De eerste helft tussen Ajax en sc Heerenveen van anderhalve week geleden ging de eerste helft gelijk op. In de tegenaanval bleken de Ajax-verdedigers kwetsbaar. Een van de spelers die daar verantwoordelijk voor was, was de pijlsnelle Mitchell van Bergen, zoon van ex-prof Carlo van Bergen. “Pa heeft best veel verstand van voetbal en was volgens mij best een goede speler, maar hij was niet zo snel als ik”, vertelde Van Bergen in 2017 al in De Telegraaf.
Debutant
Mitchell van Bergen is met zestien jaar, 3 maanden en 21 dagen de jongste debutant in de geschiedenis van Vitesse. De aanvaller was het grote talent in de jeugdopleiding op Papendal, maar na zijn debuut kwam hij lange tijd niet meer aan de beurt in het eerste elftal en zat hij soms niet eens bij de wedstrijdselectie. “Dat was lastig. Als ik niet speel, ben ik chagrijnig”, aldus Van Bergen eerder dit jaar tegen het Brabants Dagblad. “Ik wil gewoon lekker voetballen.”
Toen Vitesse vorig jaar weer twee nieuwe spelers binnenhaalde voor de positie van Van Bergen wist de Ossenaar: ik wil weg uit Arnhem. Voor een schappelijke prijs maakte hij de stap naar Friesland, waar hij goed werd opgevangen en hij vrijwel direct begon te presteren. De aanloop in Heerenveen duurde even, maar toen hij midden november zijn eerste basisplek toebedeeld kreeg is het snel gegaan. Van Bergen was al gauw niet meer weg te denken uit het basiselftal en sloot het seizoen af met zeven doelpunten en twee assists.
Een assist tegen Ajax
Dit jaar staat hij voorlopig op drie beslissende voorzetten en een doelpunt. Het rendement van de vleugelspeler kan nog beter, maar zijn spel is ook dit seizoen weer veelbelovend. Hij heeft de gave om op de vierkante centimeter een tegenstander te passeren. “Het spel dat deze ploeg wil spelen, past bovendien heel goed bij me. Ik probeer altijd vrijuit te voetballen”, zei Van Bergen vorig jaar tegen de Leeuwarder Courant. Bij sc Heerenveen is hij volledig tot wasdom gekomen, maar hoe verhoudt zich dat tot de buitenspelers die nog net een niveautje hoger voetballen, zoals Bruma (PSV), Steven Berghuis (Feyenoord en Calvin Stengs (AZ)? We vergelijken hen via WhoScored.com.
Dribbelaar
We analyseren de aanvallende cijfers en de statistieken wat betreft passing. Qua rendement blijkt Van Bergen niet uit de toon te vallen, enkel Steven Berghuis is vaker direct betrokken geweest bij een doelpunt dit seizoen. Een aantal dingen valt wel op aan de cijfers van Van Bergen. Ten eerste zijn uitstekende kwaliteiten als dribbelaar, want hij heeft met 2.4 geslaagde dribbels per wedstrijd een hoger percentage dan Berghuis (1.4), Stengs (1.5) en Bruma (2). Ten tweede valt op dat Van Bergen minder vaak van de bal wordt gezet en minder vaak balverlies lijdt door een slechte controle. En dat bij sc Heerenveen, dat toch vaker onder druk gezet wordt dan Feyenoord, AZ en PSV.
Dat valt ook terug te zien aan het aantal passes van Van Bergen in een wedstrijd. Gemiddeld 29.4, terwijl dat bij Stengs (44.3), Berghuis (46.4) en Bruma (41) veel hoger ligt. Desondanks houdt Van Bergen gelijke tred met Stengs wat betreft gemiddeld aantal sleutelpasses. Met zijn slagingspercentage van 79.1 doet hij het ook prima in de passing. Alleen Berghuis doet het beter dan de Brabander. Wat zeggen de cijfers? Van Bergen is een speler die zeker op de tegenaanval dodelijk is. Het zegt nog niet veel over zijn spel in de kleine ruimte, maar als hij zo door blijft gaan, dan zal Van Bergen een prima opvolger kunnen zijn voor bijvoorbeeld Stengs bij AZ of Berghuis bij Feyenoord. De net twintigjarige Van Bergen is een interessante speler om in de gaten te houden.