Het Engelse bid zet alles op alles om de FIFA gunstig te stemmen. Dat is nodig ook. Vanwege publicaties in de Sunday Times is bewezen dat leden van het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond omkoopbaar zijn. Deze 24 leden bepalen straks naar wie het WK gaat. Het laatste waarop de FIFA-bobo's zitten te wachten, is negatieve publiciteit.
Donderdag om 11.00 uur (live op www.fifa.com) maakt de ethische commissie van de FIFA bekend of de twee van omkoping verdachte leden, Reynald Temarii uit Tahiti en Amos Adamu uit Nigeria, uitgesloten worden van de stemming. Voor de buitenwereld staat hun schuld al vast. Maar in de wereld van de FIFA is alles mogelijk.
Deze affaire is voor het Engelse bid een peulenschil vergeleken met wat er op zondag 29 november gaat gebeuren. Dan verschijnt een pikante Panorama-documentaire van de BBC over de wereld van de FIFA. De Engelsen zijn doodsbang dat als deze te negatief uitpakt voor de FIFA, en dat is wel wat wordt verwacht, het over en sluiten is met de Engelse WK-kansen.
David Dein is voorzitter van het Engelse bid. Namens de oud-preses van Arsenal ontvingen alle 24 leden van het uitvoerende comite al een brief waarin gegarandeerd wordt dat deze leden geen last zullen hebben van de lastige Engelse pers als het WK aan Engeland wordt toegewezen. Wat vindt hij van de rol van de Engelse media? "Wat de kranten zouden moeten doen is dit: kijk naar wat de FIFA, en ook de UEFA, hebben bereikt door de jaren heen. Hebben ze het goed gedaan? Is voetbal gegroeid? Beter geworden? Populairder geworden? Spelen er meer vrouwen en kinderen? Ik was aanwezig in Trinidad bij het WK-onder 17. De finale werd door 32.000 mensen bezocht en in veel landen op tv uitgezonden. Dat was twintig jaar geleden ondenkbaar. Iemand doet dus iets heel erg goed en het is tijd dat die organisatie daar de credits voor krijgt."
Bang voor de negatieve commentaren is Dein dus niet: "De inkomsten van de FIFA zijn in de laatste jaren explosief gestegen. Blijkbaar werkt het zo dat als je in een machtige positie zit, er altijd mensen zijn die je kapot willen maken. Waarom weet ik niet, maar daar zullen ze wel hun redenen voor hebben." Mogelijk erkent de ethische commissie die redenen donderdag en laat ook Panorama op 29 november zien waarom.
Dein laat zich niet specifiek uit over de affaire die de Sunday Times teweeg heeft gebracht. Alle bids is opgedragen geen commentaar te geven. Niet hierop, niet op de concurrenten, eigenlijk nergens op. In Nederland houdt Harry Been al maanden zijn kaken, waarschijnlijk tandenknarsend, op elkaar. Alleen KNVB-directeur Bert van Oostveen ging zijn boekje te buiten door te laten optekenen dat een mogelijke schorsing van Adamu Nederland en België waarschijnlijk een stem scheelt. Hoe zou hij dat eigenlijk weten?