De concurrentie, deel 2: Brazilië
Doel:
Maarten Stekelenburg heeft tot nu toe geen steekjes laten vallen, maar is hij al echt getest? Datzelfde geldt eigenlijk voor Julio Cesar, zijn Braziliaanse collega. Hij heeft zich nog niet kunnen en hoeven onderscheiden. Op basis van dit toernooi kunnen we dus nog weinig zeggen. Maar de (internationale) ervaring van Cesar geeft de doorslag.
Conclusie: Brazilië wint, tussenstand 0-1
Verdediging:
Je ergert je vaak rot aan zijn gezeur en geval, maar dat neemt niet weg dat Lucio een uitstekende verdediger is. De defensieleider van CL-winnaar Internazionale is ook bij Brazilië de baas achterin. Juan is zijn trouwe, rustige kompaan, die nooit gekke dingen doet. Maicon en Michel Bastos doen dat wel, vooral in aanvallend opzicht. Verdedigend is met name oud-Excelsior-speler Bastos niet heel sterk. De defensie oogt niet altijd even stabiel. Noord-Korea kon zelfs scoren en ook Didier Drogba ontsnapte zondagavond gemakkelijk aan de aandacht.
Oranje gaf tot nu toe geen goals weg, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Zodra de tegenstander wat meer naar voren ging spelen, werd het gevaarlijk. Tegen Japan had zelfs zomaar de 1-1 kunnen vallen in blessuretijd. Een close call dus, maar de hardheid en internationale ervaring (Lucio en Maicon wonnen de CL) van de Brazilianen geven de doorslag.
Conclusie: Brazilië wint, tussenstand 0-2
Middenveld:
Felipe Melo en Gilberto Silva. Er zijn Braziliaanse middenvelden geweest met meer kwaliteit. Melo - een type Nigel de Jong - wordt lang niet altijd serieus genomen bij Juventus en van Gilberto Silva (Panathinaikos) hebben we na zijn Arsenal-periode niets meer vernomen. Dan doen wij het toch beter met de leider van de CL-finalist (Mark van Bommel) en een onbetwiste basisspeler uit de Premier League (Nigel de Jong)
Conclusie: Nederland wint, tussenstand 1-2
Aanval:
Het Braziliaanse gevaar moet vooral komen van de driehoek Kaká - Robinho - Luis Fabiano. Die sprankelt tot nu toe niet echt - met name Kaká valt vies tegen - maar dat kunnen we ook zeggen van de aanval van Oranje, dat in Arjen Robben haar gevaarlijkste aanvaller nog niet beschikbaar heeft. Robin van Persie zoekt nog naar zijn vorm, Dirk Kuyt is op rechts vooral dienend en aan de linkerkant is Oranje ook nog altijd zoekende. Wat geeft dan de doorslag? Goals. En dan doet Brazilië het toch iets beter, met uitgespeelde aanvallen tegen Noord-Korea en twee pareltjes van Fabiano tegen Ivoorkust. En ook de onbekende Elano - spelend hangend op rechts - heeft laten zien een neusje voor de goal te hebben.
Conclusie: Brazilië wint, tussenstand 1-3
Totaalplaatje:
Typerend voor Brazilië was een moment in de eerste minuut van de wedstrijd tegen Ivoorkust. Robinho kon op links meegeven aan de volledig vrijlopende Fabiano, maar koos voor eigen succes. En schoot over. De Brazilianen zijn vooral individualisten. Linies sluiten niet altijd goed op elkaar aan en in de combinaties gaat er heel wat fout. Ballen werden tegen Ivoorkust te zacht ingespeeld of achter de man. Wat dat betreft oogt Oranje als sterker geheel, waarbij de linies goed op elkaar aansluiten en de spelers wat beter van elkaar lijken te weten wat ze willen.