Laatste nieuws
10.50Treurig moment in de 26e minuut zorgt ervoor dat voorspelling van Tuchel niet gaat uitkomen
10.49Lovende woorden voor Ten Hag en Slot: 'Alles in zich om in Engeland te slagen'
10.43Maleisisch international zwaargewond in ziekenhuis na aanval met bijtend zuur
10.30Van Bommel lijkt na 'geslaagde Antwerp-kuur' klaar voor nieuw trainersavontuur
10.28The Athletic weet met welke club Marco Reus al heeft gesproken over transfer
10.20Italiaanse topspits (en PEC-flop) maakt Nederlandse familie dolgelukkig: ‘We zijn zo trots’
10.20Geflopt in de Premier League, goud waard in Champions League: dit is invalspits Joselu (34) van Real Madrid
10.19Schouten: 'Ik snap het heel goed als hij een keer toe is aan de volgende stap'
10.17Van fan naar Man of the Match: 'Zelfs in mijn beste dromen was dit niet gebeurd'
10.10Wonder of gewoonte voor Real Madrid? In Spanje zijn ze het niet eens
10.04Jahanbakhsh geeft Gimenez één concreet advies mee bij stap naar Premier League
09.52'Transfervrije Reus voert gesprekken en kan samenspelen met boezemvriend'
09.33Jahanbakhsh helpt Gimenez met mogelijke vervolgstap: 'Al veel over gesproken'
09.32Bellingham treft oude liefde in Champions League-finale: 'Dat zal heel raar zijn'
09.15Van Feyenoord naar derde niveau België: 'Schrok me het leplazarus van het tempo'
09.11Brands deelt transferwensen PSV: 'Daar kijken we nu eerst naar'
09.01Twee fouten bij 'rampzalige beslissing' in minuut 113 op drempel CL-finale
09.00Dit is het complete speelschema voor het EK 2024 in Duitsland
08.55Veerman: ‘Na afloop deden ze bij NEC net alsof ze het Argentijnse elftal waren’
08.47Tuchel kookt van woede: 'Geen tijd voor excuses na deze grove fouten!'
08.40Woede en ongeloof bij Bayern München na ‘rampzalige’ fout arbitrage in Champions League: ‘Het is een schande’
08.38Joselu van fan naar matchwinner: 'Zelfs in mijn beste dromen was dit niet gebeurd'
08.29PSV in de wachtkamer: 'Ik weet nog niet of ik blijf of ga vertrekken'
08.15PSV moet ook met nieuwe CL-gelden uitgaande transfer doen
08.12'Koeman heeft mij min of meer gezegd dat ik achter Frenkie zit voor het EK'
08.10Real velt Bayern in slotfase en bereikt wederom Champions League-finale
08.00'Wonder op wonder' zorgt voor ongeloof in Spanje: 'Episch routinewerk'
07.55ED onthult het bedrag dat PSV wil betalen om Driouech los te weken bij Excelsior
07.30Voetbal op tv: Bayer Leverkusen tegen AS Roma, Aston Villa wil revanche
07.25Ancelotti wuift kritiek Bayern München weg en beschuldigt ploeg van hypocrisie
07.24Bericht Lang zorgt voor opschudding: 'Slechte zaak, zet mensen in kwaad daglicht'
07.02Ancelotti countert na klaagzang Bayern: 'En de schwalbe van Kimmich dan?'
06.45'Driouech wil 'heel graag' naar PSV, vraagprijs Excelsior is Stewart te fors'
03.05Voetbalpodcast | ‘Johan Cruijff zou zich omdraaien in het graf met de wissels van Thomas Tuchel’
03.00Voetbalpodcast | ‘Johan Cruijff zou zich omdraaien in het graf met de wissels van Thomas Tuchel’
Resultaten x
avonturiers

Anton Fase bevond zich in Bulgarije in het wilde westen: “De geruchten gingen dat de clubpresident was ontvoerd door de maffia”

FK Kauno Zalgiris gaat Europa in. Anton Fase (22) schoot zijn ploeg hoogstpersoonlijk naar een clubrecord in de Litouwse competitie: tweede. Voorafgaand aan het sportieve succes ging echter een hoop ellende in Bulgarije. Hij vertelt over een gegijzelde president, betalingsproblemen en premies.
 

06-12-2022 09:00 door Tim van Sintfiet

FK Kauno Zalgiris, ook wij moeten het even opzoeken. Litouwen dus. Anton Fase lacht. Hij herkent zich in het tafereel. “Mijn eerste gedachte toen de club mij benaderde? Die was alles behalve positief.” Niet geheel zonder reden. De linksbuiten uit Haarlem had er net een mislukt avontuur in Bulgarije opzitten toen de groenhemden interesse toonden. Hij maakte de overstap na Botev Vratsa nadat hij bij NEC geen contractverlenging kreeg. De rechtspoot wilde niet te lang zonder club zitten en had enkele opties in Nederland. “Plots meldde zich een stabiele middenmoter uit Bulgarije. Ik deed wat research en het zag er goed uit.”


Koek en ei

“Het wilde westen”, zo noemt Fase zijn tijd in Bulgarije achteraf gezien lachend. Bij aankomst op Sofia Airport leek alles koek en ei. De directeur van Botev Vratsa haalde hem op en samen hadden ze een leuk gesprek over voetbal en de geschiedenis van de club. Hij kreeg een appartement aan de voet van een berg en elke morgen scheen de zon fantastisch door de ramen. “Dat leverde fraaie fotomomenten op.” Ook over de faciliteiten van de voetbalclub is de buitenspeler lovend. “Daar was niks mee. Alles was tot in de puntjes geregeld. Daar kan ik niks slechts over zeggen. Dat geldt overigens ook voor mijn teamgenoten. We hadden een leuke groep en ze konden allemaal een balletje trappen.” De velden waren alleen iets minder vlak en groen dan in zijn tijd bij AZ en NEC. “Dat is verder geen groot probleem. Je moet roeien met de riemen die je hebt en op een minder veld kan ik meer mijn techniek etaleren om de bal onder controle te houden. Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Ontvoering

Het ging echter snel bergafwaarts. De ploeg verloor meer dan ze wonnen en dat leidde tot ontslag van de Braziliaanse trainer. “Toen kwam er een Bulgaar die geen Engels sprak. Alles moest via een tolk gaan en dat zorgde weleens voor problemen.” Op een gegeven moment keek Fase een wedstrijd van een concurrent op televisie. Het team kreeg een strafschop en een speler wilde de bal nemen. “Komt de president het veld op: hij wijst een andere voetballer aan die de pingel moet schieten. Toen vroeg ik mij even af waar ik terecht was gekomen. Uiteindelijk had de gebeurtenis te maken met degradatievoetbal. Het is voor clubs financieel ontzettend belangrijk om op het hoogste niveau te blijven. Anders krijgen ze minder inkomsten binnen. Dat wordt met premies voor de spelers ook erg gestimuleerd.”

Zelf kreeg Fase ook te maken met geldproblemen nadat salarisstortingen niet op tijd kwamen. De club had schulden en kon spelers daardoor niet betalen. Uiteindelijk ontbond de buitenspeler zijn contract en pas bij terugkomst in Nederland kreeg hij een deel van zijn salaris. “Dat kan daar helaas allemaal. Zo was ik eens op trainingskamp in Albanië. Opeens was de president van de club weg. Volgens de geruchten was hij ontvoerd door de maffia. De volgende dag was hij er weer en hij acteerde alsof er niks gebeurd was.”

 


Clubtopscorer

Nadat Fase weer in Nederland was, benaderde een Cypriotisch team hem. Hij vloog naar het eiland, maar het voelde niet goed. “Na Bulgarije was ik iets kieskeuriger geworden. Net toen ik weer naar huis wilde gaan, belde Kauno Zalgiris. Zij hadden al eens interesse getoond en ik besloot het een kans te geven.” Direct boekte hij een vlucht naar Litouwen. Hij ontvingen ‘lieve mensen’ hem. Mede daardoor durfde hij het aan. Van die beslissing heeft de buitenspeler tot nu toe nog geen moment spijt gehad.

Met negen doelpunten mag Fase zich de clubtopscorer van het afgelopen seizoen noemen. Het stadion van FK Kauno Zalgiris bevindt zich in Kaunas. De op een na grootste stad van Litouwen. De speler woont in hetzelfde appartementencomplex als zijn twee Nederlands teamgenoten Jason Noslin en Ryan Trotman. “Daardoor voelde ik me gelijk thuis en er is veel te doen. Qua drukte lijkt het op wat ik gewend ben van Nederland. Er wonen bijna driehonderdduizend mensen.” De stad is bekend vanwege de pracht en praal van het centrum en de vele historische gebouwen. Dit jaar is Kaunas uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. “Dat zie je overal terug. Er zijn veel opvoeringen en activiteiten. Het ziet er allemaal leuk uit, al ga ik zelf liever shoppen.”

Kauno Zalgiris bevond zich bij komst van de buitenspeler in de middenmoot, daarna volgde een fraaie opmars. In de laatste wedstrijd won de runner-up van de kampioen. Door die winst eindigde het team als tweede en stelden ze Europees voetbal veilig. “Ik scoorde één keer”, voegt de aanvaller grijzend eraan toe.

Doel

“Ik mis alleen mijn familie. Dat is minder. Ik ben het gewend door Bulgarije en Nijmegen en het geeft een bepaalde rust, maar het gevaar is dat je te veel gaat wennen aan alleen zijn.” Om de dagen toch te vullen zit Fase veel in de gym. “Ik heb niks anders te doen, dus dan kan ik beter proberen om mezelf verder te ontwikkelen.” Heeft hij dan bepaalde doelen die bereikt moeten worden? Nee, aan vooruitplannen doet de aanvaller niet. “Ik wil zo hoog mogelijk spelen en lekker voetballen. Verder heb ik geen concrete doelstelling. Ik wil aan het einde van mijn carrière terugkijken en trots zijn op wat ik heb bereikt. “

 

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <