Huidige vorm
EURO 2020, zoals het toernooi nog steeds heet, wordt gespeeld in twaalf verschillende landen/steden. Qua timing had dit toernooi niet slechter gekund. Normaal wordt het EK namelijk in één of twee landen georganiseerd. Nu zullen de landen kriskras door Europa heen vliegen om hun wedstrijden te spelen, al zijn poules wel gekoppeld aan twee speelsteden. Zo speelt Nederland bijvoorbeeld alle groepswedstrijden in Amsterdam. De andere wedstrijden in poule C worden gespeeld in Boekarest. Maar bijvoorbeeld België speelt eerst tegen Rusland in Sint-Petersburg, moet vervolgens naar Kopenhagen vliegen om tegen Denemarken te spelen en sluit de poule weer af in Sint-Petersburg tegen Finland. Heel wat op-en-neer gereis terwijl de reisbewegingen tijdens covid-19 juist beperkt dienen te worden. Maar met dit virus valt weinig te plannen.
Het kan zomaar zijn dat de situatie er tegen juni, als het EK begint, er heel anders voor staat en de ergste tijd (hopelijk) achter de rug is. De openingswedstrijd wordt gespeeld op 11 juni in Rome tussen Turkije en Italië en de finale staat een maand later op het programma, op 11 juli in Londen, bekijk hier volledige EK speelschema. Mogelijk wordt de toernooi opzet qua speelsteden ook nog zo veranderd zodat landen niet te veel hoeven reizen om met zo weinig mogelijk mensen in contact te komen en de zogenaamde bubble te waarborgen.
In één land of omgeving
Om de eerder genoemde reisbeperkingen te verminderen zou het een toernooi zoals het EK mogelijk beter in een land of omgeving georganiseerd kunnen worden. Rusland heeft zich volgens de Franse krant Le Parasien al aangeboden om het eindtoernooi op zich te nemen. Volgens president Poetin heeft Rusland de corona situatie prima onder controle en kan het makkelijk een evenement zoals het Europees Kampioenschap voetbal organiseren. De overige landen twijfelen echter aan de betrouwbaarheid van de corona cijfers die de Russen publiceren. Er zou een te optimistisch beeld worden geschetst. Wat wel in het voordeel van de Russen spreekt zijn het aantal (grote) stadions en de infrastructuur daarvan. Het WK van 2018 werd namelijk ook in Rusland gehouden en daardoor zijn alle stadions nog relatief nieuw.
Nadat naar buiten is gekomen dat Rusland zich kandidaat heeft gesteld om het EK in 2021 te organiseren is de UEFA gelijk met een reactie naar buiten gekomen. De organisator wil het toernooi nog steeds in de vooraf gekozen twaalf verschillende steden spelen en ziet voorlopig niks in de plannen van de Russen. Mocht de situatie tegen die tijd toch verergert zijn dan kan ook altijd nog worden gekozen voor de Champions- & Europa League variant van de knock-outfase eerder dit jaar. Toen werden alle CL duels gespeeld in Lissabon (in het stadion van Benfica en Sporting) en werden de laatste finales van de EL afgewerkt in het Ruhrgebied (Duisburg, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen). Alle ploegen verbleven zo in de buurt van de wedstrijdlocaties om zo min mogelijk te reizen.
EK zal doorgaan, met of zonder publiek
Het afblazen van het toernooi is voor de UEFA geen optie, zo zei baas Aleksander Ceferin eerder. Het EK is al een jaar uitgesteld en de Europese voetbalbond kan het tegenover landen en sponsoren niet maken om het definitief af te blazen. Waar de wedstrijden worden afgewerkt is nog de vraag. Ook of er publiek bij mag zijn is nog niet duidelijk. De regels per land kennen grote verschillen. Zo mag er in Nederland, op moment van schrijven, geen publiek in de stadions bij de eredivisie aanwezig zijn. Maar wordt er bijvoorbeeld in Hongarije wel al publiek toegelaten in de stadions. Tot juni zullen er nog vele nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Wordt vervolgd...