In zijn tijd bij Ajax was een bezoek aan een sportpsycholoog in Nederland nog niet zo gebruikelijk. Bij de nationale ploeg van de VS, waarvoor hij 32 keer uitkwam, wel. "Voor de WK's van 2002 en 2006 werkten we al met een psycholoog. In mijn laatste periode bij Ajax, waarin ik veel geblesseerd was, sprak ik ook met een psycholoog. Zeker als ik geblesseerd was, vond ik het fijn om met hem te praten", vertelt O'Brien tegenover verslaggever Guus Hetterscheid in ELF Voetbal nummer 12, die vorige week is verschenen en via deze link handig en gemakkelijk is te bestellen.
Stressvol
"Psychologen zijn erin getraind om je comfortabel te laten voelen. Ze willen je begrijpen en vellen geen oordeel. Psychologen met wie ik sprak waren open en wijs. Ik voelde dan geen stress en de voetbalwereld kan stressvol zijn." Echt helemaal zichzelf voelde O'Brien zich niet als profvoetballer. Vooral niet bij het eerste elftal van Ajax. "Als ik nu terugkijk op mijn tijd als speler van Ajax 1, vanuit mijn rol als psycholoog, dan voelde ik me niet veilig of vertrouwd. Dat had met mezelf én met mijn omgeving te maken. Ik vond het moeilijk om meerdere kanten van mezelf te laten zien."
"De voetbalwereld is ontzettend competitief: trainers evalueren je continu, er is altijd een concurrentiestrijd met teamgenoten. Je leert snel om niet over tegenslagen of bepaalde gevoelens te praten. Ik had in Amsterdam vrienden buiten het voetbal die niet begrepen waarmee ik moest dealen. En ik was ook gewoon een jonge Amerikaan in het buitenland. Als je met te veel gevoelens en gedachten in je lijf rondloopt, kun je jezelf kwijtraken. Als je met veel stress te maken hebt, is het moeilijk om jezelf te leren kennen. Ik weet nog dat bij Ajax, voordat er een psycholoog kwam, eerst de teamdokter werd aangewezen als iemand met wie je kon praten."
Marco van Basten
"Dat werkte natuurlijk niet en was geen veilige omgeving. Een dokter heeft een medische achtergrond en praat veelvuldig met de staf over allerlei zaken. Ik kan me trouwens herinneren dat ik met Marco van Basten sprak, toen trainer bij het tweede elftal. Hij zei dat hij in zijn periode bij Milan ook met een psycholoog sprak. Hij was er alleen op een gegeven moment klaar mee. Ik vond het interessant om mezelf steeds beter te leren kennen."
In het interview in ELF Voetbal nummer 12 spreekt O'Brien ook over de aanleiding van zijn studie, hoe zijn zesjarige studie verliep, waarom hij is verhuisd naar de stad waar hij nu woont, herinneringen aan Zlatan Ibrahimovic, ervaringen met trainer Jan Wouters, druk op zijn schouders, cultuurveranderingen, zijn grote hobby en zijn toekomst. "Vijf jaar geleden dacht ik er aan om bij een voetbalbond of club te gaan werken als psycholoog. Nu niet meer", waarna de verklaring volgt.
Het artikel met John O'Brien is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook het tragische verhaal van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum en zijn dochter Chloé, we gingen op bezoek bij Peter Hyballa, bij de drie Nederlandse spelers van de Duitse hekkensluiter SpVgg Greuther Fürth en bij Rick Karsdorp in Rome. We brachten vader Jan Stekelenburg bijeen met zoons Maarten (trainer/bondscoach), Jeroen (NOS) en Milan (van Dongen, ESPN). We spraken met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst en met 101-voudig Oranje-international Phillip Cocu blikken we teruguit en vooruit. Ook een interview met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.
ELF Voetbal nummer 12 valt vandaag bij de abonnees op de deurmat. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!