Hoe dat overzicht eruitziet? Dat vermelden we hieronder.
1. Enzo Fernández
Benfica SL naar Chelsea
121 miljoen euro
1 februari 2023
De Portugese topclub Benfica nam Enzo Fernández op 14 juli 2022 nog voor een bedrag van 14 miljoen euro over van River Plate. De Argentijnse recordkampioen bedong daarbij ook nog een doorverkooppercentage van 25 procent. Dat betekent dat van de 121 miljoen euro er 91 miljoen naar Lissabon zal gaan en 30 miljoen naar Buenos Aires. Fernández speelde 29 wedstrijden voor Benfica, waarin hij vier keer scoorde en zeven assists gaf. Op het WK van 2022 in Qatar brak hij definitief door. Hij scoorde tegen Mexico en werd met Argentinië Wereldkampioen. Hij tekende voor 8,5 jaar bij Chelsea. Maar een succes... nee, dat kan zijn transfer nog niet worden genoemd.
2. Gareth Bale
Tottenham Hotspur naar Real Madrid
101 miljoen euro
1 september 2013
Zijn handtekening zette de international van Wales in Madrid onder een zesjarig contract. Op dat moment überhaupt een nieuw record op transfergebied. Op 14 september 2013 maakte hij zijn debuut tegen Villarreal CF (2-2). Dat deed de linkspoot met het openingsdoelpunt. Zijn veelbelovende start maakte hij aanvankelijk waar. Zo won hij vijf keer de Champions League met De Koninklijke, vier keer het WK voor Clubteams, maakte hij op het toernooi een hattrick en zal hij herinnerd worden aan zijn prachtige bicycle kick tegen Liverpool. Daardoor won Real in 2018 met 3-1 in de eindstrijd van de Champions League van The Reds. Daarna ging het minder en minder. Hij werd verhuurd aan zijn oude club Spurs en in het seizoen 2021/22 kwam hij nauwelijks meer vanaf de bank. In een brief maakte hij bekend na negen jaar afscheid te nemen van de club en transfervrij te vertrekken.
3. Pierre-Emerick Aubameyang
Borussia Dortmund naar Arsenal
63,75 miljoen euro
31 januari 2018
Katsjing. De bel luidde hard toen Arsenal bekendmaakte haar clubrecord te breken met het vastleggen van Pierre-Emerick Aubameyang. In Duitsland greep hij in het seizoen 2016/17 met 31 goals de topschuttersbokaal van de Bundesliga. Aan het einde van dat seizoen won hij de BVB ook de DFB-Pokal door Eintracht Frankfurt met 1-2 te kloppen. Uiteraard met het winnende doelpunt van Auba. Daarna forceerde de Fransman, die uitkomt voor het nationale elftal van Gabon, een vertrek. Bij Arsenal maakte hij tien doelpunten in de dertien speelronden van zijn eerste halfjaar. De twee seizoenen daarop maakte hij er 22. Op 1 februari 2022 vertrok hij transfervrij naar FC Barcelona. Een halfjaar later verkaste hij naar Chelsea. Nu verdedigt hij de clubkleuren van Olympique Marseille.
4. Matheus Nunes
Wolverhampton Wanderers naar Manchester City
62 miljoen euro
1 september 2023
De elfvoudig Portugese international wilde per se naar Manchester City. Wolverhampton Wanderers, waar hij net zijn eerste seizoen na zijn komst van Sporting CP achter de rug had, wilde hem echter graag behouden en wimpelde een aanbieding van 55 miljoen euro af. Daarop verscheen Nunes niet meer op de training. Diens aanpak werkte, want op het laatste moment tekende hij een vijfjarig contract bij The Citizens. Zijn draai moet hij in het Etihad Stadium nog steeds vinden. Een officieel doelpunt staat er nog niet achter zijn naam.
5. Fernando Torres
Liverpool naar Chelsea
58,5 miljoen euro
31 januari 2011
Vier dagen eerder verwierp Liverpool nog een bod van 45 miljoen euro. Fernando Torres wilde echter koste wat kost naar Stamford Bridge en diende een officieel transferverzoek in. Iets wat weer van tafel werd geveegd door Liverpool, de club waar hij was uitgegroeid tot een Legend. Uiteindelijk zette hij op de laatste dag van januari 2011 toch zijn handtekening bij The Blues. Onder een verbintenis voor 5,5 jaar. De transfersom was op dat moment de hoogste in het Britse profvoetbal en maakte hem op dat moment de zesde duurste voetballer uit de historie. Hij kreeg het rugnummer 9, maar succesvol... nee, zo konden we zijn periode niet beschrijven. De Spanjaard bleef liefst 903 minuten zonder doelpunt! Op 31 augustus 2014 verloste AC Milan hem uiteindelijk uit zijn lijden door hem voor twee jaar te huren. Een halfjaar later vertrok hij al naar Atlético Madrid. Zijn loopbaan sloot hij op 23 augustus 2019 af als speler van het Japanse Sagan Tosu.
6. Thomas Partey
Atlético Madrid naar Arsenal
50 miljoen euro
5 oktober 2020
Vanwege de coronacrisis kende het seizoen 2019/20 een bijzondere afloop. Terwijl de Eredivisie werd beëindigd, liepen veel andere competities uit. Werden in mei of juni hervat en daardoor pas in juli of augustus beëindigd. De UEFA en FIFA waren daardoor ook genoodzaakt de transfer deadline voor één keer aan te passen. Thomas Partey activeerde juist op de laatste dag van de window zijn vertrekclausule. Hij verruilde Atlético Madrid voor Arsenal en werd daarmee de duurste Ghanese voetballer aller tijden sinds Michael Essien. Zijn avontuur in Londen kan nog niet een daverend succes worden genoemd. Al werd hij in februari 2022 wel uitgeroepen tot Arsenal Player of the Month.
7. Mesut Özil
49,5 miljoen euro
Real Madrid naar Arsenal
2 september 2013
Hij kreeg geen vertrouwen van trainer Carlo Ancelotti. Dat vond hij zelf tenminste. De club had zojuist Gareth Bale gecontracteerd en de Duitse middenvelder zou daardoor op de reservebank belanden. Mesut Özil wilde daardoor vertrekken bij Real Madrid. Arsenal hengelde Nemo graag binnen. In Londen bracht hij The Gunners succes met de twee keer winst van de FA Cup alsmede de FA Community Shield. In 2020 raakte de relatie tussen Özil en Arsenal ernstig verstoord. De club schreef hem niet in voor de Premier League na een opeenstapeling van incidenten. Fenerbahçe SK wierp in januari 2021 de reddende hengel uit.
8. Ronaldo
Internazionale naar Real Madrid
45 miljoen euro
1 september 2002
Nadat eerder Luís Figo en Zinédine Zidane naar Real Madrid kwamen, volgde in 2002 ook de gewaagde overstap van FC Barcelona voor Ronaldo. Al ging dat indirect via Internazionale. Het gaat overigens niet om CR7, maar om de tegenwoordig aardig corpulente Braziliaan die bij PSV met zijn voeten wonderen verrichte. Door zijn grootse prestaties tijdens het WK 2002 pakte hij de titels Europees en Wereldvoetballer van het jaar en wilde Real Madrid ten koste van alles Het Fenomeen in het witte shirt van Los Merengues krijgen. Clubpresident Florentino Pérez wilde van Real Madrid de grootste en beste club ter wereld maken door het aantrekken van louter stervoetballers. Ook al kostte het veel geld en speelde hij een seizoen voor FC Barcelona, Ronaldo kwam.
9. Julian Draxler
Schalke 04 naar VfL Wolfsburg
43 miljoen euro
31 augustus 2015
VfL Wolfsburg was in het voorgaande seizoen tweede geworden in de Bundesliga en wilde in het seizoen 2015/16 voor haar tweede kampioenschap in de historie gaan strijden. Kevin De Bruyne werd weggehaald bij Chelsea, maar het middenveld kon nog wel extra paardenkrachten gebruiken. In Julian Draxler zag de Volkswagenclub de ideale versterking. Ook al kostte dat 35 miljoen euro. Schalke 04, waar hij nog een contract tot medio 2018 bezat, zwaaide haar jeugdproduct daarna uit.
10. Andy Carroll
Newcastle United naar Liverpool
41 miljoen euro
31 januari 2011
Luis Suárez kon het niet alleen in de punt van de aanval van Liverpool. Andy Carroll werd gehaald om die vacante positie in te vullen. Voor de boomlange en fysiek sterke aanvaller met de paardenstaart werd een clubrecord verbroken. Dit tot verdriet van de supporters en leiding van Newcastle United, dat in hem een 'nieuwe Alan Shearer' zag. Op 20 maart 2011 maakte hij zijn debuut voor Liverpool. Op 11 april was hij voor het eerst trefzeker in een wedstrijd tegen Manchester City. Carroll voldeed bij Liverpool nooit aan de verwachtingen. Bij de aanstelling van Brendan Rodgers als nieuwe coach werd hem duidelijk gemaakt dat hij niet op veel speeltijd hoefde te rekenen. Een paar dagen voor het sluiten van de transfermarkt in de zomer van 2012 verhuurde Liverpool Carroll voor een jaar aan West Ham United. Daarna definitief verkocht.