Ook in ons land is het bedrag van bijna 7 miljard euro, dat Sky Sports en BT Sports tussen 2016 en 2019 neertellen voor de livebeelden, niet onopgemerkt gebleven. Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, wil echter niet teveel naar de andere kant van de Noordzee kijken.
"Als Nederlandse clubs moeten we vooral onze rug recht blijven houden." Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV probeert in hetzelfde artikel in AD Sportwereld positief te blijven. "Want als het boven gaat regenen, begint het beneden vanzelf te druppelen."
Prijs opdrijven
Hij denkt dat voetbal als product meer waard wordt en daarvan dus ook Nederlandse clubs gaan profiteren. Als kleinere clubs uit de Premier League straks ook de financiële middelen hebben te winkelen in de Eredivisie, zal dat de prijs van een speler alleen maar opdrijven.
Al blijven de cijfers gigantisch. De verdeling betekent bijvoorbeeld dat clubs uit de Premier League jaarlijks uit live tv-rechten in eigen land een bedrag van 57,5 miljoen euro krijgen bijgeschreven. De helft van het afgesproken bedrag is immers stabiel. Daarbij komt nog een verdeelsleutel over de andere helft, afhankelijk van het aantal live uitgezonde duels.
Het bedrag van de samenvattingen op de BBC, dat 204 miljoen pond (275 miljoen euro) en de zeer lucratieve tv-rechten in het buitenland komt daar nog bij. Daar haalden de clubs vorig jaar nog een bedrag van bijna een miljard euro extra uit.
Een club uit de Premier League zou jaarlijks uit tv-rechten al een bedrag van ruim 100 miljoen euro binnen harken. Altijd lekker op de begroting. Ticketverkoop, sponsoring en merchandising zijn niet eens meegeteld. Ter vergelijking. Ajax is in ons land koploper wat betreft begroting, die alles bij elkaar opgeteld 65 miljoen euro bedraagt. PSV (63 miljoen) en Feyenoord (45,9 miljoen) volgen.
Burnley
Elke club in de Premier League scoort dus hoger. Of het nu Burnley, Crystal Palace of hekkensluiter Leicester City is. Nog een vergelijking. De omzet van Ajax bedraagt 104 miljoen euro. Afgelopen jaar kwamen de hoofdstedelingen daarmee niet eens in de top 30 van Europa League.
De omzetcijfers over het afgelopen jaar:
1. Manchester United 518 miljoen euro
2. Manchester City 414,4 miljoen euro
3. Chelsea 387,9 miljoen euro
4. Arsenal 359,3 miljoen euro
5. Liverpool 305,9 miljoen euro
6. Tottenham Hotspur 215,8 miljoen euro
7. Newcastle United 155,1 miljoen euro
8. Everton 144,1 miljoen euro
Deze bedragen zullen de komende jaren bijna verdubbeld worden...