Laatste nieuws
20.25Matthijs de Ligt vertelt waarom hij een hartje maakte met zijn handen
20.25Arne Slot lijdt verrassend zijn eerste nederlaag met Liverpool: ‘Dit is een grote tegenslag’
20.25LIVE eredivisie | Fortuna Sittard naar Breda voor ‘Avondje NAC’
20.21Bayern loopt even op recordkoers en is met zes goals nog genadig voor Holstein
20.21Bayern rekent na bliksemstart moeiteloos af met promovendus Holstein Kiel
20.20LIVE eredivisie | Feyenoord op rozen: Paixão kopt Rotterdammers naar ruimere voorsprong in Groningen
20.20Foutloze koploper PSV boekt ook tegen tiental NEC eenvoudige zege
20.18Juventus komt in aanloop naar CL-clash met PSV niet verder dan gelijkspel
20.15FC Twente komt thuis niet verder dan remise tegen PEC Zwolle
20.15LIVE buitenlands voetbal | Erling Haaland al op negen treffers, basisdebuut Teun Koopmeiners bij Juventus
20.14VI Live: Paixão kopt raak voor Feyenoord, Everton geeft het weer weg
20.10Debuterende Lutsharel Geertruida en Xavi Simons morsen punten met Leipzig, ruime zege Leverkusen
20.04Praat mee op VP: AZ - sc Heerenveen
20.00Praat mee op VP: Bournemouth - Chelsea
20.00Praat mee op VP: Real Sociedad - Real Madrid
19.56Slot teleurgesteld: 'Daardoor creëerden we bijna niets vanuit ons balbezit'
19.55Bosz geeft signaal af bij PSV: "Ik ben dat niet met je eens, dat meen ik oprecht"
19.53VI Live: Everton geeft het weer weg, Bayern scoort erop los
19.52Koopmeiners kent met Juve slechte generale voor duel met PSV
19.50Bosz wuift suggestie over PSV-bank weg: 'Zij speelden onze basis ondersteboven'
19.45Praat mee op VP: AC Milan - Venezia
19.45Jesús Navas (38) scoort en neemt record over van vriend Ramos
19.42Van Youth League naar Champions League: de jongensdroom van Dams
19.40Bosz geheimzinnig over Lang bij PSV: 'Jullie hoeven niet alles te snappen'
19.39Engelse media zien ontnuchterende middag voor Slot: 'Welkom bij Liverpool'
19.35FC Twente blijft worstelen: gelijkspel thuis tegen PEC Zwolle
19.34VI Live: Feyenoord met voorsprong de rust in, heerlijke goal Jesus Navas
19.31Steijn boos na verhit opstootje: 'Hij bekijkt het maar, hij is niet helemaal goed'
19.30PSV is na 16 minuten klaar met tien NEC'ers en kan zich sparen voor Juventus
19.25VI Live: heerlijke goal Jesus Navas, Nieuwkoop mist grote kans
19.25Tabloids vangen 'zorgwekkend' signaal op voor Slot: 'De eerste grote klap'
19.25Til verbaasd en fel na vraag: 'Weet niet waar mensen dat vandaan halen'
19.18VI Live: Feyenoord komt na een moeizame start op voorsprong in Groningen
19.18VI Live: Feyenoord komt na een moeizaam half uur op voorsprong in Groningen
19.11VI Live: Feyenoord en Groningen nog zonder treffers
Resultaten x
binnenland

De hoogte – en dieptepunten van de jarige Ron Jans

Ron Jans. Een sympathieke Zwollenaar en de man die de harten stal van Groningers, Friezen en Tukkers. Als klap op de vuurpijl schreef hij ook nog eens geschiedenis in zijn eigen Zwolle door de bekerwinst in 2014. Op 8 mei van dit jaar zat hij als trainer van FC Twente voor de 500e keer op de bank in de Eredivisie. Woensdag viert hij zijn 63e verjaardag; tijd om eens in te zoomen op de hoogte – en dieptepunten van zijn mooie trainerscarrière.

29-09-2021 13:36 door Joshua Schuijt

Hoogtepunt


Handhaving in Eredivisie (2002)

Een in crisis verkerend FC Groningen moest in 2002 noodgedwongen trainer Dwight Lodeweges ontslaan vanwege de extreem slechte resultaten die in de eerste wedstrijden van seizoen 2002/03 werden behaald. Het roer moest volledig om bij Groningen en een opvallende, maar in Groningen bekende naam kwam naar voren: Ron Jans, die op dat moment trainer was assistent van trainer Hennie Spijkerman bij FC Emmen. Jans speelde twee seizoenen voor de Trots van het Noorden en werd als trainer aangesteld. De enige taak voor het restant van het seizoen: Groningen in de Eredivisie houden. Het werd een seizoen waar misschien wel de oorsprong van Jans’ grijze haren ligt. Hij zijn club in een bloedstollende ontknoping op doelsaldo in de Eredivisie te houden. Een lastig seizoen, maar Jans legde hier wel de basis voor een aantal prachtige jaren in het Noorden van het land.

 

Dieptepunt

Zijn periode bij Standard Luik:


Het hoofddoel voor Standard in seizoen 2011/12 was om na twee teleurstellende seizoenen weer kampioen van België te worden. Nadat trainer Vincent D’Onofrio was vertrokken bij de Walloniërs, trok de club Ron Jans aan vanwege zijn succesvolle periodes bij FC Groningen en sc Heerenveen. Er werd veel verwacht van de Zwollenaar en met aankopen als Frédéric Bulot en keeper Eiji Kawashima waren de verwachtingen hoog bij Les Rouches. Het werd echter een tranendal voor Jans. Nadat zes van de eerste elf wedstrijden verloren gingen, gaf de clubleiding het vertrouwen in de ervaren oefenmeester op. Jans zag zijn ervaring bij Standard ondanks de teleurstelling van het ontslag toch als een positieve ervaring in zijn carrière.

 

Hoogtepunt

Play-offs Champions League met FC Groningen


Historisch gezien is FC Groningen een echte middenmoter in de Nederlandse Eredivisie. Zelden in degradatienood, maar ook zelden in de top vijf. Toch degradeerde de Trots van het Noorden in 1998 naar de Eerste Divisie. Ze keerden in 2000 alweer terug op het hoogste niveau, maar de nasleep van de degradatie was na de terugkeer in de Eredivisie nog duidelijk zichtbaar. Na twee moeilijke jaren was het uiteindelijk Ron Jans die ervoor zorgde dat Groningen op de ranglijst langzaamaan weer terug kroop naar de middenmoot. In 2005/06 verbaasde hij vriend en vijand door zijn team naar de vijfde plaats te loodsen. In de play-offs voor Champions League-voetbal won de ploeg van Jans van AZ en verloor het over twee wedstrijden van Ajax. Toch kreeg Groningen veel complimenten en het plaatste zich alsnog voor de eerste ronde van de UEFA Cup. Helaas werd het een anti-climax en werden ze al in de eerste ronde uitgeschakeld door Partizan Belgrado. Ondanks deze teleurstelling, zal het seizoen 2005/06 een seizoen zijn dat menig Groningen-supporter zich voor altijd zal herinneren.

Dieptepunt

Ontslag FC Cincinnati

Het absolute dieptepunt in de carrière van Jans. Een volgens hem onschuldige, maar onhandige actie die uitliep in een waar drama voor de Zwollenaar. Na een wedstrijd rapte hij in de kleedkamer mee met een nummer waarin een aantal racistische uitlatingen naar voren kwamen. Eén van de spelers van Cincinnati ging hiermee naar de clubleiding en door diezelfde clubleiding werd een onderzoek ingesteld naar de actie van Jans. Voordat dit onderzoek werd afgerond, besloot Jans de eer aan zichzelf te houden en diende hij zij ontslag in bij de directie van de Amerikaanse club. Een smet op de carrière van Jans, maar het valt te betwijfelen of hij in de voetbalwereld als racist wordt gezien. Volgens hem zelf een onhandige actie, geen uiting van racisme. 


Hoogtepunt:

De bekerwinst van Ajax in april 2014 (5-1)

Voor Jans het ultieme hoogtepunt in zijn carrière. Na een elfde plaats in seizoen 2012/13 onder trainer Art Langeler lag de druk hoog voor Jans. Hij kwam terecht bij een club die in 2012 promoveerde en in het voorgaande seizoen alle verwachtingen overtrof. Daarbij raakte PEC belangrijke spelers als Youness Mokhtar, Denni Avdi? en Wiljan Pluim kwijt. De blauwvingers borduurden echter voort op het sterke aankoopbeleid van het jaar daarvoor. Spelers als Stef Nijland, Kamohelo Mokotjo en Ryan Thomas werden transfervrij overgenomen. Met deze aankopen vocht PEC zich onder Ron Jans naar opnieuw een elfde plaats in de Eredivisie en naar de KNVB bekerfinale waar het Ajax trof. De vroege achterstand, die tot stand kwam door een vrije trap van Ricardo van Rhijn, maakte iets los bij de Zwollenaren. Door twee goals van Ryan Thomas, twee goals van Guyon Fernandez en een doelpunt van clubicoon Bram van Polen verpulverde PEC de club uit Amsterdam en schreef het geschiedenis door voor het eerst in de clubhistorie de beker te winnen.


 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.