Laatste nieuws
08.24'Zwartste scenario voor Ajax: Moro breekt sleutelbeen en ondergaat operatie'
08.23Van Hanegem haalt uit: 'Is dit nou het allergrootste talent dat we hebben?'
08.03Ook na nederlaag nog rustig in Rotterdam: 'Feyenoord wordt gewoon tweede'
08.00Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz gaat ingrijpen na bekerthriller met Excelsior
07.26Kieft kritisch op PSV-duo: 'Als je dan terugdenkt aan Depay en Gakpo...'
07.15Plottwist: 'Bayern-ster draait 180 graden en laat Real Madrid blauwtje lopen'
06.02Dribbelaar Cathline leert van Haller bij FC Utrecht: 'Volg al zijn adviezen op'
03.00Vermoedelijke opstelling PSV
00.50Met Schotse legende Law overleed laatste lid van heilige drie-eenheid United
00.20Manchester United-icoon en Gouden Bal-winnaar Denis Law (84) overleden
00.15Excelsior geïnteresseerd in Feyenoord-talent: 'Geen geheim dat ze hem willen'

Gisteren

23.56Valladolid-trainer heeft geen goed nieuws voor Ajax: 'Moro-blessure lijkt serieus'
23.47Coach Valladolid vreest het ergste voor Ajax-target Raúl Moro
23.46België ontslaat tweede bondscoach in drie uur
23.35LIVE TRANSFERS: AC Milan geeft voorkeur aan Walker en laat United-spits zitten
23.30Topscorer Steijn kreeg advies van Van Nistelrooij: 'Dan weet de keeper het niet'
23.22'Diks in Duitse belangstelling, Real lijkt mis te tasten bij gewenste back'
23.10'Juventus woedend: PSG-transfer van de baan na 'amateuristische fout' in Parijs
23.06Ranieri laat aan Rensch zien wat hij nodig heeft op de rechterflank
23.02Club waar het allemaal begon zet alles op alles voor terugkeer Neymar
23.02Voormalig werkgever zet alles op alles voor terugkeer Neymar
22.54Sahin verder onder druk bij Borussia Dortmund na derde nederlaag op een rij
22.50Drama voor Ajax: toptarget Moro zwaargeblesseerd, vrees voor gebroken sleutelbeen
22.36Ajax-target Raúl Moro valt opnieuw geblesseerd uit in Spanje
22.33AZ-speler 'beste van de Eredivisie': 'Zou een versterking zijn voor het Nederlands Elftal'
22.32Kvaratschelia voor 70 miljoen euro naar PSG, duurste transfer deze winter
22.30Borussia Dortmund wéér onderuit, Götze en co. verstevigen derde plek
22.24Druk op Sahin neemt verder toe: Frankfurt heeft City-target Marmoush niet nodig
22.14Kvaratskhelia rondt toptransfer definitief af en meldt zich bij PSG
22.10Koploper Volendam profiteert van verlies Excelsior, twee duels tijdelijk stilgelegd
22.06West Brom herenigd met succesmanager
22.00'Serie A-clubs in de rij voor Ajax-verdediger, speler wil in Amsterdam blijven'
21.56Helemaal rond: Kvaratskhelia voor megabedrag van Napoli naar PSG
21.55Ould-Chikh maakt belofte aan Salah waar op gouden avond voor Volendam
21.54Koploper Volendam deelt dreun uit aan Vitesse, concurrenten lopen averij op
Resultaten x
avonturiers

Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”

Als broekie zonder enige kennis van Hongkong stapte Freek Schipper (39) ruim vijftien jaar geleden het vliegtuig in. Op het vliegveld kocht hij snel een boekje met reisinformatie over de stad en hij maakte zich op voor een studieperiode van een halfjaar. Tegenwoordig zit hij er nog steeds. De middenvelder woont samen met zijn Australische verloofde en voetbalt voor Hong Kong FC. Hij vertelt over zijn Chinese naam, een ontmoeting met Tony Sealy en verschillen met Nederland.

10-01-2023 08:00 door Tim van Sintfiet

Scrol door Freek Schippers zijn Instagrampagina en de meesten schatten hem eind twintig. Een indrukwekkende sixpack maakt mannen jaloers en vrouwen verlegen. “Toch tik ik in oktober de veertig aan”, grijnst hij. Zijn geheim: sporten. Iets waar zijn nieuwe landgenoten in het begin aan moesten wennen. “Opeens meldden ze dat ik minder moest eten. Volgens hen werd ik te dik. Het was spiermassa, maar dat snapten zij niet.” Afgelopen jaar speelde de Amsterdammer zijn 250e competitiewedstrijd voor de witten uit Hongkong. Het volgende doel? “Op het hoogste niveau blijven spelen tot in mijn veertiger jaren.”

 

Universiteitsteam
In Nederland volgde Schipper de opleiding European Studies. Daarvoor moest hij een halfjaar op uitwisseling. “Een Europese stad ligt voor de hand, maar ik had al eens gebackpackt in Thailand en een nieuw Aziatisch avontuur sprak me aan.” Hij had één eis: geen tweede keer Bangkok. De middenvelder wilde een nieuwe omgeving verkennen. “Opeens vloog ik naar Hongkong. Daar ben ik op de universiteit begonnen en zij hadden een eigen voetbalteam. Ik wilde graag blijven spelen om fit in Nederland terug te keren. Bij terugkomst kon ik zo gelijk starten bij mijn amateurclub DVVA in Amsterdam.” Hij schreef zich in voor een selectieronde. Met vlag en wimpel doorstond hij die test. “We waren met ruim honderd man, maar slechts een handjevol kon echt voetballen.”

Al snel veroverde hij een basisplaats in het universiteitsteam en wekelijks blonk Schipper uit. Hij speelde tegen andere scholen uit de stad en viel op bij de vader van een teamgenoot. “Hij sponsorde een voetbalclub en daar was ik welkom. Ik had er oren naar en de geringe vergoeding was een welkome aanvulling als student.” Voor het laatste deel van zijn studieperiode verruilde hij zijn schoolteam voor Mutual FC, uitkomend op het tweede niveau van Hongkong. In één van zijn laatste wedstrijden nam zijn ploeg het op tegen het team vol expats van Hong Kong FC. “De aanvoerder sprak mij na het duel aan: ik was van harte welkom.” De middenvelder vertrok echter naar Nederland en kon niet op het aanbod ingaan.

Tweede team
 “Uiteindelijk keerde ik één jaar later terug voor een Master Journalistiek. Gelijk zocht ik uit waar én wanneer Hong Kong FC trainde. Ik ging langs, maar de aanvoerder was er niet.” Schipper stapte af op de trainer. Dat bleek Tony Sealy te zijn. Oud-speler van onder meer Leicester City, Fulham en Brentford. Die leek niet bepaald onder de indruk. “Hij dacht vast dat ik gek was. Even meetrainen met de ploeg?Nee dat ging niet.” De coach wees naar een ander veld. Daarop trainde het tweede elftal en met die selectie mocht de middenvelder meedoen. De coach van het tweede team liep snel terug naar het hoofdveld. “Ik was te goed voor zijn ploeg.” Na een oefenwedstrijd won hij het vertrouwen van Sealy en mocht de rechtspoot definitief aansluiten.

Na afloop van zijn master kreeg Schipper een Chinees werkvisum. Daarop besloot hij te blijven. De Amsterdammer werkte voor verschillende startups en bleef voetballen. Bij Hong Kong FC speelt hij nu vijftien jaar. De club is opgericht in 1886 en leden moeten dertigduizend euro per jaar betalen om lid te zijn. Schipper is daarvan vrijgesteld omdat hij in het eerste voetbalt. “Het is een traditionele club. Sinds twee jaar mogen spelers pas betaald worden. Daarvoor was dat volgens de reglementen niet toegestaan.” Toch werkt hij zelf naast zijn Chinese voetbalcarrière. Journalistiek is het niet geworden. “Ik ben managing directer bij een online bookingsplatform in evenementenruimtes in Hongkong. Bij ons kunnen klanten bijvoorbeeld hun locatie voor een bruiloft vinden. Binnenkort breiden we uit naar Shanghai.”

Europa League
Hij voelt zich helemaal thuis aan de andere kant van de wereld. Een aantal jaar terug speelde Schipper tegen grootheden als Diego Forlan, Mateja Kezman en oud NEC’er Krisztian Vadocz. “In die tijd waren er enkele steenrijke clubeigenaren die het voetbal graag promootte. Toen zijn er topspelers gekomen. Tegenwoordig is dat niet meer. Toch lopen er nog steeds goede jongens rond. Zo heeft onze concurrent een oud-jeugdspeler van Manchester City in de gelederen.”

Sportief gaat het dit seizoen voor de wind. Zijn team staat vierde in de Hong Kong Premier League. “Dat is het hoogste niveau van de stad en er doen tien clubs mee. De eerste drie kwalificeren zich voor de Aziatische versie van de Europa League. Met een beetje geluk lukt ons dat. Maar aangezien we semiprof zijn, betalen we zelf onze vlucht en hostel.” Ondanks zijn leeftijd staat Schipper nog veelvuldig in de basis. Al maakt hij nog maar zelden de negentig minuten vol. “Na driekwart wedstrijd is de pijp leeg”, lacht hij. Het niveau in Hongkong vergelijkt hij met de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie. “Maar het is lastig. Het is hier heter en de luchtvochtigheid ligt hoger. Technisch heeft iedereen een hoog niveau, maar het tempo is lager.”

De stijl doet hem aan de Spaanse speelwijze denken. Teams blijven altijd voetballen. “Zelfs bij een 3-0 achterstand. Overigens is het spel absoluut niet fysiek.” In zijn eerste wedstrijden pakte Schipper zelfs gele kaarten voor acties die Nederlandse arbiters niet eens met een vrije trap bestraffen. Teams in de Hong Kong Premier League mogen slechts vijf buitenlandse spelers per wedstrijd opstellen. Omdat Hong Kong FC uit expats bestaat, hebben zij dispensatie gekregen om met acht buitenlanders te spelen. “Maar doordat ik hier al lang zit, heb ik een Chinese Identity Card gekregen. Ik heb niet de nationaliteit, maar ze zien me wel als een ‘local’. Ik tel daardoor als buitenlander.”

Hipet
‘Local’ Schipper spreekt geen Kantonees (Chinese dialect in Hongkong). “Eten bestellen in een restaurant lukt enigszins, maar een normaal gesprek voeren is moeilijk. Alleen het repertoire scheldwoorden is op orde”, lacht hij. “Kantonees heeft slechts enkele klanken en die hebben allemaal meerdere betekenissen. Dat maakt het lastig.” Na wedstrijden riepen fans vaker ‘Hipet’ richting de middenvelder. Die had geen idee dat ze dat tegen hem riepen. “Bleek dat mijn achternaam in het Kantonees te zijn. Je spreekt het overigens uit als ‘heepet’.”

‘Hipet’ trekt er in Hongkong regelmatig op uit. Hij is vaste gast bij één van zijn vele lievelingsrestaurants en hiket graag in de heuvels en natuurparken. “Ook hebben we hier prachtige tropische stranden. Binnen twintig minuten lig je met je cocktail aan zee.” Zelf woont Schipper midden in de binnenstad van de wereldstad. Zijn appartement is omringd door hoge wolkenkrabbers. “Normaal kon ik het laten, maar nu zit ik in Australië”, lacht hij via FaceTime. Zit er een nieuw avontuur aan te komen? “Nee hoor, voor de feestdagen zat ik bij mijn schoonfamilie en nu reizen we door het land. Daarna gaan we terug naar Hongkong.”

Toch is er een kans dat Schipper op den duur terugkeert naar Nederland. “Mijn vriendin heeft naast een Australisch paspoort, een Grieks paspoort. Nederland is net als Australië een reële optie.” In de coronatijd dacht hij al eens aan teruggaan. De strenge coronaregels en de toename van de Chinese invloeden lieten hem twijfelen. “Uiteindelijk zijn we gebleven, maar je ziet het aantal expats afnemen. Wellicht keren we in de toekomst terug.” Een ding staat vast. Dan hoeft hij de wekker niet meer om 3.00 uur 's nachts te zetten om wedstrijden van zijn geliefde Feyenoord of het Nederlands elftal live te kijken. “Alleen daarvoor zou ik al teruggaan”, grijnst de Feyenoordfan.


 




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Wie is Manchester City-aanwinst Abdukodir Khusanov?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... John Guidetti?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.