Er was weinig zeker. FC Twente speelde als kampioen meteen groepsfase Champions League. Ajax wurmde zich langs PAOK Saloniki en Dinamo Kiev ook naar dat toernooi. FC Utrecht versloeg KF Tirana, FC Luzern en sensationeel genoeg Celtic voor de Europa League-poulefase. AZ verschalkte IFK Göteburg en Aktobe, PSV rekende af met Novosibirsk. Enkel Feyenoord was niet bij de les en liet zich door AA Gent elimineren - anders had Nederland dat jaar zes ijzers in het vuur. Maar: vijf clubs in Europa, hoe ging dat?
FC Twente: Glanscampagne
Twente debuteerde in de Champions League tegen Europees kampioen Internazionale en hield de Italianen in Enschede verdienstelijk op 2-2. In een loodzware poule met verder topploegen Tottenham Hotspur en Werder Bremen werd het team van Michel Preud'homme nog best knap derde, vooral door een knappe zege in het Weserstadion. In de Europa League versloegen de roodhemden twee Russische ploegen: Rubin Kazan en Zenit St. Petersburg. Vooral de overwinning in het beangstigend koude Luzhniki tegen Rubin Kazan is folklore geworden in de clubhistorie. In de kwartfinale bleek Villarreal vervolgens een maat of vijf te groot. Geen schande.
Ajax: Gemiste kansen
De CL-groep voor de ploeg van - aanvankelijk nog - Martin Jol, die loog er ook niet om. Real Madrid bleek ongenaakbaar, maar tegen AC Milan haalden de Amsterdammers vier punten. Het deed pijn, de onnodige verliesbeurt op bezoek bij AJ Auxerre. Die werd ze fataal - ook Ajax moest naar de Europa League. Aldaar kon de ploeg gemakkelijk van Anderlecht winnen, maar in tegenstelling tot FC Twente bleek de Russische winter Ajax te gortig: Spartak Moskou won in Amsterdam én in eigen stadion. Er had meer ingezeten, denken we.
PSV: Dêja vu?
In elf jaar verandert er veel, maar ook destijds was Benfica een niet te nemen obstakel in de Lichtstad. PSV haalde de groepsfase, waarin het vlotjes de koppositie veroverde in een poule met Sampdoria, Debrecen en Metallist. In de knock-outfase beleefde PSV mooie avonden tegen Lille en Rangers, maar in de kwartfinalse wachtte de vermaledijde ploeg uit Lissabon. Een 4-1 in het stadion van het licht werd in de stad van het licht niet meer rechtgezet, hoewel de Eindhovenaren al snel op 2-0 voor kwamen. Twee Portugese goals doofden het vuur.
AZ: Net te weinig
AZ redde het niet. De Alkmaarders haalden knap de poulefase, maar daarin ging het mis. BATE Borisov en Dinamo Kiev bleken een maat te groot voor het elftal van Gertjan Verbeek. Zodoende moest AZ na de groepsfase al vertrekken: zeven punten was niet voldoende.
FC Utrecht: Dichtbij complete sensatie
De ploeg van Ton du Chatinier had al drie voorrondes succesvol overleefd voordat de groepsfase begon. Met Liverpool en Napoli kreeg het twee namen voorgeschoteld die je zonder veel gekte ook in de Champions League zou kunnen tegenkomen, en Steaua Boekarest was ook niet lullig. In de Domstad hield de FC Liverpool op 0-0, wat ook op Anfield lukte. Ook Napoli werd twee keer op een remise gehouden, waarmee uiteindelijk de Roemenen voor beul speelden. In Boekarest werd het 3-1, in de Galgenwaard 1-1.
Eindresultaat
Nederland werd dat seizoen zesde op de Europese ranglijst, een prima prestatie. Zeker omdat Feyenoord de zaak eigenlijk verpestte door een slechte deelname. Zonder de Rotterdammers had Nederland 66 punten overgehouden, te delen door vijf: een score van 13,2. Daarmee was Nederland zelfs Italië voorbijgegaan!