TOP: DANI ALVES (BRAZILIË, CLUBLOOS)
Was eigenlijk al afgeschreven op het allerhoogste niveau, maar de inmiddels 36-jarige Dani Alves snoerde dit toernooi al zijn criticasters de mond. Al vanaf het begin van de groepsfase ontpopte de ervaren back zich tot de leider van het Braziliaanse elftal, dat uiteindelijk met de beker aan de haal ging. Alves zelf werd uitgeroepen tot de beste speler van het toernooi. Met zijn puike optredens doet de rechtsachter een open sollicitatie naar meerdere Europese topclubs. Alves is sinds deze zomer clubloos, nadat hij vertrok bij Paris Saint-Germain.
FLOP: LIONEL MESSI (ARGENTINIË, BARCELONA)
Het eindeloze verlangen van Lionel Messi naar een prijs met Argentinië duurt voort. Messi en zijn ploeggenoten werden in de halve finale op pijnlijke wijze uitgeschakeld door aartsrivaal Brazilië. De Argentijnen pakten uiteindelijk nog de derde plaats, maar de bronzen medaille zal geen enkele waarde hebben voor de superster van Barcelona. Tot overmaat van ramp kreeg de nummer tien nog een rode kaart in de troostfinale. Nee, het was niet het toernooi van Lionel Messi.
TOP: EVERTON (BRAZILIË, GRÊMIO)
David Neres kreeg van bondscoach Tite in het eerste groepsduel de voorkeur aan de linkerflank. De Ajacied was echter ongelukkig in zijn acties en werd tien minuten voor tijd vervangen door Everton, wie vier minuten later al trefzeker was. Toch kreeg Neres tegen Venezuela weer het voordeel van de twijfel, maar was het opnieuw ondermaats. In de laatste groepswedstrijd tegen Peru mocht Everton het van de aftrap proberen. Het bleek een gouden greep van de bondscoach. De aanvaller van Grêmio was een plaag voor de Peruviaanse verdediging en zorgde voor het derde doelpunt van de wedstrijd. Everton behield zijn basisplaats en was ook in de finale, opnieuw tegen Peru, belangrijk met een treffer. De linksbuiten speelt nu nog bij Grêmio, maar kan zich gerust alvast opmaken voor een Europese toptransfer.
FLOP: DE ARBITRAGE
Na verschillende wedstrijden ging het al lang niet meer over het resultaat. De arbitrage was meermaals het onderwerp van gesprek in de nabeschouwingen. Zowel in de halve finale tussen Brazilië en Argentinië als in de laatste twee duels waren de scheidsrechters niet al te best. Zo waren rode kaarten voor Gary Medel, Lionel Messi en Gabriel Jesus op z’n minst dubieus te noemen. Ook in de finale maakte de arbiter fout na fout en werd hij uiteindelijk getrakteerd op een fluitconcert vanaf de tribunes.
TOP: ALEXIS SÁNCHEZ (CHILI, MANCHESTER UNITED)
Doodongelukkig in Engeland, als een kind zo blij in Zuid-Amerika. Wanneer Alexis Sánchez het shirt van Chili aantrekt, vergeet hij even alle ellende waarin hij verkeert bij Manchester United. Sinds zijn transfer van Arsenal naar Old Trafford hebben we de trucgrage goalgetter niet meer gezien. Tot deze Copa América. Zowel tegen Japan als tegen Ecuador was de linksbuiten trefzeker, waarmee hij zijn land naar de koppositie in Groep C schoot. In de knock-outfase kon hij minder zijn stempel drukken, maar eindelijk zagen we weer een glimp van de Alexis Sánchez die bij Barcelona en Arsenal zijn directe tegenstander meermaals nachtmerries bezorgde.