We moeten er misschien nog een beetje aan wennen, maar er spelen - zeker sinds dit seizoen - veel meer Belgische internationals bij de grote internationale topploegen, dan Nederlandse. Absoluut een toeval, maar volledig het gevolg van een beweging die al enkele seizoenen geleden werd ingezet, en die bij Vertonghen nu de volgende uitspraak ontlokte: "We hebben de spelers om wereldkampioen te worden, al moeten we ons natuurlijk nog eerst weten te plaatsen. Maar tijdens de eerste kwalificatiewedstrijden was het aan het spel van de tegenstanders al te merken, dat zij ons als de favoriet zien".
In Nederland zijn we al veel langer gewend aan de gestage opmars van de Belgische voetballer. Liefst 13,9% van alle spelers in de Eredivisie hebben immers de Belgische nationaliteit. Maar in Engeland, waar België lang niet zo'n uitgesproken profiel heeft als Nederland, zijn ze zich eigenlijk pas sinds kort bewust van de Belgische invloeden in hun eigen Premier League. De Daily Mail bijvoorbeeld, maakte er onlangs een leuke reportage van in de vorm van de cover van een nieuw detective-boek uit de reeks van de (Belgische) detective Hercule Poirot.
De Mail noemde het boek 'the misterious case of the Belgian invasion', de mysterieuze zaak van de Belgische invasie en hing het verhaal op aan Eden Hazard (de kleine nieuwe Zola) en aan Marouane Fellaini van Everton, die kort ervoor met zijn goal en fantastische spel het debuut van Robin van Persie voor Manchester United had verpest.
De krant zette er zelfs een opstelling bij van een volledig uit Belgen bestaande Premier League-ploeg, die in de hoogste afdeling geen gekke indruk zou maken.
Keeper was Simon Mignolet (Sunderland, ex-Sint Truiden) met voor hem een vier mans verdediging bestaande uit Dedruck Boyata (Manchester City, ex RWDM), Jan Vertonghen (Tottenham, ex-Ajax), Vincent Kompany (Manchester city, ex-HSV) en Thomas Vermaelen (Arsenal, ex-Ajax).
Op het drie mans middenveld - De Mail: "een gevolg van de Nederlandse invloed in België" - zette de krant Marouane Fellaini (Everton, ex-Standard Luik), Eden Hazard (Chelsea, ex-Lille) en Moussa Dembele (toen nog Fulham, maar nu Tottenham, ex-AZ), terwijl de aanvalslinie werd gevormd door Kevin DeBruyne (door Chelsea uitgeleend aan Werder Bremen, ex-Genk), Romelu Lukaku (ook uitgeleend door Chelsea, dit keer aan WBA, ex-Anderlecht) en de Belgische Ronaldo, Kevin Mirallas (sinds deze zomer van Everton, ex-Olympiakos).
Mirallas was ook één van de vijf Belgische internationals die het afgelopen seizoen in het buitenland kampioen werden (de anderen zijn Kompany met City, Vertonghen met Ajax, Steven Defour met FC Porto en Nicolas Lombaerts van Zenit St. Petersburg, de steenrijke Russische club die twee weken geleden een andere Belgische international - Axel Witsel - kocht van Benfica).
Kortom, een artikel over België is inmiddels een verhaal geworden vol 'grote namen'. Geen wonder dan ook dat ons Belgische zusterblad Sport/Voetbal Magazine onlangs een cover bracht met de titel "België, de weg naar Brazilië". Zonder vraagteken en dat is niet alleen veel betekenend, maar ook nog eens volkomen terecht.
Jan Hermen de Bruijn
Hoofdredacteur ELF Voetbal
Twitter: @DeBruijnELF