Er is bovendien enige haast geboden. Het EK is nog wel een klein jaartje weg, maar over twee weken staat Robert Lewandowski met tien vrienden op de stoep voor een wedstrijd om de Nations League in de Johan Cruijff ArenA. Het toernooi zelf was een mooie manier om wat goodwill terug te winnen in het land, maar deze nieuwe editie vormt bovendien een mooi oefenrondje voor wie er ook bondscoach wordt. Eric Gudde, de directeur van de KNVB, liet zich al eens ontvallen dat een buitenlandse bondscoach voor hem 'volstrekt bespreekbaar' was. Dan steken we maar van wal!
Lang geleden
Ben je onder de vijftig? Dan is de kans levensgroot dat je je geen buitenlandse bondscoach kan herinneren. De laatste buitenlandse elftalbepaler in een land met miljoenen bondscoaches was Ernst Happel. Gezien diens staat van dienst na zijn werk bij ADO Den Haag en voornamelijk Feyenoord kan je niet beweren dat de Oostenrijker het land niet kende. Integendeel. Happel sprak de taal en haalde de WK-finale van 1978 in Argentinië. In de jaren '60 kende Nederland veel bondscoaches met een ander paspoort, maar allemaal hadden ze een band met het land van Maas en Waal. Elek Schwartz en Denis Neville trainden er bijvoorbeeld een club. George Keßler had een Nederlandse moeder.
In naoorlogs Nederland zou het een primeur zijn als er een buitenlander wordt aangesteld zonder een aantoonbare link met Nederland, iets dat in pakweg België bijvoorbeeld al veel vaker is gebeurd. Er zijn stemmen te horen dat het tegen het idee van nationale ploegen indruist om een bondscoach uit het buitenland te halen. In die discussie zullen we ons niet mengen. Wij kunnen enkel naar enkele kandidaten kijken. De Nederlandse namen en situaties zijn bekend, welke andere trainers zouden een optie zijn?
Le Professeur
De meest in het oog springende naam is natuurlijk die van Arsène Wenger. De Fransman zou zijn diensten in Zeist al hebben aangeboden. Wenger is vrij man, kent een hoop van de wereld en zou met dit jonge Oranje graag nog een laatste klusje doen. Wat voor hem spreekt is zijn favoriete manier van voetballen: die moet in Nederland makkelijk te implementeren zijn. Contra: is hij nog wel 'in touch' met de wetten van het topvoetbal? In zijn laatste jaren als clubtrainer groeiden die twijfels al, en nu is hij al twee jaar niet meer aan de bak.
Andere kandidaten? De Duitser Ralf Rangnick is een interessant figuur. Hij leek op weg naar een dienstverband bij AC Milan, maar werd het uiteindelijk niet eens met de Italianen. Ook Mauricio Pochettino geniet nog van de rust na zijn ontslag bij Tottenham Hotspur. Van beide heren moet je maar afwachten of ze wel op een nationale ploeg zitten te wachten. Jürgen Klinsmann allicht wel, want zijn tijd bij het Duitse team was zijn enige trainersklus in Europa die succesvol verliep. Ook dat is alweer twaalf jaar geleden.
Alles bij elkaar zou het ons niet verbazen als het eerste telefoontje inderdaad naar het buitenland gaat. Naar de Algarve, meer precies. Het gesprek zal desondanks in het Nederlands gevoerd moeten worden. Nog één keer Van Gaal?