Hoe het allemaal begon
"Het was eerlijk gezegd niet mijn droom om in de voetbalwereld terecht te komen", vertelt de inmiddels 42-jarige Rouvener aan ELF Voetbal. "Ik ben eigenlijk per toeval profvoetballer geworden. Toen ik klein was wist ik nog geen eens dat het een beroep was. Maar op mijn zestiende werd ik gevraagd om in de jeugdopleiding van PEC Zwolle te komen voetballen. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs een contract en toen begon ik te beseffen dat ik hier wel eens mijn brood mee zou kunnen verdienen."
"Mijn eerste wedstrijd ooit vergeet ik nooit meer. Op een dinsdag speelde ik nog een wedstrijd in het tweede van PEC Zwolle en in dat weekend erop werd ik voor de leeuwen gegooid tegen VVV-Venlo. Ook mijn debuut in het shirt van Vitesse staat in mijn geheugen gegrift. Ajax kwam op bezoek en in dat duel brak ik mijn neus door Zlatan Ibrahimovic. Dat vergeet je niet zo gauw meer."
Debuut Nederlands elftal
"Net als hoe ik in het profvoetbal terecht ben gekomen, was ook mijn vuurdoop in Oranje vrij onverwachts. In aanloop naar de vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië (31 maart 1999, red.) viel Jaap Stam plotseling uit. Ik werd later pas opgeroepen door toenmalig bondscoach Frank Rijkaard. Hij zei dat ik de tweede helft tegen Argentinië mocht spelen. In de Amsterdam ArenA. Daar was ik wel even door overrompeld, maar het ging ontzettend goed. We kwamen al vroeg op voorsprong via Edgar Davids. Helaas maakte Gabriel Batistuta zo'n tien minuten voor tijd de gelijkmaker", blikt de twaalfvoudig international terug.
Knipoog van God
Nadat hij in het seizoen 98/99 met Feyenoord de landstitel pakte en het jaar erop als derde eindigde, stak hij de Noordzee over om aan de slag te gaan bij Glasgow Rangers, waarmee hij in 2003 de Schotse landstitel pakte. The Teddy Bears maakten maar liefst zestien miljoen gulden over en daarmee is Konterman nog altijd één van de duurste verkopen uit de clubhistorie van Feyenoord. "Mijn vriendin ging met me mee en we vormden daar echt een gezinnetje. In Schotland kwam er meer rust in mijn leven en daar heeft God een belangrijke rol in gehad", aldus Konterman, die nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat hij christen is. "Dat heeft met mijn opvoeding te maken. Ik kom uit een christelijk gezin. Op mijn twaalfde kwam het besef dat God een bedoeling heeft met mijn leven. Naar mijn mening heb ik nagenoeg het maximale uit mijn carrière gehaald, al denk ik dat ik in Glasgow onder mijn kunnen heb gepresteerd. Maar als ik nu terugkijk op mijn loopbaan, dan zie ik dat als een grote knipoog van God."
"In Belfast heb ik de meest vreemde ervaring gehad. Shota Arveladze, destijds spits van Glasgow Rangers, kwam het veld in en sloeg een kruisje. De fans van Glasgow, dat van origine een protestantse club is, legden de link met het katholicisme, terwijl hij Russisch-orthodox is. Bij elk balcontact werd Arveladze uitgefloten door de eigen aanhang. Dat moest hij de volgende dag aan de krant uitleggen."
Ambitie
Sinds september is hij assistent-trainer van Jong FC Twente. "Hiervoor was ik werkzaam als technisch directeur bij PEC Zwolle. In alles wat ik doe probeer ik uit te dragen dat ik christen ben. Ook in mijn omgang met andere mensen. Heb uw naasten lief als uzelf. Eerlijkheid en rechtvaardigheid staan hoog in mijn vaandel. Ik moet de waarheid kunnen vertellen, ook al is het soms geen leuke boodschap. Maar ik ben hier voorlopig op mijn plek en hoop dit drie á vier jaar te doen, terwijl ik wel de ambitie heb om ooit hoofdtrainer te worden. Maar wat de toekomst gaat bieden, moeten we nog maar eens zien."