"De Premier League wordt niet slechter van deze bedragen, de vraag is alleen waar het geld heen gaat en met welk doel", reageert FSF-voorzitter Kevin Miles tegenover Perform. Hij verwijst naar de kleine zeven miljard euro die Sky Sports en BT Sport op tafel legden om de uitzendrechten te bemachtigen. "Het moet niet via de clubs rechtstreeks in de zakken van spelers en zaakwaarnemers belanden." De FSF gaat hierover in gesprek met voetbalbond FA en de betrokken clubs.
Richard Scudamore zal in ieder geval nog overtuigd moeten worden. Na de bekendmaking van de miljardendeal haalde de Premier League-baas in zijn toespraak nog even de bezoekersaantallen van vorig seizoen aan. Nooit eerder trokken de twintig bovenste ploegen in Engeland immers zoveel supporters naar het stadion. "Het bijwonen van een wedstrijd moet voor het publiek toegankelijk blijven en dat kan door het verlagen van de ticketprijzen", countert Miles.
Vetpot
Dat Premier League-clubs flink verdienen aan stadionklanten werd eerder duidelijk na een rondgang van de BBC. De goedkoopste seizoenskaart bij twintig clubs in de Premier League kost gemiddeld 650 euro. Regerend landskampioen Manchester City is de positieve uitzondering. Voor 375 euro ben je verzekerd van een seizoen lang topvoetbal in het Etihad Stadium. Daarmee bleven the Citizens zelfs vijftien clubs uit het Championship voor. Arsenal spant dan weer de kroon: voor minder dan 1250 euro kun je daar geen seizoenskaart op de kop tikken. De beste plekken in het Emirates Stadium werden dit jaar voor 2500 euro vergeven.
Een enorm contrast met bijvoorbeeld Nederland, waar de goedkoopste seizoenskaarten niet duurder zijn dan 268 euro. Deze jaargang was dat Feyenoord. Ook in het buitenland is een stadionbezoek veel aantrekkelijker voor de portemonnee. Denk bijvoorbeeld aan FC Barcelona, waar je voor minder dan 150 euro alle thuiswedstrijden in de competitie van dichtbij kunt meemaken. Reden genoeg voor de FSF om de absurde Engelse prijzen aan de kaak te stellen.