Landstitel
"Ik had het voor de coronacrisis erg leuk bij het eerste van Feyenoord", vertelt Evora in gesprek met ELF Voetbal. "Het was een mooie ervaring om dagelijks met spelers van een hoog niveau te trainen. Voordat de coronacrisis kwam werden onze resultaten eigenlijk alleen maar beter. We dachten echt dat we voor de titel konden gaan en hadden de finale van de KNVB Beker al bereikt. Het is jammer dat alles werd gecanceld door corona. Mijn contract liep af en het is echt balen dat ik op deze manier bij Feyenoord moest stoppen."
Zijn nieuwe club AZ werd dit seizoen flink getroffen door het virus. "We mochten op een gegeven moment niet meer in de kleedkamer komen en ook douchen op de club was niet mogelijk. We moesten eigenlijk heel de tijd buiten blijven om contact te vermijden. Na de trainingen gingen we meteen naar huis. Dat is nu nog steeds het geval. We hebben nu gelukkig geen corona-gevallen meer. De club heeft er echt alles aan gedaan om de maatregelen goed na te leven. Maar op de een of andere manier raakten er toch veel spelers besmet."
De goalie was in die periode te vinden bij het eerste én de beloften. Zo was hij binnen 24 uur aanwezig bij wedstrijden tegen Napoli en FC Eindhoven. "Dat was minder lastig dan ik vooraf had gedacht. Ik moest veel reizen, maar ik kon gemakkelijk switchen naar de volgende wedstrijd. Ik had ook veel zin om die wedstrijd te spelen. Die dag ben ik niet eens naar huis gegaan. Ik ben vanuit Schiphol met de bus naar het trainingscomplex gereden en daar heb ik op mijn teamgenoten gewacht. Toen zijn we weer met de bus richting Eindhoven vertrokken."
Evora in het shirt van Feyenoord.
Rotterdam
De loopbaan van Evora begon in Rotterdam, waar hij op jonge leeftijd bij Feyenoord opviel. "Ik liep in de F-jes al stage bij de club. Daar mocht ik meetrainen en een onderlinge wedstrijd spelen. Op dat moment vonden ze me nog niet rijp genoeg voor de BVO. Omdat ze me graag in de gaten wilden houden, stuurden ze me naar SC Feyenoord. Dat is de amateurtak, waar ik uiteindelijk twee jaar heb gespeeld. Toen ik in de E-tjes zat mocht ik weer meetrainen en dat ging goed. Daarna ging ik naar de D-tjes en heb ik de stap gezet naar het 'grote' Feyenoord."
"Daar heb ik in totaal tien jaar gespeeld. Ik kan alleen maar met een goed gevoel terugkijken op die tijd. De club werd echt mijn tweede huis omdat ik daar meer uren was dan thuis. Ik heb veel jongens zien komen en gaan. Als je ouder wordt, zie je teamgenoten naar het eerste gaan en een profcontract krijgen. Dan denk je bij jezelf; 'dat wil ik ook'. Het is echt mooi om als jeugdspeler en geboren Rotterdammer de stap naar het eerste te maken."
Uiteindelijk belandde ook Evora bij de hoofdmacht, al bleef zijn officiële debuut uit. "Vanaf het eerste moment werd ik goed opgevangen. Ik trainde als A-speler al regelmatig mee en zo kende ik best veel jongens. Het niveau is de top van Nederland met jongens als Steven Berghuis, Tonny Vilhena, Jordy Clasie en Robin van Persie. Zelfs op trainingen wilde iedereen altijd winnen. Dat geeft een bepaalde druk. In de jeugd van Feyenoord speel je ook grote wedstrijden en grote toernooien. Daarom was ik niet echt onder de indruk van alle randzaken."
Comfortzone
Afgelopen zomer maakte de Rotterdammer de stap van de Kuip naar het AFAS Stadion. "Ik ging weg bij Feyenoord en moest natuurlijk op zoek naar een nieuwe club. Mijn zaakwaarnemer heeft gebeld met AZ met de vraag of zij nog een keeper zochten. De club wilde nog een keeper hebben voor Jong en nodigde me uit om stage te komen lopen. Ik kwam van het eerste van Feyenoord en dan zou je misschien denken dat dat niet nodig is. Maar ik voelde me zeker niet te groot om stage te lopen bij AZ. Het is een mooie club die altijd meedoet in de top van Nederland. Uiteindelijk mocht ik de stap maken."
"Ik heb het echt naar mijn zin en ben goed opgevangen door iedereen. Ik voelde me snel thuis en heb niet echt heimwee naar Rotterdam en Feyenoord. Dat is ook voetbal, het loopt zoals het loopt. Het is goed voor mij om uit mijn comfortzone te stappen. Dat maakt me ook volwassen. Ik woon nu in Zaandam samen met twee teamgenoten. Dat bevalt erg goed. Ik ben dankbaar dat de club me heeft geholpen om me hier snel thuis te laten voelen. Tot nu toe heb ik nog niet echt veel gespeeld, maar ik hoop dat dat in de tweede seizoenshelft wel gaat lukken. Ik moet laten zien wat ik kan en een basisplaats afdwingen."
Evora (rechts) en ploeggenoot André Krul.
Beloften
Waar Jong Feyenoord in de beloftencompetitie speelt, is Jong AZ actief in de Keuken Kampioen Divisie. "Iedereen kent dat probleem. Feyenoord heeft zich niet ingeschreven voor de voetbalpyramide. Als je jongens op het niveau van de Keuken Kampioen Divisie laat rijpen dan is de stap naar het eerste kleiner. Zij weten dan al wat er verwacht wordt op een hoog niveau. De stap van de Keuken Kampioen Divisie naar de Eredivisie is kleiner dan die vanuit de Onder 19. Bij de beloften speelden we meestal op maandag tegen jongens die er geen zin in hadden. Ik had er altijd zin in, maar er zijn genoeg spelers die het niet leuk vinden om bij Jong te spelen. Het is voor Feyenoord jammer dat de beloften niet in de Keuken Kampioen Divisie spelen. Gelukkig is dat bij AZ wel zo en dat was ook een belangrijke reden om deze stap te maken."
Avonturen
Evora is inmiddels ook international van Kaapverdië, waarmee hij de afgelopen jaren al bijzondere avonturen beleefde. "Ik heb vooral veel uren in het vliegtuig gezeten", lacht de goalie. "We zijn voor wedstrijden al naar onder meer Oeganda, Tanzania en Lesotho geweest. Die laatste reis duurde in totaal zeventien uur. We moesten drie keer overstappen. Vanuit Portugal vlogen we naar Dubai en vanuit Dubai weer naar Zuid-Afrika. Tussendoor moet je dan natuurlijk ook lang wachten. In Johannesburg konden we het vliegtuig naar Lesotho pakken."
"De cultuur in Afrika is heel anders. Mensen beleven voetbal op een absurde manier. In de busreis naar het stadion maak je al van alles mee. Toch zijn dat leuke ervaringen. Ik kom in landen waar ik normaal gesproken nooit zou komen. Het is bijzonder om te zien dat er veel armoede én welvaart is. Of je bent arm of je bent rijk. Er is daarin geen middenweg. Het voetbal zelf is vooral erg fysiek. Er wordt niet echt gekeken naar tactiek of techniek."
"Ik weet nog dat we in Lesotho gingen warmlopen. Daar zag ik dat ze het doel met plakband hadden vastgemaakt. Het kunstgrasveld was echt oud. In Oeganda was het veld juist hartstikke droog. Zij konden zich al kwalificeren voor de Afrika Cup, dus het stadion zat helemaal vol. Er waren volgens mij wel 30.000 mensen. Uit bij Tanzania vielen de stadionlampen ineens uit, maar toch werd er gewoon doorgespeeld. Ook onze thuiswedstrijden zijn lastig. Kaapverdië bestaat uit heel veel kleine eilanden en ons stadion is niet zo groot. Er is altijd veel wind en dat maakt het voetbal lastig. Ook ons kunstgras is heel hard. De omstandigheden zijn in Afrika anders dan wij in Europa gewend zijn. Maar dat heeft ook wel iets moois."
Afrika Cup
Kaapverdië hoopt zich in 2021 te plaatsen voor de Afrika Cup. Dat toernooi vindt in 2022 plaats in Kameroen. "Met de kwaliteiten die wij hebben moet dat zeker lukken. We staan op dit moment derde in de groep en hebben echt moeite met scoren. We creëren heel veel kansen en die bal moet er dan gewoon een keer in. Ik heb er wel veel vertrouwen in dat we de Afrika Cup gaan halen. Uit bij Kameroen hebben we 0-0 gespeeld en dat is een heel goed resultaat. Daar spelen wel gewoon Eric Maxim Choupo-Moting van Bayern München, André Onana van Ajax en Vincent Aboubakar van Besiktas. Dat zijn grote spelers. Het halen van de Afrika Cup is voor ons nu het belangrijkste."
Evora in actie namens Jong AZ tegen FC Volendam.
Toekomst
Evora weet echter nog niet 100% zeker of hij ook zijn interlanddebuut voor Kaapverdië gaat maken. "Dat is moeilijk te zeggen, maar het zou mooi zijn om voor Kaapverdië te spelen. Ik ben nog jong en mag ook voor Nederland uitkomen. Je weet nooit hoe het loopt in het voetbal. Nu ben ik speler van de nationale ploeg van Kaapverdië en daar focus ik me op. Maar als ik bijvoorbeeld een uitnodiging krijg voor Jong Oranje dan zeg ik daar zeker niet zomaar nee tegen. Zo eerlijk ben ik ook wel weer. Ik zie wel hoe het gaat lopen."
Nu worden zijn pijlen echter gericht op Jong AZ, dat aanstaande maandag begint aan de tweede seizoenshelft. "Het is mijn doelstelling om zoveel mogelijk wedstrijden te spelen. Dat moet zeker goed gaan komen. Ik moet altijd naar mezelf blijven kijken en aan de slag gaan met mijn verbeterpunten. Natuurlijk heb ik ook dromen, maar ik zie wel wat er op mijn pad komt. Toch ben ik daar ook zelf verantwoordelijk voor. Als ik veel wedstrijden ga spelen dan komen er misschien mooie kansen voorbij. Je moet je eigen geluk afdwingen. Uiteindelijk ben ik hier om het hoogst haalbare te bereiken. Daar moet ik keihard mijn best voor doen."