Debuteren tegen Yeovil Town is veiliger dan klokkijken op een Zwitsers horloge. Het kan eigenlijk niet fout gaan. Wij hoeven u niet te vertellen hoe groot het klasseverschil tussen Manchester United en de vierdeklasser, ofwel hoe klein de kans op een stunt is. Volgens transfermarkt.de is de marktwaarde van de gehele selectie van Yeovil Town 1,98 miljoen euro. Dat is vergelijkbaar aan 1/53 van het aankoopbedrag van Paul Pogba. Waarschijnlijk is de wijsvinger van de Fransman al meer waard dan de duurste speler van The Glovers.
Het geeft tegelijkertijd weinig ruimte voor een sensationeel debuut. Je kan een goede pot spelen, elke criticus heeft normaliter een aardig argument als hij aangeeft dat het ‘maar tegen Yeovil Town is’. Vergelijk dat eens met het debuut van Virgil van Dijk bij Liverpool. De winnende goal maken tegen de grote rivaal, dat is pas een goede beurt voor jezelf maken. Sánchez debuteerde met een assistje tegen een ploeg uit de League Two. Hij speelde best redelijk hoor, daar niet van, maar dat kan toch onmogelijk naar grote optimismegolven gehyped worden?
Fout. De bekerwedstrijd was amper afgelopen en de Chileen werd overladen met een lofzang aan complimenten. Dat Mourinho het persmoment gelijk aangreep om te concluderen dat ‘Sánchez volwassenheid toevoegt aan Manchester United’, is niet zozeer een verrassing. Maar de Portugees was niet de enige. Medespelers, supporters, analisten en eigenlijk heel de rest Engeland (op een paar zure Arsenal-fans en United-haters na), iedereen was laaiend enthousiast. Van Alan Shearer tot Michael Carrick en van Ander Herrera tot @Majidheydari14 en allerlei andere lovende Twitteraars, de klasse van de opponent maakte niks uit vanavond. Manchester United heeft zijn aanjager naar succes te pakken. Voormalig Arsenal-speler Ray Parlour spande de kroon, door tegenover Sky Sports te beweren dat Manchester United door Sánchez kanshebber is de Champions League te winnen.
Uit de mate waarin iedereen met een kritisch woord werd weggewuifd, werd vooral een ding duidelijk: de hunkering van Manchester United naar een dergelijke speler. De fans van Manchester United zijn opgegroeid met het idee dat er een superieure creatieveling in hun midden stond. Iemand die altijd de bal opeiste, en er altijd voor exciting mee zorgde. Éric Cantona, David Beckham, Cristiano Ronaldo, tijdperken liepen eigenlijk moeiteloos in elkaar over. Het rugnummer 7 werd iconisch, een statussymbool met globale uitstraling. Na het vertrek van Ronaldo naar Real Madrid viel er echter een kleurloze leegte. En niet alleen kregen de fans daarmee minder vermaak tijdens hun bezoeken aan Old Trafford. Manchester United verloor de aansluiting met de Europese top.
Opvolger
Velen mochten een poging doen in het gat te springen. Maar of het nu om Antonio Valencia, Memphis Depay of Angel Di María ging, het was vaak een sprong naar de afgrond. Valencia klampte zich nog ergens aan vast en hobbelt op zijn eigen manier mee in dit Manchester United (hij heeft zich zelfs ontwikkeld tot een van de beste rechtsbacks van de wereld). Voor Depay en Di María werd het een eeuwige smet op hun carrière. Harder verzopen in de verwachtingen dan Leonardo DiCaprio op een zinkend schip.
Er was geen wedstrijd tegen Yeovil Town voor nodig om te zien dat Sánchez betere papieren heeft om succes te hebben dan zijn voorgangers. Hij laat zich al jaren zien als een van de beste spelers van de Premier League en beschikt een dosis explosiviteit en dribbelkunsten waar menigeen alleen over droomt. In zijn debuutwedstrijd waren al schimpen van die klasse te zien. Dat Yeovil Town de tegenstander was, maakte inderdaad geen bal uit. De legacy van supersterren op Old Trafford kan eindelijk een opvolger krijgen.