Laatste nieuws
10.30Horrorscenario voor Feyenoord: 'Het was wachten tot dit zou gebeuren'
10.29Vermoedelijke opstelling Ajax: Farioli hakt knoop over spits door voor RKC-treffen
10.01VI Live: PSV, Feyenoord en een heerlijke Duitse kraker
09.50Schrikmoment in Engeland: Chong gewisseld na vervelende botsing
09.49Vanenburg lyrisch over 'échte liefhebber' bij Ajax: 'Pas op vijftig procent'
09.45Column Sjoerd Mossou | Wie die hoop uit het voetbal probeert te slopen, sloopt uiteindelijk het voetbal
09.27Obsceen gebaar en aanval komen Martínez duur te staan: Argentijn hoort schorsing
09.11Kieft uit Ten Hag-zorgen: 'Iedere wedstrijd een doodschop verkopen...'
09.10FIFA schorst Martínez wegens 'obsceen gebaar' en aanval op cameraman
09.00Dzepar vol ongeloof over dreigementen: 'Wie doet nou zoiets?'
08.50Quilindschy Hartman meldt zich op Instagram met speciale video: ‘Ik hoop…’
08.48Guardiola niet blij met insinuaties Arteta: 'Hij moet duidelijker zijn'
08.47'Geweldige' loting Champions League: 'M'n kameraad Noa Lang appte me al'
08.35Japanse avond bij NEC-Feyenoord: ‘Je weet altijd waar je aan toe bent als je daar zaken doet’
08.30Vermoedelijke opstelling Feyenoord: alle ogen op Gimenez-vervanger tegen NEC
08.08'Ik maak die fout, oud en wijs genoeg te weten dat ik hem op m'n kin moet nemen'
08.05Steven Bergwijn heeft eerste goal voor Al-Ittihad te pakken: ‘Heel trots om te kunnen scoren’
07.52'Jongensdroom' komt uit tegen Manchester United: 'Zit op een roze wolk'
07.41Vermoedelijke XI PSV: Bosz hakt lastige knopen door voor Brabants onderonsje
07.30Voetbal op tv: topaffiche in Duitsland en Brabantse derby
07.27Roda-speler Džepar krijgt doodsbedreigingen: 'Over mijn familie, moorden...'
07.14''Irritatie' bij Ajax door 'schandalige' actie competitiebestuur', KNVB reageert
02.18WK veldrijden in 2028 opnieuw in Hoogerheide
00.13Eindelijk gaat de eredivisie vrouwen van start, hoe staan de ploegen ervoor?
00.13Feyenoord-talent Milambo worstelde na vroeg debuut: 'Ben weer de oude'

Gisteren

23.55Bergwijn viert zijn eerste goal bij ruime zege Al-Ittihad
23.45Derksen verpulvert Ajax-euforie: 'Besiktas had niveau van Helmond Sport'
23.27Beelden: Bergwijn maakt na prachtig voorwerk van Kanté eerste goal in Saudi-Arabië
23.25Van Persie trekt zorgwekkende conclusie: 'Dat heb ik nog niet eerder gezien'
23.25Heerenveen en Van Persie verliezen bij Heracles ook vierde uitduel dit seizoen
23.24Sporting kent pijnloze generale voor ontmoeting met PSV
23.22Milan vloert Lecce met drie goals in vijf minuten, Dortmund wint zonder Malen
23.10Van Persie geeft boze speech: 'Het was heel matig'
22.56Treffer De Wit kan nederlaag Bochum bij Dortmund niet voorkomen
22.55PSG dankzij nieuwe topscorer Ligue 1 eenvoudig langs Stade Rennes
Resultaten x
binnenland

Interview Jan Stekelenburg en zoons Maarten, Jeroen en Milan: "Allemaal hebben we eens in een inspreekhokje geslapen"

Een enkele keer realiseert Jan Stekelenburg (80) het zich. Het unieke gegeven dat zijn drie zoons allemaal in de voetsporen van de voormalig presentator en commentator van NOS Studio Sport zijn getreden en bekend zijn bij het voetbalpubliek. Oudste zoon Maarten (48) als voetbaltrainer en (assistent-)bondscoach, middelste zoon Jeroen (47) als Oranje-volger en verslaggever van de NOS en jongste zoon Milan van Dongen (33) als presentator en tevens reporter van ESPN.

24-12-2021 14:00 door Sander Berends

"Het mooiste aan ons gezin is dat we aardige mensen zijn, hoor ik van anderen. Ik kan me niet herinneren dat we ooit onderling ruzie hebben gehad en van jaloezie is geen sprake", vertelt oudste zoon Maarten Stekelenburg over de hechte familieband die tijdens het interview, te lezen in ELF Voetbal nummer 12 die hier snel en gemakkelijk online is te bestellen, herhaaldelijk naar voren komt. Met de drie zoons en nestor Jan spraken we af in een eetcafé in Amsterdam Oud-Zuid, vlak bij het Olympisch Stadion. "We hebben geen anderen nodig om ons best te doen."

Normaal doen

"Die motivatie leveren we zelf. Als we moeten rennen, moet dat maar." Jan: "Ik heb altijd tegen mijn zoons gezegd dat ze zichzelf moeten blijven. En dat ze normaal moeten doen. Ze moeten zich niet anders gedragen, omdat ze met hun kop op televisie zijn."

Officieel ging vader Jan op zijn 62ste met pensioen. Maar stilzitten is niets voor de Vinkevener, sinds 1968 werkzaam voor Studio Sport. "Afgelopen augustus werkte ik nog achttien dagen bij de NOS tijdens de Olympische Spelen. In september nog zes dagen. Ik werd ingehuurd als freelancer, omdat er te weinig krachten beschikbaar waren." Stekelenburg senior bleef altijd freelancer. "Ik heb nooit overwogen om mijn baan als gymdocent en conrector en later rector op te geven en in dienst te treden van de NOS. De combinatie deed me juist goed. Van de leerlingen kreeg ik altijd leuke reacties."

Zelden thuis

"Ze vonden het stoer. Ik maakte lange dagen. Was zelden thuis. Mijn zoons weten niet anders. Op zaterdag gingen ze met me mee. Op zondag ook vaak." Milan: "Na mijn voetbalwedstrijd op zaterdag was het snel de auto in, op weg naar het voetbal van Maarten en/of Jeroen. Vervolgens nog naar een volleybalwedstrijd of een rally. Daarna door naar de studio in Hilversum. Allemaal hebben we eens in een inspreekhokje geslapen. Op de grond. Tot vader klaar was en we rond middernacht naar huis gingen." Maarten: "Ik herinner me ook dat we ons vaak in de auto omkleedden, omdat ik eerst bij Jeroen was gaan kijken en hij daarna meeging naar mijn wedstrijd. Het was altijd spannend of we op tijd kwamen. Het lukte telkens op het nippertje."

In het artikel in ELF Voetbal nummer 12 is verder te lezen welk gezamenlijk sportuitstapje vader en zoons jaarlijks trachten te ondernemen, hoe vader Jan onverwacht zijn debuut maakte als commentator tijdens de WK 1978-wedstrijd tussen Nederland en Iran, de befaamde Olympische volleybalfinale van 1996, opvallende buitenlandse trips, de voetbalcarrière van het viertal, bij welke club Maarten bijna een profcontract afdwong, de reden waarom Jeroen plotseling wilde stoppen als Oranje-volger, een gezamenlijke opdracht bij de rechtbank, de vuurdoop van Milan tijdens de Olympische Spelen van 2008, problemen met lengtes en programmering van samenvattingen, samenwerkingen tussen vader en zoon, zenuwen bij interviews en een legendarisch interview tijdens de Spelen van 1984.

Het artikel met vader Jan Stekelenburg en zijn drie zoons is te lezen in ELF Voetbal nummer 12. Daarin ook het tragische verhaal van FC Groningen-verdediger Bart van Hintum en zijn dochter Chloé, we gingen op bezoek bij trainer Peter Hyballa in München, bij de drie Nederlanders van SpVgg Greuther Fürth in Beieren en bij Rick Karsdorp in Rome. We spraken met Marcos Senesi van Feyenoord over inburgeren in Nederland, met Lucas Moura over zijn hattrick in de halve finale van de Champions League tegen Ajax, met Sparta-doelman Benjamin van Leer over zijn maaltijdbezorgdienst, met oud-Ajax en FC Utrecht-speler John O'Brien die nu als psycholoog door het leven gaat en met 101-voudig Oranje-international Phillip Cocu blikken we teruguit en vooruit. Ook een interview met Cambuur-talent Jhondly van der Meer die op zijn zesde werd geadopteerd en nu international is van Haïti. Daarnaast een overzicht van de grootste omkoopschandalen in de historie, als talent spraken we Ringo Meerveld van Willem II en de Superelf namen we door met Henny Meijer.

ELF Voetbal nummer 12 is afgelopen maand verschenen. De editie kan ook online via deze link worden besteld. Snel en gemakkelijk. Binnen twee à drie dagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal handig. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Vind daarvoor via deze link de benodigde informatie. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.