"Ik ben voorstander van structureel hoog druk zetten. De ideeën daarover onderscheiden me van andere trainers", vertelt Hyballa in ELF Voetbal nummer 12, die twee weken geleden is verschenen en via deze link handig en gemakkelijk online is te bestellen. We zochten de oefenmeester, opgegroeid tegen de Nederlandse grens, op in München. Net voordat hij zijn congé kreeg bij Türkgücü München, dat onder zijn leiding een moeizame strijd leverde en levert om handhaving in de Derde Liga af te dwingen.
Klootzak of showmaster?
"Ik train veel op positiespel in kleine ruimtes. Deze filosofie probeer ik al 29 jaar bij mijn clubs over te brengen. Ik stel mezelf regelmatig de vraag: wat ben ik nu eigenlijk? Een wereldprofessor? Een klootzak? Een straatvechter? Een theoreticus? Een showmaster? Ik ben in ieder geval uitgesproken. Mijn antwoord? Toch veldtrainer. Ik heb meer dan honderdduizend trainingen gegeven, altijd moeilijke clubs geleid en vele workshops over het vak gegeven. Ik ben niet gemakkelijk, omdat ik altijd mijn eerlijke mening geef. Ik zeg wat ik denk."
"Ik laat mij geen werkwijze of keuzes opdringen door bestuurders. Op dat vlak bestaan drie soorten trainers. Categorie A zijn de marionetten. B de diplomaten met een mening die geluk hebben met een goede directeur en C de Peter Hyballa's. Het leidt ertoe dat veel mensen me niet leuk vinden. Ik heb de afgelopen jaren enorm veel ellende over me heen gekregen. Ik moest flink incasseren. Maar ik ben een tijger. Als je die opsluit in een dierentuin, gaat-ie dood. Ik heb vrijheid nodig."
Hij zou graag weer in Nederland werken. De mentaliteit in ons land spreekt hem meer aan dan de Duitse. "Nederland is mijn lievelingsland. Vanmorgen stond ik op en ging ik tien kilometer joggen. Ik schoof om 10.20 uur aan voor het ontbijt hier in het hotel en kreeg direct te horen dat ik daarvan nog maar tien minuten kon gebruikmaken. In Nederland knijpen ze een oogje toe en kun je gerust nog een bakkie extra doen. In Duitsland is 10.30 uur ook echt 10.30 uur."
Twee culturen
Hyballa groeide op tussen twee culturen. "In een links-alternatief gezin. Mijn moeder Yvonne is geboren in Rotterdam, maar was al jong avontuurlijk ingesteld. Ze werkte als au pair in Engeland, Schotland en in Parijs. Ze wilde daarna graag naar Hamburg. Om Duits te leren, nam ze een baantje als receptioniste bij het Duitse zeemanshuis aan de Westzeedijk in Rotterdam, waar nu de hoerenbuurt is. Matrozen verzamelden zich voordat ze weer aan een nieuwe reis begonnen. Mijn vader Hans-Joachim werkte daar als diaken. Daar was wel lef voor nodig, tien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij besefte wat Duitsers hadden aangericht. Ook ik ben daarmee grootgebracht."
Waarna Hyballa in het artikel verteld op welke wijze. Hyballa vertelt ook over zijn jeugd, waarom hij op de training weleens een klap kreeg, waarom er een steen door de voorruit vloog. Hij vertelt uitgebreid over zijn avontuur bij Türkgücü München, in alle opzichten een bijzondere club. Hij spreekt over zijn privéleven, leven in hotels en kijkt terug op zijn dienstverbanden als trainer van NEC en NAC Breda. "Ik genoot van de ambiance en de supporters, en kon lekker aanvallend voetbal spelen. NAC en ik waren een goede match. Een prachtige volksclub waar ik uitstekend op mijn plek zat."
Het artikel met trainer Peter Hyballa is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook het tragische verhaal van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum en zijn dochter Chloé, we gingen op bezoek bij de drie Nederlanders van SpVgg Greuther Fürth in Beieren en bij Rick Karsdorp in Rome. We brachten vader Jan Stekelenburg bijeen met zoons Maarten (trainer/bondscoach), Jeroen (NOS) en Milan (van Dongen, ESPN). We spraken met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst, met oud-Ajax en FC Utrecht-speler John O'Brien die nu als psycholoog door het leven gaat en met 101-voudig Oranje-international Phillip Cocu blikken we teruguit en vooruit. Ook een interview met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.
ELF Voetbal nummer 12 is afgelopen maand verschenen. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!