In 2015 passeerde de Premier League voor het eerst de grens van een miljard euro aan uitgaven in een transferperiode. Het was een mijlpaal, een overschrijding van wat lang onmogelijk leek. Een jaar later klapte de competitie er echter nog harder bovenop. Met grote dank aan Manchester United, dat Paul Pogba voor 105 miljoen euro de duurste speler ooit maakte, werd er door de clubs in de zomerse transferperiode gezamenlijk 1,36 miljard uitgegeven. Het record was scherper gezet, maar de vraag is of ook deze inspanningen lang in de geschiedenisboeken zullen staan. Ook dit jaar zijn de Engelsen druk actief op de transfermarkt. De maand augustus moet nog beginnen, maar toch hebben de clubs al samen voor 905 miljoen euro geshopt.
Sommige transfers zijn ronduit opvallend te noemen. Chelsea kocht voor 85 miljoen euro Alvaro Morata van Real Madrid, waar de Spanjaard veelal bankzitter was. Zijn voormalige ploegmaat Danilo, een rechtsback die heel weinig indruk maakte de afgelopen seizoenen, trok voor 30 miljoen euro naar Manchester City. Ondertussen worden voor spelers als Nathan Aké, Michael Keane en Marko Arnautovic lachend bedragen van boven de twintig miljoen neergeteld.
Nu de grens van het miljard al zo vroeg in de zomer genaderd wordt, zou je misschien denken dat de clubs wat vroeger dan normaal hun zaakjes voor elkaar hebben. Het tegengestelde is echter waar. José Mourinho zei op een persconferentie afgelopen week dat hij nog aankopen bij Manchester United verwacht, Manchester City is bezig met een aantal spelers (zoals linksback Benjamin Mendy) en ook Arsenal en Liverpool lijken nog niet klaar op de transfermarkt. Ook onder de niet-topclubs moeten een aantal clubs hun meeste geld naar alle waarschijnlijkheid nog uitgeven. Het Crystal Palace van Frank de Boer is bijvoorbeeld vrij rustig gebleven tot zover.
De andere competities kunnen niet eens in de buurt komen. De Serie A staat dankzij het kapitaalkrachtige AC Milan op de tweede plaats met een krappe 580 miljoen euro aan uitgaven, de Bundesliga volgt met 462 miljoen euro en La Liga en de Ligue 1 complementeren de topvijf met 318 en 289 miljoen euro. Ze worden weggeblazen door de Premier League. Voor doelmannen gaven Engelse clubs tot nu toe meer uit dan de rest van de wereld bij elkaar.
De verbetering van het oude uitgavenrecord lijkt na een jaar weer scherper gesteld te gaan worden. De bedragen in de Premier League worden duizelingwekkender met de minuut. Niemand heeft het meer over die mijlpaal van één miljard. Twee miljard, dat is het nieuwe doel.