Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van de jaarlijkse Credit Football League van S&P Capital IQ. De Amsterdammers scoren vooral op het gebied van liquide middelen, zo'n 86,6 miljoen euro, en het eigen vermogen dat bijna 70 procent van het balanstotaal bedraagt.
Ajax heeft haar financiën daarmee beter op orde dan grote Europese grootmachten als Arsenal, Bayern München en Manchester City. Die clubs maken samen met het Franse AS Saint-Etienne de top vijf vol. Onderin eindigden Hertha BSC Berlin en FC Millwall.
Champions League
De vraag is of Ajax haar plek komend jaar zal kunnen vasthouden. Uit de stijgers en dalers in de lijst blijkt dat de inkomsten uit deelname aan de Champions League een seizoen kunnen maken of breken. Manchester United en AS Roma vormen daarvan de beste voorbeelden. The Red Devils speelden afgelopen seizoen niet in de hoogste Europese competitie en zakte in de ranglijst van plek 4 naar de plek 16.
De Italiaanse topclub nam wel deel en klom van 37 naar 21. Ajax, dat afgelopen seizoen een bedrag van 27,6 miljoen verdiende aan de Champions League, moet komende maand twee kwalificatieronden overleven voor hernieuwde deelname aan de groepsfase van het kampioenenbal.
Kredietwaardigheid
Voor de analyse bekeek S&P Capital IQ de 44 Europese clubs, die voldoende financiële gegevens openbaar hebben gemaakt. Veel grote clubs, en alle Nederlandse clubs behalve Ajax, vielen daardoor buiten het onderzoek. De analisten stelden daarom een aparte lijst op met de kredietwaardigheid van onder meer Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Liverpool en Paris Saint-Germain.
Van die clubs krijgt alleen Chelsea een kredietscore van bbb-, oftewel investment grade. De rest heeft de zogenaamde junkstatus. Inmiddels is ook gebleken dat voetbalclubs ook op de beurs geen gelukkige belegging betekenen. De Stoxx Europe Football Index, in 1991 begonnen op 100 punten, staat net als vorig jaar op 77 punten. Ajax leverde dit jaar op de beurs 3,6% in.