11. Tottenham Hotspur, 230 miljoen
Bij Spurs zit genoeg geld in de kas, maar succes is blijkbaar niet te koop. Met Erik Lamela heeft het een speler van dik veertig miljoen in de selectie. Toch werd het vorig seizoen slechts vijfde, waarmee het naar de groepsfase van de Europa League moest. Straks wordt duidelijk hoe dat komt. De andere Engelse clubs geven nog meer uit.
10. Juventus, 300 miljoen
Uit de relatief minder gefortuneerde Serie A komt Juventus, dat deze zomer behoorlijk moest inkopen om het verlies van een aantal bepalende spelers op te vangen. Het brengt De Oude Dame op de tiende plaats in de lijst, zeker ook omdat transfers als van Gianluigi Buffon (2001, 50 miljoen) zwaar aantikken.
9. Arsenal, 302 miljoen
De grote kritiek op Arsenal is vaak dat het te weinig uitgeeft om voor de titel te kunnen gaan. Het geeft dan ook substantieel minder uit dan de concurrenten uit Manchester, maar 302 miljoen is niet lullig. Vooral de transfer van Mesut Özil in 2013 (50 miljoen) baart opzien. Hij is nog steeds de duurste selectiespeler.
8. Bayern München, 336 miljoen
In Zuid-Duitsland leiden ze zat spelers zelf op, maar om ook in Europa een rol te kunnen spelen wordt er fors geïnvesteerd in topspelers. Dit jaar nog werd de duurste transfer van de huidige selectie afgerond: Arturo Vidal kwam voor 37 miljoen over van Juventus. In zijn eentje goed voor tien procent van de waarde van de selectie.
7. Liverpool, 343 miljoen
Loopt al jaren achter de feiten aan en investeerde deze zomer hevig in bijvoorbeeld Christian Benteke van Aston Villa, voor wie 46,5 miljoen werd neergeteld. In zijn kielzog kwam ook Roberto Firmino naar Liverpool, die leverde Hoffenheim 41 miljoen op. De Noord-Engelsen zullen moeten blijven investeren om de wapenwedloop in de Premier League aan te kunnen blijven gaan.
6. FC Barcelona, 393 miljoen
Langzaam loopt het richting de 400 miljoen. Voor Barcelona geldt hetzelfde als voor Bayern; liefst eigen kweek, maar aangevuld met grote aankopen. God weet hoeveel het in totaal heeft uitgegeven aan Luis Suarez en Neymar. 180 miljoen? Het zou zomaar kunnen. Afgelopen zomer werd vast Arda Turan vastgelegd voor over een half jaar. Prijskaartje: 30 miljoen.
5. Chelsea, 406 miljoen
Chelsea is ook zeer goed in het afkopen van lopende contracten van spelers bij andere clubs. The Blues staan bekend als big spenders, al is het de afgelopen jaren wel wat afgenomen. Pedro was dit jaar de duurste met 'slechts' 27 miljoen. De duurste speler op het moment is Diego Costa, die - relatief bescheiden - 38 miljoen kostte.
4. Paris Saint-Germain, 524 miljoen
We zijn aanbeland bij de absolute top vier, de vier clubs die belachelijke bedragen uitgeven. Te beginnen met PSG, zoals bekend in handen van het steenrijke Qatar. Zonder moeite smijt het 64,5 miljoen neer voor Edinson Cavani (seizoen 13/14) of 63 voor Angel Di Maria (afgelopen zomer). Zelfs een verdediger als David Luiz kostte al 49,5 miljoen.
3. Manchester United, 532 miljoen
Ja, Louis van Gaal en voorgangers David Moyes en Alex Ferguson hebben en hadden het niet slecht. Meer dan 530 miljoen werd er uitgegeven aan onder andere Anthony Martial (minimaal 50 miljoen) en Juan Mata (45 miljoen). Please continue, Louis.
2. Manchester City, 559 miljoen
Bij de eeuwige rivaal van United rijken de bomen net als bij PSG de hemel in door een buitenlandse eigenaar. Dit seizoen gingen alle sluizen op: Kevin de Bruyne leverde VfL Wolfsburg liefst 74 miljoen op, Raheem Sterling kwam voor 62,5 miljoen over van Liverpool. En daarbij horen verwachtingen, City moet kampioen worden.
1. Real Madrid, 585 miljoen
Clubvoorzitter Florentino Perez moet altijd het beste en nieuwste hebben en koopt naar lievenlust contracten af. Cristiano Ronaldo en Gareth Bale zouden beide zo'n 94 miljoen hebben gekost, James Rodriguez 80 en Karim Benzema zo'n 35. Het maakt Real tot de verdiende winnaar van de transfergelden-top elf van dit seizoen.
Bronnen: Football Observatory en Transfermarkt.