Laatste nieuws
22.19Bradly van Hoeven verkast naar Polen
22.13Cambuur plots op schot in Utrecht, De Graafschap morst dure punten bij Jong AZ
22.00De Graafschap pakt punt in Alkmaar, Cambuur scoort en wint eindelijk weer eens
21.58Pijnlijk UEFA-oordeel lekt uit: gastland Duitsland fors benadeeld op EK
21.52Cambuur breekt ban en gaat helemaal los, De Graafschap krijgt dreuntje
21.47Duel Atalanta afgelast door extreme regenval
21.45'Ik heb er ook echt geluk mee, want Gravenberch is echt een fantastische speler'
21.42Pasveer maakt duidelijk wat voor type Ajax mist: 'Die heeft voor mij alles'
21.38De Mos waarschuwt PSV: 'Anders loop je net als Feyenoord tegen zeperd aan'
21.34Ruud Gullit pleit voor challenge in voetbal na gemiste handsbal Davy Klaassen: ‘Dit is toch een ongelofelijk moment?’
21.28Duel Atalanta met een uur verlaat door extreme regenval
21.21Pasveer vertelt welke speler Ajax nu het meest mist
21.21Boskamp juicht stap Van Bommel toe: 'Kan het onmiddelijk naar zijn hand zetten'
21.09Pasveer verklaart opvallende Farioli-keuze: 'Dat zijn allemaal geen praters'
21.01Pasveer stipt obstakel aan bij Ajax: 'We zitten te veel in idee van de trainer'
20.45Driessen kritisch op Bosz na opvallend moment: 'Dat is heel makkelijk'
20.40'Heb Ihattaren gesproken en aan het werk gezien, dit gaat echt goed komen'
20.35AFC Wimbledon gaat League Cup-duel uit spelen na verzakking in het veld
20.32Dijkhuizen hekelt kritiek rond Priske: 'Weinig realiteitszin bij media en volk'
20.20'Kuyt wendt ontslag voorlopig af door 'slimme onderhandeling' met Beerschot'
20.19Roma-eigenaar komt met statement na woede bij fans en gaat in op nieuwe overname
20.04Fraser: 'Geloof me, Ihattaren is verder dan menigeen denkt'
20.00Driessen kraakt geprezen Feyenoorders: 'Helemaal niet zo goed, geen wonderspeler'
19.56Napoli-doelman Meret loopt spierblessure op
19.29Eredivisie-scheidsrechters bekend, Ter Stegen succesvol geopereerd
19.25Eigenaar AS Roma reageert op woede bij fans en neemt volgende angst weg
19.20Driessen: 'Hij liep verloren rond, buitenspelers van Ajax vonden hem heel slecht'
19.19Alcaraz en Nadal met Spanje tegen Oranje in Davis Cup Finals
19.15Praat mee op VP: Jong AZ - De Graafschap
19.14‘Drama voor Manchester City: Rodri loopt daags na klachten over volle kalender zware blessure op’
19.00Praat mee op VP: Jong FC Utrecht - SC Cambuur
18.58Talentvolle Oranje-keepster krijgt onderscheiding na subliem WK
18.49Slot betovert Alexander-Arnold: 'Verfrissend dat manager me beter maakt'
18.47Karsdorp blikt terug op clash met Mourinho: 'Lag in ieder geval niet aan mij'
18.45Bizarre beelden uit Indonesië: politie moet ingrijpen na duel door rellende fans
Resultaten x
Binnenland

Ook René Meulensteen vertrekt bij Australië: "Wil nieuwe trainer niet in weg zitten"

Na ruim zes jaar is er een einde gekomen aan het dienstverband van René Meulensteen bij de nationale voetbalbond van Australië. Nadat Graham Arnold vorige week afscheid nam als bondscoach, scheiden ook de wegen van onze landgenoot en The Socceroos. "Eerlijk gezegd zag ik het zelf ook niet zitten om na het vertrek van Graham door te gaan. Terugkijkend vind ik het belangrijkst dat we de perceptie bij de voetbalsupporters hebben veranderd en er positief over ons wordt gesproken."

Vandaag om 20:30 door Sander Berends

De harde besluiten, die deze week werden genomen, zijn volgens Meulensteen het gevolg van een proces dat anderhalf jaar geleden in gang werd gezet. "Tijdens de Azië Cup in Qatar. We waren ervan overtuigd dat we de finale zouden halen. Die hadden we ook moeten halen. De finale moeten winnen. In de kwartfinale tegen Zuid-Korea komen we verdiend op 1-0, moeten we 2-0, 3-0 maken, maar geven we in de laatste minuut van de extra tijd een domme penalty weg. In de verlenging draaien zij het om. Die vroege uitschakeling kreeg een enorme impact op het team."

Maximale eruit gehaald

In de tweede ronde van de kwalificatiereeks voor het WK van 2026 was dat nog niet terug te zien in de resultaten. "We wonnen al onze duels zonder tegendoelpunt”, vervolgt de Beugenaar, die op papier als assistent-bondscoach fungeerde. “Begin september begonnen we vol goede moed aan de derde ronde, maar door een domme ketser verliezen we thuis met 0-1 van Bahrein. Vijf dagen later bij Indonesië moeten we met 0-2, 0-3 winnen, maar we krijgen de bal niet tegen het netje. Blijft het 0-0. Dat deed ons pijn. Met Graham heb ik daarna nog lang gesproken. Hij hield het voor gezien. Hij vond dat we het maximale eruit hebben gehaald met de nationale ploeg. In het belang van het land, van de spelers, maakte hij een pas op de plaats."

Meulensteen zat vanaf dat moment in de wachtkamer. "Op papier was Graham de headcoach, maar in de praktijk werkten we intens samen. Was er van een hiërarchie nauwelijks iets te merken. Maandagochtend is Tony Popovic aangesteld als nieuwe bondscoach. De bond had ervoor kunnen kiezen om op basis van continuïteit mij aan te houden, maar eerlijk gezegd zag ik dat zelf ook niet zitten. Ik wil geen nieuwe trainer in de weg zitten. Met Popovic komt er een nieuw gezicht. Hij neemt nieuwe mensen mee en kan daardoor een volledig nieuwe identiteit aan de ploeg geven. Een nieuwe richting inslaan. Op korte termijn zal mijn afscheid netjes worden afgehandeld en ben ik weer beschikbaar. Ik zie wel wat er op mijn pad komt."

Creativiteit

"Dat kan samen met Graham zijn. We hebben laten zien een nationale ploeg te kunnen leiden, met die ploeg te verrassen op een groot toernooi. We kennen elkaar door en door. Maar als er een individuele uitdaging op mijn pad komt, is dat ook absoluut een optie. Ik ben officieel zestig jaar, maar in mijn handelingswijze zal niemand dat merken, haha. Ik ben nog altijd groot voorstander van technische trainingen. Houd van creativiteit, van onvoorspelbaarheid. Dat maakt het voetbal juist leuk. Ik ben altijd in Wilmslow bij Manchester blijven wonen en heb daardoor altijd het Europese clubvoetbal op de voet kunnen volgen."

Terugkijkend op zijn ruim zesjarige verblijf Down Under schieten hem twee hoogtepunten binnen. "De wedstrijd tegen Peru waarin we ons plaatsten voor het WK van 2022. De internationale play-off die door strafschoppen beslist werd. Dat onderdeel zat in mijn pakket en daar hadden we de voorgaande periode goed op getraind. Dat betaalde zich in uitgerekend de belangrijkste wedstrijd van het jaar terug. Het hele WK van 2022 in Qatar was ook een hoogtepunt. De zeges op Tunesië en Denemarken. De uitschakeling in de achtste finale tegen Argentinië (2-1, red.) waarvan bondscoach Lionel Scaloni na afloop zei dat het hun moeilijkste wedstrijd was. We waren het tweede most likeable team volgens fans. We hebben de perceptie van de voetbalfans veranderd. Er werd positief gesproken van ‘heb je Australië gezien?’ De positieve uitspraken over ons spel. Leuk, goed georganiseerd, lef naar voren, dat deed me goed."

Gemiste kansen

"Maar ik denk ook aan de gemiste kansen. De oefeninterland op Wembley waarin we de unieke kans hadden om van Engeland te winnen (1-0 verlies, 13 oktober 2023, red.). De 2-2 uit bij Mexico een maand eerder die we hadden moeten winnen. De Azië Cup, die ik aanhaalde, waarin we verzuimden onze kansen af te maken. We maakten het onszelf te moeilijk in cruciale wedstrijden. Kansen niet afmaken, domme fouten achterin, op internationaal niveau kun je dat als team niet veroorloven en schiet je tekort."

"Het doet me goed dat we veel respect hebben afgedwongen buiten Australië met ons spel. In Australië? Voetbal is nog steeds sport nummer vijf. We zijn de enige sport die geen funding krijgt van de regering. Het was telkens weer een battle om goede faciliteiten te kunnen regelen rond interlands en eindtoernooien. Desondanks hebben we veel mooie momenten meegemaakt. Nu kijken we weer vooruit naar een nieuwe uitdaging."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.