“Toen ik hier voor het eerst aankwam, kon ik niet geloven over welke wegen ik allemaal heen moest rijden. Pas een halve mijl (zo’n 0,8 kilometer, red.) voor aankomst, zie je het liggen. Het is echt de kleine club op de heuvel.” Aan het woord Cristian Dougle, spits van Forest Green Rovers, in gesprek met The Guardian. Zijn woorden vertellen het ambitieuze verhaal van zijn werkgever. Geen enkele club uit de geschiedenis van het Engelse profvoetbal komt uit een kleiner dorp dan Forest Green Rovers. Toch wil juist het team uit Nailsworth, een onbeduidend dorpje met net 5000 inwoners, tot in lengte van jaren de groenste club uit het Engelse profvoetbal worden. Of nee, nóg ambitieuzer, van de hele wereld.
Hoe is het merkwaardige wens ontstaan? Veel heeft te maken met Dale Vince, een stinkrijke zakenman die veel succes boekte met zijn groene energiebedrijf Ecotricity. Toen in 2010 de club financieel aan de grond zat, besloot hij met zijn bedrijf een reddingsactie op te zetten. Hoe mooi zou het zijn als een club die Forest Green Rovers heet, een groene voorbeeldfunctie in het Engelse profvoetbal kon zijn? Vince werd aandeelhouder, even later voorzitter, en pompte geleidelijk steeds meer geld in club. Enkele miljoenen bleken in ponden genoeg voor een debuut in het Engelse profvoetbal.
De maatregelen
Waarin is de club dan zo groen? We nemen enkele maatregelen en toekomstige plannen met u door.
ETEN – wat is het minst groene aan die hele Engelse voetbalcultuur? Natuurlijk, het eten. Per wedstrijd worden door de supporters zoveel broodjes bal naar binnen gebombardeerd dat zelfs slachterij het overdreven beginnen te vinden. Dat kan anders, vindt Green Forest Rovers. De club is honderd procent veganistisch en eet daardoor geen producten van dierlijke afkomst. Bijvoorbeeld vlees, maar ook koffiemelk of een omelet bij de lunch. Spelers hoeven niet per se veganistisch te zijn, maar moeten het op de club ook met gerechten als pasta, bonen en aardappelen doen. Als ze toch een lekker kippetje willen, moeten ze dat zelf betalen.
FACILITIEITEN – Een wedstrijd van Green Forest Rovers is op meerdere manieren ecologisch verantwoord. Ten eerste is daar het veld. Om het veld goed te houden, willen clubs nog wel eens rare kunststoffen er overheen gooien. Bij Green Forest Rovers is elke vorm van chemicaliën echter uit den boze. Bovendien wordt het veld niet door een grasmaaier, maar door een robot geknipt. Deze draait op wind- en zonne-energie, waardoor de ecologische voetprint verminderd. Ook de lichtmasten draaien volledig op zonne-energie.
STADION – Het meest ambitieuze idee van de club ligt nog op de tekentafel. De club schreef vorig jaar een wedstrijd uit wie het ‘groenste’ stadion voor de club kon maken. Zaha Hadid Architects, het bedrijf dat ook de WK-stadions in Qatar maakt, greep de winst. Het nieuwe stadion zal uit slechts één bouwmateriaal bestaan: hout. Een uniek idee, dat nog nergens in de wereld te zien is. Zoals voorzitter Vince zegt: “Dit wordt letterlijk het groenste stadion ooit.”
Green Forest Rovers, op meerdere manieren het groentje in het Engelse voetbal.