2019: Luca Waldschmidt
Doelpunten: 7
Een jaar geleden schopte Duitsland het tot aan de finale van het toernooi. Toch zat de hoofdprijs er voor de Duitsers niet in. In de eindstrijd bleek Spanje te sterk. Toch ging de prijs voor topscorer van het toernooi naar een Duitser. SC Freiburg-spits Luca Waldschmidt scoorde aan de lopende band en bleef George Puscas voor in de strijd om de topscorerstitel. De 23-jarige Waldschmidt heeft in de Bundesliga inmiddels ook zijn draai gevonden en de goalgetter maakte vijftien doelpunten in 48 optredens voor Freiburg.
2017: Saúl
Doelpunten: 5
Spanje doet het altijd goed op EK's en ook in 2017 haalden de Spanjaarden de finale. Net als in 2019 stond het Zuid-Europese land tegenover Duitsland. Ditmaal waren de Duitsers te sterk, maar ging er een Spanjaard vandoor met de topscorerstitel. Atletico-middenvelder Saúl bleef landgenoot Marco Asensio en PSV-aanvaller Bruma voor en mocht zichzelf topscorer van het toernooi noemen. Saúl staat vandaag de dag nog altijd bij Atletico Madrid onder contract.
2015: Jan Kliment
Doelpunten: 3
In 2015 vloog Tsjechië er na de groepsfase al uit, maar toch won een Tsjech de bokaal voor topscorer van het toernooi. Jan Kliment bleef onder andere Kevin Volland en John Guidetti voor. Kliment kreeg direct na het toernooi een contract aangeboden door VfB Stuttgart. Een succesvolle Bundesliga-aanvaller zou Kliment echter nooit worden. De 26-jarige aanvaller staat inmiddels onder contract bij FC Slovácko in de Tsjechische competitie.
2013: Álvaro Morata
Doelpunten: 4
Spanje domineerde op het EK van 2013. Het talentvolle elftal veroverde de titel en deed dat met overtuiging. Dat was ook terug te zien in de topscorerslijst. De gehele top drie bestond uit Spanjaarden. Naast Morata waren immers ook Isco (3 doelpunten) en Thiago (3 doelpunten) in topvorm. Morata werd topscorer als speler van Real Madrid, maar een jaar na de gewonnen finale verkaste de goalgetter naar Juventus. Later zou Morata nog spelen voor Chelsea, waar hij niet altijd even succesvol was. Inmiddels beproeft de Spanjaard dan ook zijn geluk bij Atletico Madrid.
Morata in duel met Mike van der Hoorn
2011: Adrián López
Doelpunten: 5
Ook in 2011 ging Spanje er met de titel vandoor. In de finale werd Zwitserland met 2-0 verslagen. In deze finale werd tevens het topscorersklassement beslist. Adrián López bleef Admir Mehmedi met twee doelpunten voor. López verdiende direct na het toernooi een tranfser van Deportivo de La Coruna naar Atletico Madrid. Na een goede start kon López zijn potentie uiteindelijk niet inlossen. Na avonturen bij Villarreal en FC Porto is de 32-jarige López bij CA Osasuna beland.
2009: Marcus Berg
Doelpunten: 7
Als speler van FC Groningen viel Marcus Berg in 2009 op tijdens het EK. Sterker nog, de Zweedse aanvaller werd de absolute uitblinker van het toernooi door maar liefst zeven doelpunten te maken. Dat terwijl Zweden de finale niet eens haalde. Na het EK was Berg niet meer te houden voor FC Groningen en de Zweed vertrok naar HSV. Erg succesvol was hij niet in Duitsland en ook een veruurperiode aan PSV leverde weinig op. Via Panathinaikos en Al-Ain is de 33-jarige goalgetter nu bij het Russische FK Krasnodar beland.
2007: Maceo Rigters
Doelpunten: 4
In 2007 kende Oranje een succesvol toernooi. Sterker nog, na een gewonnen finale tegen Servië mochten de Nederlandse talenten zich Europees kampioen noemen. Maceo Rigters was met zijn doelpunten één van de absolute uitblinkers. De aanvaller die destijds bij NAC Breda onder contract stond verdiende zelfs een transfer naar Blackburn Rovers in de Premier League. Rigters flopte in Engeland en ook een Nederlandse terugkeer bij Willem II was niet succesvol. Op 27-jarige leeftijd stopte Rigters met actief profvoetbal.