In samenwerking met Gazprom, het wereldwijd opererende energieconcern met haar roots in Rusland, neemt PANNA! deel aan het mondiale Football for Friendship project. Een project waarin kinderen de kans krijgen om de voetbalwereld van dichtbij mee te maken en zelf onderdeel te zijn van de grootste sport van de wereld. Rond EURO 2020, zoals het EK officieel heet, is een uniek project gelanceerd waarbij kinderen worden opgeleid tot sportjournalist. Inclusief het bezoek aan een wedstrijd in Amsterdam tijdens EURO 2020 en diverse extra's zoals een kledingpakket en vele gadgets.
PANNA! begeleidt de opdrachten die de Nederlandse kinderen uitvoeren en uit mogen gaan voeren. Na een oproep via onze Facebookpagina en het Twitteraccount van ELF Voetbal, de grote broer van PANNA!, ontvingen we vele enthousiaste reacties. Uiteindelijk hebben we een selectie van twaalf kinderen gemaakt die namens Nederland mogen meedraaien in het project. Als openingsopdracht hebben ze een Engelstalig verslag gemaakt van hun EK-gevoel en verwachtingen van het toernooi. Inclusief een zelf geschoten foto. Inmiddels namen ze ook deel aan een onlineles, die door een heuse journalist in het Engels (!) verzorgd werd.
Zondag maken de eerste drie kinderen hun debuut op het EK en wonen in het stadion met een ouder de wedstrijd Nederland - Oekraïne bij. De volgende dag moeten ze een wedstrijdverslag met veel sfeerelementen hebben ingeleverd. Plus een foto en een video. Ook kiezen de kinderen uiteindelijk het mooiste doelpunt van EURO 2020. Dat niet alleen. De winnaar van het Nederlandse Football for Friendship project mag samen met de tien andere landwinnaars naar Nyon, Zwitserland. Na een rondleiding op het hoofdkantoor van de UEFA krijgt de maker van het mooiste doelpunt de prijs overhandigd van de elf gelukkige kinderen.
Meer informatie op: https://footballforfriendship.com/contest-to-join-to-international-childrens-news-bureau-is-announced/
De deelnemende kinderen en de wedstrijd waarin ze voor PANNA! en Football for Friendship in actie komen:
Nederland - Oekraïne, 13 juni
Chiel van Avezaath, 14 jaar, Vianen (NB)
Chiel is een groot fan van Ajax en Paris Saint-Germain. Hij voetbalt in de J015-1 van SJO VianenVooruit/HBV. Hij woont in Vianen, het Noord-Brabantse dorp nabij Cuijk welteverstaan, heeft een oudere broer en een jongere zus. "Ik vind het super om veel te voetballen met mijn vrienden en kijk veel voetbal op televisie."
Jorn Twigt, 12, Zwolle
Jorn wilde als klein kind al sportjournalist worden. Voetbal beheerst bijna zijn volledige leven. Zijn kennis is gigantisch. Volgend jaar gaat hij het VWO volgen. Jorn, die in een rolstoel zit, woont in Zwolle en is een enorm grote fan van Anass Achahbar.
Bas Smit, 13, Rotterdam
Bas is geboren en getogen in Rotterdam. Hij voetbalt al zijn hele leven en was al vroeg actief als sportjournalist. Hij schreef verhalen voor school en maakte videopresentaties. Hij post nog steeds diverse video's op social media en praat veel met zijn vrienden over het EK. "Frankrijk wint de finale van het EK van Nederland. Ze hebben zoveel goede spelers, als N'Golo Kanté en Kylian Mbappé. De Belg Romelu Lukaku wordt topscorer." Eigenlijk wil hij liever iets anders worden. "Profvoetballer."
Nederland - Oostenrijk, 17 juni
Frej Goossens, 13, Beugen
Op zijn elfde wist Frej zeker dat hij sportjournalist wil worden. "En misschien zelfs mijn eigen magazine beginnen. Dat lijkt me helemaal gaaf." Hij is brugklasleerling op het Metameer in Boxmeer, volgt de tweetalige richting en daarbuiten draait veel zo niet alles om voetbal. "Ik speel voetbal, ik lees alles over voetbal en voetballers, ik kijk superveel wedstrijden en praat veel over voetbal." Hij voetbalt in de JO13-2 van VIOS'38 uit Beugen.
Julian Lunsingh Tonckens, 14, Maastricht
Julian is geboren in Den Haag, maar woont alweer een tijd in Maastricht. Hij heeft zelfs al een keer een speler van MVV, de profclub uit de stad, geïnterviewd. Hij zit op het Porta Mosana College in Maastricht en hij voetbalt in de JO15-3 van SC Jekerdal. Er gaat voor hem geen dag voorbij zonder voetbal. "Ik wil graag voetbalcommentator of reporter worden."
Roel de Bruijn, 14, Oeffelt
Roel is geboren en getogen in Oeffelt, Noord-Brabant. Hij voetbalt al zijn hele leven voor De Zwaluw en speelt nu in de JO15-1. Dat team is samen met buurtclub Hapse Boys. Hij is fan van Ajax en gaat naar het Elzendaalcollege in Boxmeer. In november 2017 werd hij verkozen tot jeugdprins van Oeffelt. Dat moet een leuke carnaval zijn geweest. Oh ja, in gamen is hij ook erg goed!
Nederland - Noord-Macedonië, 21 juni
Renzo Janssen, 13, Beuningen
Sinds zijn zesde voetbalt Renzo al. En vanaf dat moment vormen voetbalenthousiasme en de jongen uit Beuningen al een twee-eenheid. Hij is nu brugklasleerling en ziet dit project als een mooie aanleiding om straks voetbaljournalist te worden. "Daarom is het een superuitdaging om nu al in het Engels te kunnen schrijven en zo'n mooie opdracht te mogen uitvoeren." Hij is fan van Ajax en NEC en voetbalt bij Beuningse Boys. Hij heeft altijd in de hoogste jeugdteams van de club gespeeld. Dit seizoen in JO13-1.
Colin Dortmans, 12, Loosbroek
Zondag wordt hij dertien jaar. Colin is een rasechte centrale aanvallende middenvelder, tweebenig en werd twee jaar geleden kampioen van de Hoofdklasse. Hij speelt voor Nooit Gedacht JO13-1 uit Geffen ('de club van Ruud van Nistelrooy, de huidige assistent-bondscoach', red.) en mocht al op proef meetrainen bij Vitesse. "Voetbal is superbelangrijk voor mij."
Rick Claus, 12, Groesbeek
Op 18 maart blies Rick twaalf kaarsjes uit. Hij is de jongste reporter van het team. Hij is een echte Groesbekenaar. Rick zit in zijn laatste weken op de basisschool. Hij gaat na de zomervakantie naar de middelbare school in Nijmegen. Hij weet alles van voetbal, is fan van PSV en zit volgend seizoen samen met zijn broer, vader, oom en opa in De Goffert om NEC aan te moedigen. Rick is naast voetbalfanaat ook fan van Max Verstappen. Zijn oom Robert, bekend van radio en televisie, zal hem vergezellen tijdens de wedstrijd.
Achtste finale, 26 juni
Jordan Duijzer, 13, Zoetermeer
Net als vader Glenn is Jordan groot fan van ADO Den Haag en Celtic. Hij voetbalde zelf ook, maar legt zijn focus nu op zijn school. Hij droeg net als zijn vier jaar jongere broertje Dylan het shirt van SVO uit Zoetermeer en SEV uit Leidschendam. Twee jaar geleden bezocht hij al het WK voor vrouwen in Frankrijk. Hij juichte de OranjeLeeuwinnen in Valenciennes naar een 3-1 zege op Kameroen.
Floris Mattijsen, 14, Amsterdam
volgt
Jarik Smit, 13, Zeewolde
Jarik heeft twee broers (Roald en Wessel) en een zus (Marin). Jarik voetbalt elke dag. "Zelfs als ik op school ben, denk ik aan voetbal. Als ik vroeg op ben, ga ik direct de samenvattingen bekijken van de late wedstrijden van de vorige avond." Jarik speelt in de O15-1 van VV Zeewolde. "Als ik een bal zie, wil ik daar tegenaan trappen. Ik kan nooit zomaar voorbijlopen. Ik ken enorm veel weetjes over voetbal, houd ervan om erover te praten en lees veel." Later wil hij sportjournalist worden. "Het lijkt me geweldig om voetballers of andere sporters te kunnen interviewen."
Reserve
Lola Flohr, 14, Beugen
Heb je al haar filmpjes op Instagram gezien? Lola Flohr post regelmatig video's van haar trucjes op het sociale medium. Lola woont in Beugen en ging als kind altijd mee met haar vader, die trainer was, en haar broer. Op haar zesde ging ze voetballen bij Olympia'18 in Boxmeer. Ze speelde altijd samen met jongens. Ook nu in JO15-1. Op haar elfde maakte ze haar debuut voor KNVB meisjes Onder 12. En daarna maakte ze ook deel uit van Onder 13 en Onder 14. Ze traint ook twee keer in de week bij RKSV Nuenen en volgt een dag in de week personal training. "Mijn idool is Kika van Es. Ze speelt op dezelfde positie als ik. Mijn favoriete speler bij de mannen is Frenkie de Jong." In 2019 bezocht ze voor de eerste keer een interland. "Toen zag ik de verslaggevers van de televisie en dat leek me superleuk om ook zelf te gaan doen." In april was ze nog ballenmeisje bij de interland van de OranjeLeeuwinnen.