillende clubs toonde interesse, maar een transfer bleef uit. Toen het WK van 2010 dichterbij kwam en de Keizer van Venlo nog altijd geen transfer had gemaakt, verkaste hij alsnog naar CSKA Moskou.
Na het succes van Honda ging VVV vrolijk door met shoppen in Japan. In 2010 was het de beurt aan Maya Yoshida om zijn kunsten in Europa te laten zien. De verdediger barstte niet van het talent, maar toch werd hij na twee jaar beloond met een mooie transfer naar het Britse continent. Na Southampton, Sampdoria en Schalke 04 is hij nu clubloos.