Abe Lenstra
We trappen de lijst af met het boegbeeld van sc Heerenveen: sc Heerenveen. Letterlijk boegbeeld, want er staat een standbeeld van de Abe Lenstra voor het stadion. De Friese ster brak in 1936 door bij de club waar hij een legende zou worden, als 15-jarige debuteerde hij al. Hij werd negen keer kampioen van de Noordelijke klasse en greep net naast de landstitel. Tegen Ajax boog hij vrijwel in zijn eentje een 1-5 achterstand om in een 6-5 overwinning, Lenstra speelde 18 jaar lang bij Heerenveen, scoorde (volgens de overlevering) 523 keer in 500 wedstrijden en werd één van de beste Nederlandse aanvallers aller tijden.
Ruud van Nistelrooij
We maken een enorme sprong in de tijd. 43 jaar na het vertrek van Lenstra bij sc Heerenveen streek er een nieuwe topspits neer in het Friese dorp. Ruud van Nistelrooij is een geboren en getogen Brabander, maar speelde toch een jaartje in Friesland. Na vier jaar FC Den Bosch wilde hij de volgende stap zetten. Foppe de Haan haalde hem voor 650.000 gulden binnen en zag dat Van The Man meteen indruk maakte. Hoewel hij nog niet meteen veel scoorde, waren de fans ook overtuigd. Van Nistelrooij was een beest in het veld, maar toonde zich na de wedstrijd als een rustige sympathieke man. Het maakte hem mateloos populair. Veel Friese supporters baalden dan ook dat hij na een jaar voor 12 miljoen gulden naar PSV vertrok.
Marcus Allbäck
Op deze plek hebben we lang getwijfeld tussen Gerald Sibon en Marcus Albäck. Waar de boomlange Nederlandse spits makkelijk scoorde en zijn ploeg een prijs bezorgde, had de Zweedse voetballer een erg goede techniek en liet hij zien extra klasse te bezitten. Het doorspitten van een aantal forums leert dat Allbäck bij de meeste fans nog populairder was. Hij was 26 toen Heerenveen hem aantrok, maar was internationaal dus nog nooit doorgebroken. Dat veranderde na zijn periode in Friesland. Bij sc Heerenveen toonde hij zich een goed aanspeelpunt en scoorde hij makkelijk, Allbäck was daarnaast een echte persoonlijkheid. Na anderhalf jaar vertrok hij alweer voor 3,5 miljoen euro naar Aston Villa.
Klaas-Jan Huntelaar
Toen Klaas-Jan Huntelaar niet doorbrak bij PSV, was hij er aardig kapot van. Zijn revanche zou echter keihard zijn. Via De Graafschap en AGOVV Apeldoorn kwam hij bij sc Heerenveen terecht. Riemer van der Velde had hem aan de lopende band zien scoren in de eerste divisie en durfde het wel met hem aan. Het bleek een gouden zet, want in zijn eerste Friese jaar scoorde Huntelaar ook op een hoger niveau makkelijk. Feyenoord werd concreet, maar de spits bleef bij Heerenveen. In het seizoen had hij al 17 doelpunten gemaakt in een half seizoen en toen sloeg Ajax toe. Het tikte negen miljoen euro af en Huntelaar werd ook in de hoofdstad een sensatie.
Danijel Pranji?
Door met Daniël Pranjic, een speler die al een half voetballeven erop had zitten, voor hij naar Heerenveen vertrok. Voor de fans was hij echter vooral een grote onbekende. Na een goed eerste seizoen was hij echter al in de harten gesloten en van linksback middenvelder geworden. Hij speelde met lef, gaf veel assists en schoot ook nog wel eens een strafschop binnen. In 2008 scoorde hij met een prachtige panenka tegen het grote AC Milan en een jaar later dwong hij een prachtige transfer af. Pranjic was namelijk door Louis van Gaal naar Bayern München gehaald, waar hij uiteindelijk tweemaal de finale van de Champions League zou halen.
Afonso Alves
In het Abe Lenstra stadion speelden met Alfred Finnbogason, Lasse Nilsson, Miralem Sulejmani en Bas Dost succesvolle aanvallers die niet in deze lijst zijn opgenomen. Er moesten keuzes gemaakt worden en de keuze is in dit geval op Afonso Alves gevallen. De Braziliaan die in Zweden was beland toen hij werd opgepikt door Heerenveen. Hij werd de recordaankoop van Heerenveen voor 4,5 miljoen euro en liet al snel zien waarom. Alves leek erg makkelijk te voetballen en scoorde aan de lopende band, met kopballen, intikkers, afstandschoten en vrije trappen. Hij maakte 34 treffers in 31 wedstrijden en dus was er veel interesse. Heerenveen kwam er met de geïnteresseerden niet uit en daarom weigerde Alves te voetballen. In het seizoen 2007/08 speelde hij slechts weinig, maar de wedstrijd tegen Heracles werd memorabel doordat hij zeven (!) doelpunten maakte. In de winter kreeg hij alsnog zijn transfer, voor 20 miljoen euro naar Middlesbrough.
Hakim Ziyech
We sluiten de lijst af met de enige speler die nog altijd veel succes heeft, sterker Hakim Ziyech heeft recent een transfer naar de wereldtop gemaakt. Daarnaast is hij ook de enige speler die uit de jeugdopleiding van de Friezen komt. Hij werd op zijn 14e uit Dronten gehaald en kwam in een gastgezin te wonen. De jeugdtrainers genoten van de ruwe diamant en het was dan ook niet gek dat hij doorbrak. Onder Marco van Basten werd hij van een jong talent, de beste speler van de club en uiteindelijk was het in 2014 tijdens om een stap te maken. Via FC Twente belandde hij twee jaar later bij Ajax en daar werd hij meerdere malen de beste speler van de Eredivisie. Ziyech schitterde in de Champions League tegen de absolute wereldtop en dwong zo een transfer af naar Chelsea.