Volgens uitgelekte bestanden die het NRC Handelsblad vrijdag presenteerde zijn de Europese grootmachten niet tevreden met het huidige format van de Champions League. Vooral de uitduels tegen clubs als Legia Warschau en Lokomotiv Moskou zitten de topclubs volgens de documenten dwars. Zij vragen zich af in hoeverre deze duels nog wel goed zijn voor de fans, voor de TV-markt en voor hun inkomsten. Een Super League, georganiseerd door de grootmachten zelf, zou alle aandacht op zich vestigen. De hele wereld zal meekijken hoe FC Barcelona, Liverpool en AC Milan het wekelijks tegen elkaar opnemen. De inkomsten zullen gigantisch zijn en de waarde van de clubs zal boven de miljarden uit gaan komen. Dit toernooi zal echter grote gevolgen voor anderen met zich meebrengen.
Champions League verliest blikvangers
Zo zal het Champions League-toernooi nooit meer hetzelfde zijn na de introductie van de Super League. Het raakt immers zijn grootste blikvangers kwijt. De zestien beste teams doen niet meer mee. De strijd om de cup met de grote oren zal nu gaan tussen Sevilla, Olympique Lyon en misschien zelfs PSV en Ajax. De kijkcijfers van de Champions League zullen drastisch dalen, want Bayern München - Atletico Madrid is nou eenmaal interessanter dan een kwartfinalewedstrijd tussen Dynamo Kiev en Everton. Bovendien zal de historische beker zijn waarde verliezen. Tot slot zal de UEFA ook de gevolgen gaan voelen. Hun toernooi zal nu immers veel minder geld gaan opleveren.
Inkomenskloof nog veel groter
De inkomenskloof tussen de top zestien van Europa en de rest is op dit moment al reusachtig, maar zal door de introductie van de Super League alleen nog maar groter worden. Real Madrid draait op dit moment al een omzet van zo'n 700 miljoen euro per jaar. De selectie is bovendien al meer dan een miljard euro waard. De introductie van de Super League zal de omzet in de inkomsten van Real Madrid alleen maar vergroten.
De waarde van de selecties van bijvoorbeeld Real Madrid zal bovendien gaan stijgen. Nog meer topspelers zullen immers hun weg naar de Super League zoeken, want spelen voor een club in de Super League is nu eenmaal aantrekkelijker dan spelen voor een club in de Champions League. De beste spelers van clubs als Napoli en Sevilla zullen nu dus vertrekken naar een club in de Super League, waardoor die competitie alleen maar in kwaliteit verbetert. De kwaliteit van de subtop zal er daarentegen alleen maar op achteruit gaan.
Funest voor Nederlands voetbal
Ook voor het Nederlands voetbal zal de introductie van de Super League de doodsteek gaan beteken, want waar sommige spelers nu nog eventjes langer bij Ajax en PSV blijven vanwege de Champions League, zullen deze spelers bij de introductie van de Super League direct vertrekken naar een absolute topclub. De Super League zal de positie van de Eredivisie alleen maar verder ondermijnen.
Bovendien zal de waarde van het kampioenschap in de Eredivisie afnemen. De Champions League zal niet meer zo'n spektakel zijn als voorheen. Je plaatst je niet meer voor het toernooi der toernooien, maar voor een 'kleine' competitie in vergelijking tot de Super League.
Niet uitonderhandeld
De organisatoren zijn echter nog niet uitonderhandeld en het definitieve contract moet nog door de zestien deelnemers ondertekend worden. De plannen zijn echter concreet. In 2021 moet de strijd tussen Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Bayern München, Internazionale, AC Milan, AS Roma, Juventus, Liverpool, Arsenal, Manchester United, Chelsea en Manchester City officieel los gaan barsten.