Ondenkbaar is het gezien het grote aantal middenvelders in de Premier League Allstar-selectie van de testimonial niet dat Henry óf Van Persie speelt. Ze zijn het zo gewend van hun gezamenlijke periode bij Arsenal. In Londen stond de Nederlander jarenlang in de schaduw van de Fransman. Jaren later draaiden de rollen zich om.
Opvolger
Van Persie werd dankzij Henry 'meer spits', vertelde de Oranje-topscorer aller tijden eerder dit jaar in een interview met BT Sports. Hij had tijdens de aanwezigheid van de Fransman nooit het idee dat hij de aanvalsleider zou worden. Maar toen Henry in 2007 naar Barcelona vertrok, waren de woorden aan zijn Nederlandse collega duidelijk: jij wordt mijn opvolger. Hoewel Van Persie twijfelde, kwam die voorspelling uit. Arsenal-coach Arsène Wenger sprak niet veel later zijn onvoorwaardelijke vertrouwen uit aan de speler die op de flank altijd in de schaduw van Henry opereerde.
In 2007 nam Arsenal Van Persie over van Feyenoord. De club betaalde 4,5 miljoen euro voor het aanvalstalent. Wenger wist zich toen verzekerd van een Henry in topvorm. Van wereldklasse. Van Persie zou, zolang de clubicoon onder contract stond in Londen, weinig kansen krijgen als spits.
Anticiperend
Toch speelden Henry en Van Persie 72 keer samen. Voornamelijk omdat de Nederlander dan een andere rol op het veld innam. Het zegt genoeg dat Van Persie in al die optredens samen achttien keer doel trof. Henry deed dat 37 keer. Hij nam daarmee een fikse voorsprong, anticiperend op zijn latere terugkeer bij Arsenal.
Toen Henry zich in het seizoen 2011/12 zes weken liet verhuren aan The Gunners, bleek hoe zeer de rollen waren omgedraaid. Van Persie als onbetwiste spits, met 21 goals in 27 duels op de teller. Henry moest maar kijken in welke rol hij zich wilde schikken, maar als spits zou hij geen basisplaats krijgen. Hooguit op de flank. De boodschap die Henry bij zijn eerdere vertrek gaf aan Van Persie was blijkbaar luid en duidelijk aangekomen.