Jong Duitsland
De eerste grote concurrent voor de EK-titel treft Jong Oranje aankomende zaterdag al. In het Hongaarse Székesfehérvár neemt Nederland het op tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland. Voormalig Duits-international Stefan Kuntz heeft als bondscoach een sterk elftal tot zijn beschikking. Enkele spelers maken wekelijks minuten in de Duitse Bundesliga. Rechtsback Ridle Baku bijvoorbeeld, van VfL Wolfsburg. De ploeggenoot van Wout Weghorst heeft dit seizoen al ruim 2.000 minuten gespeeld op het hoogste niveau in Duitsland. Daarnaast maakte hij reeds zijn officiële debuut bij die Mannschaft. De bekendste naam van het elftal is veruit het jongst: Youssoufa Moukoko, van Borussia Dortmund. Op zestienjarige leeftijd mag hij al meedoen aan dit toernooi. Hij is maar liefst 6 jaar, 10 maanden en 5 dagen jonger dan zijn oudste ploeggenoot. Ongekend. De Duitse aanvoerder luistert naar de naam Arne Maier en is actief voor Arminia Bielefeld.
De eerste wedstrijd van Jong Duitsland verliep vlekkeloos. Duitsland liep na rust uit tot een 0-3 overwinning tegen gastland Hongarije. Anderlecht-spits Lukas Nmecha brak de ban in de 61e minuut. Hierna nam Ridle Baku nog twee treffers voor zijn rekening. De Duitsers lijken klaar voor de clash met Jong Oranje.
Jong Spanje
Bij Jong Spanje lopen een aantal grote talenten rond die inmiddels al naam hebben gemaakt in de voetbalwereld. Twee bekende namen staan onder contract bij FC Barcelona. Vanuit Catalonië zijn Óscar Mingueza en Riqui Puig afgereisd naar Slovenië. De absolute ster van het elftal is bij veel Ajacieden niet populair: Marc Cucurella. De langharige linkspoot speelt voor Getafe en was in het Europese tweeluik vorig jaar een plaaggeest voor de Amsterdammers. Toptalent Brahim Díaz van AC Milan maakt deel uit van de Spaanse voorhoede. De afgelopen jaren wist hij het echter nergens echt te laten zien. Vooral de LaLiga is verder uitstekend vertegenwoordigd in het onder 21 team van La Roja.
Woensdagavond kwam Jong Spanje al in actie tijdens het openingsduel tegen gastland Slovenië. De wedstrijd eindigde in 0-3 voor de Spanjaarden. Javi Puado (Espanyol), Gonzalo Villar (AS Roma) en Juan Miranda (Real Betis) maakten de doelpunten. Aanstaande zaterdag wacht een grotere uitdaging voor Spanje, in de wedstrijd tegen Italië.
Jong Frankrijk
De allergrootste kanshebber om het EK onder 21 binnen te slepen lijkt Frankrijk te zijn. De Franse selectie is enorm compleet en heeft volgens Transfermarkt een waarde van ruim 462 miljoen euro. In vergelijking: de waarde van de Nederlandse selectie wordt geschat op slechts 194 miljoen euro. Dat is overigens wel meer dan de selecties van Duitsland (ruim 106 miljoen euro) en Spanje (ruim 176 miljoen euro). In het Franse doel neemt Illan Meslier plaats. De sluitpost maakt dit jaar naam als eerste keeper van Leeds in de Premier League. Achterin is de keuze reuze. Jules Koundé (Sevilla), Ibrahima Konaté (Leipzig), Wesley Fofana (Leicester) en Pierre Kalulu (AC Milan) zijn onder anderen geselecteerd om het doel schoon te houden. Het middenveld kent grote namen. Eduardo Camavinga van Stade Rennes bijvoorbeeld. In eigen land denkt men dat Camavinga binnen nu en enkele jaren tot de grootste middenvelders ter wereld zal behoren. Naast Camavinga heeft bondscoach Sylvain Ripoll meerdere goede opties in de middelste linie. De meeste daarvan spelen in Frankrijk. Grote beloftes als Boubakary Soumaré (Lille) en Boubacar Kamara (Olympique Marseille) bijvoorbeeld. Mattéo Guendouzi, die door Arsenal is uitgeleend aan Hertha, is eveneens mee met de Franse onder 21 ploeg. Voorin zijn Jonathan Ikoné (Lille) en Odsonne Edouard (Celtic) de mannen die voor de goals moeten gaan zorgen.
Jong Engeland
Net als bij Frankrijk ligt de waarde van de Engelse beloftenploeg nadrukkelijk hoger dan bij Jong Oranje.Transfermarkt schat de waarde van de Britten op ruim 307 miljoen euro. Dat is niet gek, met namen als Callum Hudson-Odoi (Chelsea), Curtis Jones (Liverpool) en Ben Godfrey (Everton) in de ploeg. Voor de Eredivisie-volgers steekt één naam daar bovenuit: Noni Madueke, van PSV. Vooral in de breedte heeft Engeland een sterke ploeg waardoor trainer Aidy Boothroyd voor lastige keuzes komt te staan. Voorin zullen spelers teleurgesteld moeten worden die bij andere ploegen op dit EK met speels gemak in de basis hadden gestaan.
Al met al is er dus nog een lange weg te gaan voor Jong Oranje. Zeker na het slechte resultaat tegen Roemenië. Naast de genoemde ploegen zal het verder nog rekening moeten houden met outsiders als Portugal en Italië. Één ding is zeker: voor de liefhebber is het heerlijk dat het jeugd-EK weer is begonnen!