Anatoliy Tymoshchuk
Opgestroopte mouwen, lange haren, de laatste die zijn been zou terugtrekken; Anatoliy Tymoshchuk had naadloos bij Feyenoord gepast. Dat de Oekraïner nooit te zien was in De Kuip is te wijten aan Dick Advocaat. Die kaapte Tymoshchuk namelijk voor de Rotterdamse neus weg. De portemonnee van Dicks Zenit Sint-Petersburg bleek namelijk aanmerkelijk dieper dan die van Feyenoord. Uiteindelijk groeide de hardwerkende middenvelder bij Bayern München uit tot een wereldwijd gerespecteerde stofzuiger. Recentelijk werd Tymoshchuk door de bezoekers van een Oekraïense website verkozen tot 's lands beste voetballer sinds de onafhankelijkheid in 1991. Boven ene Andriy Shevchenko.
Robert Lewandowski
1,75 miljoen euro voor Robert Lewandowski? Te duur. Althans, zo oordeelden FC Twente, PSV en Feyenoord in 2009. Leo Beenhakker had als bondscoach van Polen van dichtbij gezien dat die jonge spits veel in zijn mars had, maar miljoenen op tafel leggen, zo ver kon Feyenoord niet gaan. Ook PSV en FC Twente wilden zo'n gok niet nemen. In hun verdediging: toen Bayern München concurrent Borussia Dortmund jaren later van haar sterspeler beroofde hielden de Zuid-Duitsers de hand ook op de knip. Lewandowski kwam transfervrij.
Clint Dempsey
“Clint Dempsey is een goede voetballer, maar hij heeft de afgelopen week toch te weinig laten zien om ons te overtuigen van het feit dat hij direct een aanwinst zou kunnen zijn voor ons eerste elftal.” Zo motiveerde Mark Wotte in 2004 zijn keuze om de stage van Dempsey niet te belonen met een contract. Wél goed genoeg bevonden door de technisch directeur van Feyenoord: Bart Goor, Pascal Bosschaart, Karim Saïdi, Edwin de Graaf, Gerson Magraõ, Bruno Basto, Ivan Bandalovski, Nicky Hofs, Alexander Östlund en Cory Gibbs. In tegenstelling tot de Amerikaan Clint Dempsey werden zij allemaal níet verkozen tot de beste voetballer die hun geboorteland ooit voortbracht.
Tim Howard
Het ene moment word je afgetest door Feyenoord, het volgende moment schotelt Manchester United je een vet contract voor en bombardeert Sir Alex Ferguson je tot de nieuwe eerste doelman van Manchester United. Het kan verkeren, merkte Tim Howard in 2002. Of het zijn neurologische aandoening (Gilles de la Tourette) was of simpelweg zijn kwaliteiten is onduidelijk, maar een stageperiode inclusief oefenwedstrijd met Excelsior tegen Top Oss resulteerde niet in een contract bij Feyenoord. Na een seizoen onder de lat bij Manchester United als vervanger van Fabien Barthez verdween Howard wat meer naar de achtergrond, om via Everton alsnog uit te groeien tot een wereldwijd gerespecteerde doelman. Twee keer werd hij verkozen tot Amerikaans voetballer van het jaar.
Diego Maradona
Aan het begin van deze eeuw genoot de Eredivisie van de aanwezigheid van Maradonny: Donny de Groot. Het had niet veel gescheeld of de Maradona van Gouda was voorafgegaan door de Maradona van Lanús, Argentinië. Dé Maradona. Eind jaren '70 struinde ene Meijer Stad, oud-speler van Xerxes, in opdracht van Diego Armando Maradona de Eredivisie af op zoek naar een geschikt onderkomen voor zijn cliënt. FC Den Haag, Feyenoord, Ajax en Sparta: allemaal hadden ze geen belangstelling. Wat moesten ze met een zestienjarige Argentijn? Een paar maanden later ontving Stad een kerstkaart. Afzender: Diego Armando Maradona. Daarop in het Engels de vraag of Stad nog aan hem dacht. In de jaren die volgden zou Stad nog heel vaak denken aan die onbekende Argentijn, die bij FC Barcelona uitgroeide tot 's werelds beste en in Argentinië en Napels zelfs die status ontsteeg.
Gheorghe Hagi
Het is eind jaren '80 als bij Ger Lagendijk op kantoor de telefoon rinkelt. Lagendijk, verantwoordelijk voor de technische leiding van Feyenoord, neemt op, maar raakt al snel ontmoedigd door hetgeen hij hoort aan de andere kant van de lijn. Weer zo'n grappenmaker, denk hij. Iemand die het kennelijk grappig vindt om een speler aan te bieden, maar telkens te niezen precies op het moment dat hij die speler bij naam noemt. Wat Lagendijk op dat moment echter niet weet is dat die grappenmaker niet 'hatsjie' zei, maar Hagi. En zo bleef Feyenoord volgens de overlevering verstoken van Gheorghe Hagi, een van 's werelds beste voetballers van de jaren '90.