Nieuwe verdeling
De betalingen bestaan uit vier delen. Alle clubs krijgen een gelijk deel uit de Britse tv-gelden. Ook weten ze zich allemaal verzekerd van ruim een miljoen euro per live uitgezonden wedstrijd in Engeland – contractueel is afgesproken dat alle clubs minstens tien keer op televisie komen. Daar komen voor de binnenlandse markt nog ‘merit payments’ bij, die doen wat ze zeggen. Manchester City streek 38,6 miljoen pond op, West Brom een schamele twee miljoen. De ruim achthonderd miljoen pond die voor de buitenlandse uitzendrechten verdeeld werd, ging keurig door twintig.
Dat is nu anders. Liverpool en Manchester City pushten, met de steun van Arsenal, Chelsea, Manchester United en Tottenham Hotspur voor een andere verdeelsleutel. Er is een compromis gesloten. De huidige betalingen blijven intact op de oude manier. Premier League-voorzitter Richard Scudamore heeft er vertrouwen in dat hij bij nieuwe contractonderhandelingen nog lucratievere verbintenissen kan sluiten. Het extra geld wordt dan voortaan naargelang prestaties verdeeld, maar wel tot een bepaalde limiet. Kampioen Man City kreeg dit seizoen 1.6 keer meer uitgekeerd dan hekkensluiter West Brom – het maximum wordt opgerekt naar 1.8 keer meer. Als de verschillen te groot worden, zal er dus gecompenseerd worden.
Premier League have released TV revenues of the 20 clubs this season. West Brom (£94.6m) who finished bottom of the league earned more than Atletico Madrid (£86.6m) currently 2nd in La Liga. pic.twitter.com/RXuwkAGCkB
— Yousef Teclab (@yousef_teclab) 17 mei 2018
Het compromis zal in ieder geval voor de komende jaren speculaties over een Europese supercompetitie de kop indrukken, maar het lijkt ondenkbaar dat de topclubs in Engeland hier voor eeuwig genoegen mee nemen. Wat je er ook van mag vinden, dat is de staat van het hedendaagse topvoetbal: de allerrijksten kunnen geld van de minderbedeelden aftroggelen door te dreigen voortaan alleen nog maar met de andere allerrijksten te willen voetballen. Een Premier League zonder de zes grootste clubs zou een stuk minder waard zijn.
Amazon
Dat is dus toekomstmuziek: voor tenminste de komende vijf jaar liggen er afspraken over het geld en kunnen de toeschouwers nog genieten van de Engelse competitie in haar huidige vorm. Er is wel een extra platform bijgekomen op de Britse televisierechten. De afgelopen jaren deelde Sky Sports de uitzendrechten met de nieuwe zender BT Sport, maar nu komt ook webgigant Amazon deze markt binnengewandeld. De Amerikanen hebben vanaf 2019 beslag gelegd op twintig wedstrijden. Wat ze daarvoor betaald hebben is niet bekendgemaakt.
Ze mogen in ieder geval van twee speelrondes in de Premier League alle tien de wedstrijden exclusief(op de Britse markt, ze zullen in andere landen ‘gewoon’ op reguliere televisie te zien zijn) livestreamen. Gebruikers van Amazon Prime mogen daar dan zonder extra betaling gebruik van maken. Het komt er per saldo op neer dat de Britse voetballiefhebber nog een abonnement moet afsluiten om zijn club vaker in actie te zien en dat de rijke clubs er rijker van gaan worden. Niets nieuws onder de zon.
Winterstop
Om het af te maken is er nog een revolutionair plan aangekondigd: een heuse winterstop. Geen zorgen, tijdens de kerst en met nieuwjaar kunnen we gewoon nog kijken naar hoe de bonte stoet wereldsterren over de bevroren akkers raast. In februari krijgen alle clubs een keer een week vrij: er wordt een speelronde in twee delen afgewerkt, zodat alle clubs een van de twee weekenden vrij staan.