“Het is hier nu 35 graden, morgen wordt het 40 graden. Dat is wel wat anders dan centimeters sneeuw en van code geel naar oranje en rood, hè? Haha. Heerlijk, zo’n decembermaand zonder mutsen en handschoenen. Misschien steken we vanavond wel even de barbecue aan. Kippetje erop. Of een visje. Vanmiddag ons zwembadje in na de training. Nee, we hebben niets te klagen hier”, zegt Jordy Buijs.
Hij belt vanuit zijn huis in een buitenwijk van Sydney. Op de achtergrond klinkt het geluid van krekels. “Ja, de bomen zitten vol met die beesten. Er loopt en kruipt hier van alles rond in de tuin. Je moet ook echt je voeten in de gaten houden als je in de tuin gaat zitten. Voor je het weet kruipt er een slang over je heen. Serieus. Wij wonen net buiten het centrum van Sydney. Als we daar naartoe willen pakken we de ferry, dat is sneller dan met de auto. Sydney is zo’n mooie, relaxte stad. De mensen zijn vriendelijk. Het leven is wel duur. Drie tot vier keer duurder ten opzichte van Nederland. Je moet hier ook geen boete voor fout parkeren krijgen… We zitten op een kwartiertje rijden van het strand. We zijn ook al naar Bondi Beach geweest. Ik ben niet iemand die dan surflessen neemt, laat mij maar lekker rustig zwemmen. Niet te ver de zee in, voor je het weet komt er een haai achter je aan. Dat gebeurt vaak genoeg hier. En die jelly fish, kwallen, moet je ook niet tegenkomen. Dan is een zwembadje veiliger.”
Het is voor Buijs, zijn vrouw en zoon van anderhalf voor het eerst dat ze de decembermaand onder de evenaar doorbrengen. In Australië is het zomer. “Het is wel even wennen, maar heerlijk. Ik hoorde dat Sinterklaas weleens aankomt op Bondi Beach, voor Nederlanders die hier wonen, maar ik heb hem nog niet gezien. Ik denk dus niet dat hij nog komt. Misschien is de stoomboot wel gestrand, haha. Zelf zijn wij niet zo van Sinterklaas, meer van kerst. Sinterklaas komt wel als mijn zoon ouder is. Het voordeel van hier zijn is ook dat we niet veel meekrijgen van die Zwarte Pieten-discussie in Nederland.”
WACHTEN OP GELD
Sinds januari 2017 speelt Buijs voor Sydney FC in de Australische A-League. Hij kwam over van Pandurii Targu Jiu in Roemenië. Daar speelde de Rotterdammer een paar maanden. “Het ging eigenlijk heel goed daar. We stonden bovenaan in de Roemeense competitie en speelden in de Europa League. Maar op een gegeven moment kregen we onze salarissen niet meer uitbetaald. En niet een maand: ik heb nooit salaris ontvangen bij Pandurii. Na drie maanden mag je dan volgens de regels van de FIFA transfervrij vertrekken. Ik heb toen ook de FIFA ingeschakeld om mijn achterstallige salarissen terug te krijgen. Daar gaat nog wel een tijdje overheen, vermoed ik. Ik heb uiteindelijk alleen mijn tekengeld gekregen. Ik begreep dat zelfs de wasvrouw op de club haar maandelijkse bijdrage van 200 euro niet meer kreeg.”
Wat ging er dan mis bij Pandurii?
“Eigenlijk geen idee, maar het geld verdween. Er waren nog best wat inkomsten uit de Europa League, zou je denken. De schulden lopen hoog op. En de president beloofde elke keer maar dat het goed zou komen. Dat kwam het niet. Als spelers niet betaald worden, wordt de sfeer in de kleedkamer ook niet beter. Iedereen wil zijn familie onderhouden. Volgens mij is op de keeper na, die 36 jaar was en al jaren bij de club zat, iedereen vertrokken. Pandurii is ook gedegradeerd naar de tweede divisie. De club is helemaal in elkaar gedonderd. Ik wist dat ik een risico nam door naar een land als Roemenië te gaan. Je hoort daar toch veel slechte verhalen over financiële kwesties. Net als in Griekenland en Bulgarije. Je moet dus wel met een buffertje naar zo’n land gaan. Die had ik. Daarom durfde ik het wel aan. Ook omdat Pandurii Europees speelde. En buiten die randzaken hadden we het heel erg naar ons zin hoor.”
DOWN UNDER
Je was dus transfervrij halverwege vorig seizoen. Wanneer klopte Sydney FC bij jou aan?
“Na mijn vertrek bij Pandurii ging ik op stage bij een club in Israël en Kazachstan. Ik was me aan het oriënteren op een volgende stap toen Han Berger mij belde. Ik kende hem nog uit mijn tijd bij De Graafschap, waar hij technisch directeur was. Hij was ook degene die mij toen van Feyenoord naar De Graafschap haalde. Han vroeg of ik interesse had om naar Australië te komen. Hij is technisch directeur bij Sydney FC en zei dat de ploeg een speler als ik kon gebruiken. Na mijn maanden in Roemenië had ik wel iets meer behoefte aan een land waar je vrij zeker bent van je inkomsten. Na een paar dagen bedenktijd besloot ik ja te zeggen. Het avontuur en het leven in Australië sprak mij en mijn vrouw aan.”
Zijn jullie snel gesetteld in Australië?
“Ja, al moest ik wel een beetje wennen aan de omstandigheden. Zeker op het voetbalveld. Ik had een paar dagen om bij te komen van de reis en moest wennen aan de temperatuur en het tijdsverschil. Han en trainer Graham Arnold gaven mij ook de tijd om even te landen. Ze hebben mij rustig gebracht. Ook omdat ik in de periode tussen Pandurii en Sydney vooral voor mezelf trainde. Ik was wel fit, maar wedstrijdfit is wat anders. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden, binnen en buiten de lijnen.”
Kende je jouw trainer Graham Arnold al van naam, als ex-speler van NAC Breda?
“Ja, ik kende hem zeker al. Ik heb ook wat research gedaan voordat ik naar Sydney kwam. Ik zag dat hij bij de Australische bond met Guus Hiddink en Pim Verbeek heeft gewerkt. Je merkt nu ook dat de trainer beïnvloed is door Nederlandse trainers en het Nederlandse voetbal. Ik mag ook best zeggen dat wij tactisch sterker zijn dan de andere teams in de A-League. Daarin speel ik ook een rol. Ik ben gehaald om tactisch en technisch het een en ander over te brengen. Het Australische voetbal is vooral veel rennen en vliegen. Daarom halen meerdere clubs Nederlandse spelers. Wout Brama, Tom Hiariej, Roly Bonevacia en Bart Schenkeveld zijn hier nu ook. Zij brengen toch iets extra’s binnen hun teams.”
.@JordyBuijs23 got things started on Wednesday night with this sublime free kick! What'd you make of his strike? #SydneyIsSkyBlue pic.twitter.com/9VC8K7VShR
— Sydney FC (@SydneyFC) 14 september 2017
PRIJZENKAST
Jullie hebben dit seizoen tot nu toe een keer verloren, van Central Coast Mariners, het team van Brama en Hiariej. Hebben zij het antwoord gevonden op jullie spel? Sydney is vrijwel onverslaanbaar hè?
“Ik heb Central Coast Mariners nooit zo goed zien spelen als in die wedstrijd tegen ons. Wel leuk om die andere jongens tegen te komen. Ik heb na de wedstrijd nog even met ze gesproken. Ik zag ze een paar weken voor de wedstrijd ook nog op het strand. Je merkt dat alle teams extra gebrand zijn om van ons te winnen. Wij zijn de te kloppen ploeg, als kampioen en winnaar van de beker. Het is net als met Feyenoord dit jaar. En een club als Chelsea. Iedereen wil van ons winnen. Maar we staan aan kop in de A-League. We gaan lekker. Een paar dagen geleden tikten we Western Sydney in de derby scheel. We wonnen met 0-5. We hebben gewoon een hele goede ploeg, met behalve ik meer jongens met een Eredivisie-verleden. Misschien ken je Michael Zullo van FC Utrecht, Luke Wilkshire van FC Twente en Feyenoord en Chris Carney van FC Twente. Mijn rol is die van opbouwende verdediger. Ik ben iemand die de bal wel naar dezelfde kleur kan spelen. Het is fijn om in een team te spelen dat zeventig minuten op de helft van de tegenstander speelt. In Nederland heb ik ook aan de andere kant gestaan, altijd maar onder druk. Dit is fijn spelen.”
De beelden van jullie bekerfinale in november bereikten nog Nederlandse media vanwege de ballenjongen die omver werd geduwd door een speler van Adelaide United, die daarvoor rood kreeg.
“Ja, ik hoorde het en zag het ook op FOX Sports. Dat was wel een bizar moment. Maar die ballenjongen is nu een held bij ons. Die speler van Adelaide kreeg heel wat over zich heen. Je kunt natuurlijk ook niet zomaar een ballenjongen omver duwen. Die geef je geen cakie. Die jongen deed ook gewoon zijn werk, goed voor ons, haha. Zo konden wij weer een cuppie bijschrijven. De derde in vier maanden tijd. Dat kunnen niet veel mensen mij nazeggen. Ik heb een landstitel, de beker en de play-offronde na afloop van de reguliere competitie gewonnen. In die play-offs spelen de zes beste teams om the toilet seat, zo wordt die prijs genoemd, die lijkt op een wc-pot. Die weegt ook het zwaarst van alle prijzen. Letterlijk en figuurlijk. Als kampioen van Australië spelen we ook in de Aziatische Champions League in 2018. Ook iets om naar uit te kijken. In de groepsfase spelen we tegen Kashima Antlers uit Japan, Shanghai Shenhua uit China en waarschijnlijk een team uit Zuid-Korea. Dat zijn ook mooie avonturen om mee te maken. En ook goed voor de airmiles. Wie weet kunnen we met dit team kampioen van Azië worden.”
? Bal even vasthouden
— FOX Sports (@FOXSportsnl) 21 november 2017
? Omver gekegeld worden door gefrustreerde speler
? Opstootje veroorzaken
? En dan de beker omhoog mogen houden ?? pic.twitter.com/b2xIzJK6tr
VUURWERK
Merk je dat het voetbal leeft in Australië?
“Voetbal is hier niet sport nummer één. Rugby, cricket en paardenraces zijn populairder, maar je merkt wel dat de sfeer in de stadions goed is. Ook bij de nationale ploeg, die nu ook weer naar het WK gaat. De stadions zijn hier altijd goed gevuld. De fans zijn heel enthousiast. Zeker bij ons, nu we het goed doen. Ik heb het idee dat de supporters mij ook waarderen. Ik ben iemand die zijn mouwen opstroopt als het moet en interactie zoekt met supporters. Dat hoort erbij, vind ik. Dat had ik ook bij De Graafschap, Roda JC, NAC Breda, Heerenveen en Pandurii. Ik ben iemand die het belangrijk vindt om een goede band met de fans te hebben. Ook buiten het veld word ik nu regelmatig herkend.”
Clearly @JordyBuijs23 loves a #SydneyDerby win!! ?? #SydneyIsSkyBlue #DemolitionDerby #WeAreSydney pic.twitter.com/nuGbRTmya8
— Sydney FC (@SydneyFC) 9 december 2017
Heb je al tijd gehad om Sydney te verkennen in al die maanden?
“We hebben de Sydney Opera House bezocht en de Sydney Harbour Bridge. Maar er is nog zoveel te zien in de stad. Ik ben een stad als Rotterdam gewend, maar Sydney is drie tot vier keer zo groot. We hebben buiten Sydney de Blue Mountains bezocht. Heel mooi. Als je alle hotspots van Australië wil zien ben je wel een paar weken onderweg. The Great Barrier Reef lijkt mij ook mooi om te zien, maar ik ben hier vooral voor het voetbal. Onze agenda zit ook aardig vol. Ook omdat we voor uitwedstrijden soms vrij lang onderweg zijn. Van Sydney naar Perth is vierduizend kilometer. Alleen tegen Newcastle en Central Coast kunnen we met de bus. In een land als Australië merk je echt hoe klein Nederland is.”
Volg je het Nederlandse voetbal nog vanuit Australië of is dat lastig met het tijdsverschil?
“Nou, live volgen is inderdaad niet altijd te doen. Dan moet ik echt de wekker zetten. Het is hier tien uur later dan bij jullie, maar als ik ’s ochtends wakker word kijk ik via internet wel vaak even beelden terug van de Eredivisie of de Champions League. Ik heb Feyenoord zo ook gevolgd. Feyenoord blijft toch wel mijn club. Ik vind dat ze het met drie punten nog heel goed hebben gedaan in de Champions League. Ze zaten in een hele zware groep. Ik heb er veertien jaar gespeeld, maar ben ook supporter. Daarnaast blijf ik uitslagen van mijn oude clubs NAC, De Graafschap, Heerenveen en Roda JC volgen.”
Zien we je nog terug in de Eredivisie of heb je de smaak te pakken van het leven in het buitenland?
“Ik heb nog een contract tot het einde van dit seizoen, maar ze hebben al aangegeven langer met mij door te willen. Ik sta daar ook zeker voor open. Mijn vrouw en ik hebben het hier goed. We hebben een zoon van anderhalf. We zijn wel ver van familie en vrienden, maar zij komen geregeld deze kant op. Mijn vader is er nu en mijn moeder komt nog. Met Oud en Nieuw komen vrienden uit Nederland hier. We zijn benieuwd naar het vuurwerk vanaf Harbour Bridge. Dat schijnt erg mooi te zijn. Ik denk dat we het vanuit onze tuin kunnen zien. En gelijk voor een nieuwjaarsduik ons zwembadje in, haha.”