Niet in de top, verklappen we alvast. Spanje, Duitsland, Italië en Engeland scoren eigenlijk altijd het hoogste en zullen dus hun vier startbewijzen voor de Champions League zo snel niet kwijtspelen. Ook Frankrijk is stabiel als nummer vijf: niet goed genoeg voor de absolute top, maar onbedreigd door de landen eronder. Er staan daaronder alleen nog vijftig landen op de lijst, en daar vinden wél significante verschuivingen plaats. Eens kijken wie er profiteert en wie juist niet, nu straks de resultaten uit 2015 worden geschrapt en vervangen worden door die uit 2020.
Stijger: Schotland
In zekere zin kun je ook profiteren van slechte prestaties in Europa. Dan krijg je weinig tickets, en de ploegen die nog wel meedoen moeten al heel vroeg beginnen en kunnen dus tegen heel zwakke teams punten scoren. Dat is precies wat Celtic en Rangers gedaan hebben. Laatstgenoemde schakelde woensdagavond ook nog Sporting Braga uit, waardoor Schotland nog een plaatsje klom. Van plek twintig hebben ze nu plek dertien beet (en vorig jaar stonden ze 26e). Als beloning mag Schotland twee ploegen inschrijven voor de Champions League van 2022.
Daler: Tsjechië
Nog niet zo lang geleden was Tsjechië een concurrent voor Nederland in deze rangschikking. Het is maar om aan te geven dat het in voetbal verdomd snel kan draaien. De Tsjechische clubs draaiden een armoedig jaar en liggen er allemaal uit. Om het erger te maken voor de beste bierdrinkers ter wereld: volgend seizoen vervalt het sterkste seizoen dat ze in de huidige lijst hebben en kelderen ze echt keihard de Europese middenmoot in. Het wordt zomervoetbal voor de Tsjechen.
Stijger: Luxemburg
Het zijn woorden die we niet vaak typen zonder ze tenminste een klein beetje ironisch te bedoelen, maar we kunnen er echt niet omheen wat betreft de huidige lijst: Luxemburg stoomt op. Het groothertogdom steeg van 48 naar 43 naar 34, dit seizoen natuurlijk omdat Dudelange de groepsfase van het toernooi haalde. Voor u begint te lachen: ze hebben dit seizoen meer punten gepakt dan Nederland in het seizoen 2017-18. Die opmars heeft precies één team één voorronde gescheeld, en ze zullen nog tien plekken moeten stijgen voor ze er nog eentje veroveren. Sterkte.
Daler: Zwitserland
Zo heel lang is het niet geleden, dat Europa naar Zwitserland keek als voorbeeld van hoe een klein land zich Europees staande kon houden. Das war einmal: de vlucht is ingezet: twee zwakke seizoenen en de Zwitsers, ook al een voormalige concurrent van Nederland, zakken naar plek twintig. Wel met de aantekening dat FC Basel, zo goed als zeker door in de Europa League, nog iets zou kunnen sprokkelen.