Op dit moment Ronaldo ook dit jaar weer op de nummer 1 (38 goals) en Messi op 2 (34 goals). Daarna volgt er een hele tijd niets en komen Sergio Agüero van Manchester City, Diego Costa van Chelsea, Harry Kane van de Spurs en Alexander Meier van Eintracht Frankfurt op een gedeelde derde plaats met 19 goals.
Ook Nederlanders hebben de Gouden Schoen gewonnen, zo waren daar Roy Makaay, Wim Kieft, Kees Kist en natuurlijk Marco van Basten. Een Gouden Schoen met een Nederlands tintje was die van Nikos Machlas, de spits van Vitesse maakte 34 goals en vertrok daarna naar Ajax.
De huidige opzet van de Gouden Schoen (waarbij de sterkte van de competitie meeweegt in de rangschikking) dateert van het seizoen 1996/1997. Een kleine flashback naar een aantal winnaars sinds dat jaar.
Thierry Henry
Wat een stylist was Thierry Henry, was inderdaad: hij heeft een paar maanden geleden zijn voetbalschoenen voorgoed aan de wilgen gehangen. Nederlanders leerden Thierry Henry pas echt goed kennen vanaf het moment dat hij bij Arsenal de aanval ging vormen met Dennis Bergkamp. Het waren deze jaren dat hij tot twee keer toe Europees topscorer werd. In 2003/2004 maakte hij 30 goals en een seizoen later 25 goals. Daarnaast won hij ook nog eens twee keer de Zilveren Schoen, eveneens in dienst van Arsenal. Het was met Thierry Henry dat Arsenal voor het laatst kampioen werd: alweer 11 jaar geleden.
In 2009 kreeg zijn reputatie een knauw: hij scoorde tegen Ierland met de hand waardoor Frankrijk wel naar het WK in Zuid Afrika ging en Ierland thuis moest blijven. Na afloop zei hij hierover: "I will be honest, it was a handball. But I'm not the ref. I played it. The ref allowed it."
Eind maart liet hij nog even zien hoe geweldig hij kan voetballen tijdens een All-Stars game op Anfield Road. Hij geeft een briljante pass op Babel.
Ronaldo Luis Nazario de Lima
De allereerste topscorer onder het nieuwe systeem was Ronaldo, de Wereldvoetballer van het Jaar (voorloper van de FIFA Ballon d'Or die sinds 2010 wordt uitgereikt) in 1996 en 1997 scoorde 34 goals voor Barcelona. De Braziliaan had van PSV de overstap naar de club uit Catalonië gemaakt voor 34 miljoen gulden, maar zou er slechts één seizoen actief zijn. Net als Ruud van Nistelrooy, met wie hij samenspeelde bij PSV, had hij een forse knieblessure. Na maandenlang revalideren keerde hij terug op het veld om al na 7 minuten door diezelfde knie te zakken, inderdaad: net als Ruud. Hierna zou hij bijna twee jaar nodig hebben om terug te keren op het veld. Deze voetballer verdient natuurlijk een ereplaats in de harten van alle voetbalsupporters. Wij hebben het niet nagezocht, maar Francesco Totti is één van de weinige absolute toppers die zijn leven lang bij dezelfde club blijft. Van kinds af aan is Totti een Romanista: fan van AS Roma. Zijn spel leverde hem diverse bijnamen op waaronder Il Bimbo d'Oro (De Gouden Jongen) en 'Het wonderkind van Rome'.
Hij keerde terug op het veld en hoe: door een geweldige prestatie op het WK 2002 waar hij topscorer van het toernooi werd met 8 (!!!) goals en vervolgens ook Europees en Wereldvoetballer van het Jaar. Hij keerde terug naar Spanje waar hij de bijnaam Het Fenomeen moest gaan waarmaken. Niet terug naar Barcelona, maar naar de grote rivaal: De Koninklijke van Real Madrid. Ronaldo speelt in een elftal met onder andere Figo en Zidane, een elftal dat De Buitenaardsen genoemd zal worden. Maar ondanks dat hij veel scoorde, krijgt hij nooit echt de klik met Real Madrid en gaat weer terug naar Italië. Net als in Spanje gaat hij naar de concurrent van zijn eerdere club: in plaats van Inter trekt hij nu het shirt aan van AC Milan en hij wordt weer Het Fenomeen genoemd.
Blessures blijven de Braziliaan echter achtervolgen en daarom zet hij in februari 2011 vrij plotseling een punt achter zijn carrière. Hij heeft inmiddels de groene mat ingeruild voor het groene laken van de pokertafel. Ronaldo tekende een sponsorcontract bij de grootste online pokerroom PokerStars
en is regelmatig in grote pokertoernooien te vinden. Eerder dit jaar won hij 45 duizend dollar in een toernooi op de Bahama's.
Francesco Totti
Op het EK in 2000 blonk hij uit met Italië en een jaar later werd hij met AS Roma kampioen van Italië en won hij de Italiaanse supercup. Samen met Gabriel Batistuta vormde hij een onverslaanbaar aanvalsduo. Zijn prestaties blijven niet onopgemerkt en in 2004 kan hij naar Real Madrid gaan, maar hij blijft zijn club en supporters trouw. Spijt heeft hij van die beslissing nooit gehad al zegt hij later hierover dat hij met Real Madrid veel prijzen had kunnen winnen en ook twee Gouden Ballen. Maar hij is nog altijd blij met de keuze die hij gemaakt heeft, al had hij graag een paar landstitels meer gewonnen.
Europees topscorer wordt hij in het seizoen 2006-2007 met 26 goals en hij blijft daarmee Alves van Heerenveen (34 goals) en Van Nistelrooy (25 goals) voor. Het hadden voor Totti trouwens nog veel meer goals kunnen zijn dat jaar, hij miste maar liefst zeven penalty's. Een klein wonder is het wel aangezien hij aan het begin van 2006 zijn kuitbeen breekt, maar hij haalde zelfs het WK voetbal in dat jaar. In de achtste finale scoorde hij diep in blessuretijd vanaf de stip tegen Australië. Het was zijn enige goal op dat WK, maar wel een hele belangrijke: het zou Italië uiteindelijk de wereldtitel opleveren. De finale werd middels strafschoppen gewonnen van Frankrijk, maar zou beroemd worden door de kopstoot van Zinédine Zidane op de borst van Marco Materazzi.
Francesco Totti verdedigt nog altijd de kleuren van AS Roma, maar een titel zit er dit jaar niet in. AS Roma staat tweede in de Serie A, maar liggen een straatlengte achter op Juventus. In 2012 wordt Totti uitgeroepen tot meest populaire voetballer van Europa. Wat ons betreft helemaal terecht.